Hétköznapi "gyógyszerek" köhögésre

Ránk szakadt az ősz: köd, pára, szemerkélő eső, gyors lehűlés. Te is azok közé tartozol, akik nem vették észre, hogy ideje melegen öltözni és máris az ágyat nyomják?

A felső légúti betegségek egyik legjellemzőbb tünete a köhögés. A mielőbbi gyógyulás érdekében fontos, hogy a képződő váladékot eltávolítsuk, nem ajánlott a köhögést csillapítókkal elfojtani. A patikai megoldások mellett léteznek népi gyógyászati lehetőségek is, ezek közül mutatok be most hármat. Próbáljátok ki őket!

1. Mézes fokhagymatea

A népgyógyászat előszeretettel alkalmazza a mézes fokhagymateát köhögés esetén. A tea elkészítéséhez forraljunk fel három csésze vizet, amibe hat megtisztított gerezd fokhagymát tettünk, majd forraljuk tovább 5 percig. Ha a főzet már fogyasztható hőmérsékletűre hűlt (de még jó meleg), vegyük ki a fokhagymákat, adjunk hozzá 1 dl frissen facsart citromlevet és 1 dl mézet. Naponta háromszor fogyasszunk a teából egy fél csészével. A mézes fokhagymatea segít a nátha tüneteinek enyhítésében, hiszen a fokhagyma antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, a citromnak magas a C-vitamintartalma, a méz pedig csillapítja a köhögést.

Olvastad már?

Top 17 cukormentes muffin hétvégére

2. Mézes fekete retek szirup

A szirup elkészítéséhez nincs másra szükségünk, mint egy nagyobb fekete retekre és mézre. Fekete retket ma már találunk a zöldségeseknél – kisebb cékla méretű fekete gumókat keressünk. A szirup elkészítéséhez vágjuk le a retek tetejét, kaparjuk ki a belsejét, és az üregbe csurgassunk 2-3 evőkanál mézet. Arra ügyeljünk, hogy a retek levet fog engedni, hagyjunk helyet az üregben ennek is. A retek levágott tetejét tegyük vissza a helyére, majd egy éjszakán át hagyjuk állni. Másnap a keletkezett levet töltsük kis üvegbe, és zárjuk jól le. Köhögés esetén napi 1-3 teáskanállal, megelőzésként napi 1 teáskanállal fogyasszunk a szirupból.

3. Reszelt torma az igazán bátrak fegyvere!

A frissen reszelt torma tisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő lerakódást is oldja. A tormában található vegyületek hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, a légzés könnyebbé válik. Kevésbé szenvedjük meg a reszelését, ha a tormát előzetesen lefagyasztjuk – persze csak annyira, hogy még tudjuk reszelni.

Az igazán bátraknak való megoldás az, ha egy falat reszelt tormát tarunk a szánkban egészen addig, amíg annak minden íze elmegy, majd lenyeljük. A kevésbé bátrak pedig keverjék össze a falatnyi reszelt tormát ugyanannyi reszelt édes káposztával, így nem lesz olyan intenzív az íze.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...