Hétköznapi "gyógyszerek" köhögésre

Ránk szakadt az ősz: köd, pára, szemerkélő eső, gyors lehűlés. Te is azok közé tartozol, akik nem vették észre, hogy ideje melegen öltözni és máris az ágyat nyomják?

A felső légúti betegségek egyik legjellemzőbb tünete a köhögés. A mielőbbi gyógyulás érdekében fontos, hogy a képződő váladékot eltávolítsuk, nem ajánlott a köhögést csillapítókkal elfojtani. A patikai megoldások mellett léteznek népi gyógyászati lehetőségek is, ezek közül mutatok be most hármat. Próbáljátok ki őket!

1. Mézes fokhagymatea

A népgyógyászat előszeretettel alkalmazza a mézes fokhagymateát köhögés esetén. A tea elkészítéséhez forraljunk fel három csésze vizet, amibe hat megtisztított gerezd fokhagymát tettünk, majd forraljuk tovább 5 percig. Ha a főzet már fogyasztható hőmérsékletűre hűlt (de még jó meleg), vegyük ki a fokhagymákat, adjunk hozzá 1 dl frissen facsart citromlevet és 1 dl mézet. Naponta háromszor fogyasszunk a teából egy fél csészével. A mézes fokhagymatea segít a nátha tüneteinek enyhítésében, hiszen a fokhagyma antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, a citromnak magas a C-vitamintartalma, a méz pedig csillapítja a köhögést.

Olvastad már?

Top 17 cukormentes muffin hétvégére

2. Mézes fekete retek szirup

A szirup elkészítéséhez nincs másra szükségünk, mint egy nagyobb fekete retekre és mézre. Fekete retket ma már találunk a zöldségeseknél – kisebb cékla méretű fekete gumókat keressünk. A szirup elkészítéséhez vágjuk le a retek tetejét, kaparjuk ki a belsejét, és az üregbe csurgassunk 2-3 evőkanál mézet. Arra ügyeljünk, hogy a retek levet fog engedni, hagyjunk helyet az üregben ennek is. A retek levágott tetejét tegyük vissza a helyére, majd egy éjszakán át hagyjuk állni. Másnap a keletkezett levet töltsük kis üvegbe, és zárjuk jól le. Köhögés esetén napi 1-3 teáskanállal, megelőzésként napi 1 teáskanállal fogyasszunk a szirupból.

3. Reszelt torma az igazán bátrak fegyvere!

A frissen reszelt torma tisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő lerakódást is oldja. A tormában található vegyületek hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, a légzés könnyebbé válik. Kevésbé szenvedjük meg a reszelését, ha a tormát előzetesen lefagyasztjuk – persze csak annyira, hogy még tudjuk reszelni.

Az igazán bátraknak való megoldás az, ha egy falat reszelt tormát tarunk a szánkban egészen addig, amíg annak minden íze elmegy, majd lenyeljük. A kevésbé bátrak pedig keverjék össze a falatnyi reszelt tormát ugyanannyi reszelt édes káposztával, így nem lesz olyan intenzív az íze.

Címlapról ajánljuk

„Minél kevesebb fűszert használunk, annál jobban megismerjük az étel igazi...

A koreai konyha az utóbbi időben világszerte kiemelt figyelemnek örvend. Részben, mert ez a mindent elsöprő koreai hullám, az úgynevezett hallyu egyik zászlóshajója, részben, mert hagyományos konyhatechnikai eljárásaival fenntartható példát mutat. És nem kis részben azért, mert globalizáció ide, nagyvárosokba begyűrűző nyugati éttermek oda, a koreaiak egy része ma is szinte szakrális viszonyt ápol az étellel.

Balázs Barbara

További cikkek