Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hét szakácsa: szekelyanna

Eheti kiemelt szakácsunk, Anna, kétgyermekes anyuka. Kedvenc időtöltése a desszertkészítés. Süteménycsodái magazinba illőek. Aki még nem látta, most nézze meg őket!

A gasztronómiával már nagyon fiatal korom óta szoros a viszonyom. Sokszor én készítettem a salátákat, süteményeket már a szülői házban is kamaszként, és amióta saját háztartást vezetek, nem okoz gondot a főzés, főételek elkészítése, de a sütés mindig közelebb állt hozzám. A főzés a napi rutint jelenti, a sütés, desszert készítés, viszont kikapcsolódás, alkotás, amiben mindig keresem az újdonságot. Nagyon nagy segítségnek tartom az internetet, ahol szabadon áramolhatnak a bevált receptek, technikák, fényképek, én is itt találtam rá sok mindenre, és ezért is jelentkeztem ide a Nosaltyra szakácsnak.

Végzettségemet tekintve formatervező művész vagyok, így számomra az ételek designja, megjelenése is nagyon fontos. Különösen igaz ez a desszerteknél, tortáknál, szeretjük a gusztusos, szép megjelenést, ugyanakkor ebben a témában rengeteg giccses darabot találni- illetve olyanokat ahol a szép kinézet az ízek rovására megy. Pontosan ezért találtam ki és terveztem meg egy díszítő sablon készletet, amikkel rengeteg technikát próbáltam ki, és rengeteg recepten teszteltem. Legfőképpen a kíváncsiság és az alkotás öröme hajt egy-egy új desszert elkészítésénél, de remélem emellett ötletet is tudok adni az ízléses és finom, (illetve a kevésbé kézügyesek számára is könnyen elkészíthető) süteményekkel és tortákkal. Így próbáltam egymás után a porral szórást, cukormázazást, mintás piskótát, mintás kekszeket és csokoládékat illetve a domború marcipánokat és kekszeket- a variációk száma pedig szerencsére végtelen. (A sablonok webshopban vásárolhatók, bárki számára elérhetők.)

Formatervezett torták Anna konyhájából

Jómagam egy kicsi konyhában, profi felszerelések nélkül készítem ezeket, így bátran mondhatom, hogy bárki el tudja készíteni a szép desszerteket, ha időt és energiát szán rá.

Fontosnak tartom, hogy saját magam is sokat láttam anyukámat otthon foglalatoskodni a konyhában, így már a kicsi lányomat is megpróbálom bevonni azokba a műveletekbe, amikbe lehet. Véleményem szerint, ha valaki megteheti, akkor fontos, hogy maga készítse a háztartás ételeit, kétgyermekes anyukaként nem tartom lényegtelennek, hogy mit is eszik a család.

Legyen szerencséje minden kedves olvasónknak!

A férjemmel, ha nem tudunk elmenni itthonról, (mert a kicsi gyermekeink felügyeletét még nem egyszerű megszervezni), akkor itthon szoktunk „gasztro esteket” csinálni: kettesben főzünk valami különlegeset, kísérletezünk az ízekkel és azután szépen tálalva fogyasztjuk el. Ez azért is különleges, mert a hétköznapokban a főzés az én feladatom, így tehát ünnepi alkalom, amikor nem rutinból, hanem közösen beszélgetve készítünk, alkotunk.

A főzés és az étel összehoz valóban. Ezt már gyerekkorom óta hozom magammal, a családi közösséget a nagy ebédek, vacsorák összerántották, jóízű beszélgetések zajlanak ma is az asztalközösségben. Az ünnepek fényét pedig emeli a sok szép ünnepi étek és sütemény, és a gasztronómiai hagyományoknak is megvan a bája, ünnep teremtő ereje.

Visszatérve a desszertekre, én a könnyű, joghurtos, gyümölcsös, nem túl édes műfaj képviselője vagyok- és a megjelenésben sem szeretem az émelyítő dolgokat. Szeretem az egyszerűen elkészíthető, könnyed, finom recepteket, a frappáns megjelenést.

Karácsonyi gasztroajándékok Annától

Szeretnék buzdítani mindenkit a gasztroajándékok készítésére- olyan megfizethetetlen ajándék a beletett munka és energia, amit az ajándékozott biztosan értékelni fog.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2014-12-26 22:30

Kedves Anna!
Gyönyörűek a torták és a sütik. Sajnálnék beleharapni, felszeletelni:) De a beltartalom miatt azt hiszem nem tudnék ellenállni:) Megnéztem az ajánlott linket. Nagyon érdekes, jó és szép is. Rutinosnak mondható háziasszonyként ma megint tanultam okos ötleteket. Viszont amit nem találtam: felkeltette az érdeklődésemet a tortadísz sablon amivel körbe díszíted a tortát. A videon körbeéri a sablon a tortát, viszont a webshopban nem tudtam meg egyiknél sem, hogy milyen magas és mekkora tortát lehet vele gyönyörűvé varázsolni. Köszönöm a segítségedet és a válaszodat. Kellemes ünnepeket kívánok! Gabi

szekelyanna
szekelyanna / szekelyanna Sat, 2014-12-27 09:23

Gabys, az említett sablont kétszer kentem át a tortához, a méretek a weboldalon mindegyik sablon mellett ott vannak (hányszor hány cm), remélem segítettem, kedves szavaid pedig köszönöm!
Anna

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2014-12-28 18:53

Kedves Anna!
Köszönöm szépen a választ. Most alaposabban átnéztem az oldalt, és megtaláltam a méreteket:) Nehéz dönteni melyiket is szeretném, azt hiszem ez a bőség zavara...:) A linket elmentettem, ünnepek után élni fogok a vásárlás lehetőségével. Nagyon boldog új évet kívánok Neked és családodnak! Gabi

szekelyanna
szekelyanna / szekelyanna Fri, 2014-12-26 21:45

Kedves Torma és Boribon, köszönöm kedves szavaitok! A sablonok lézervágással készülnek az én terveim alapján, és a www.mamintiart.hu honlapon láthatóak, vásárolhatóak. Viola, megnézem majd a munkáid, sniccerrel még nem álltam neki, de egy egy darab esetén az is jó ötlet! Üdv: Anna

viola01
Hagymafaló / viola01 Sat, 2014-12-27 15:48

Kedves tőled, de még egy receptet sem tettem fel. :) A munkámban hagyományos technikákat alkalmazok, a lézerrel való vágás pedig itthon nem lenne kivitelezhető. Főzéshez pedig csak különleges alkalmakra, partikra alkalmazom, egyébként nem stencilezek. Minden tiszteletem a tiéd, hogy a két szenvedélyt - konyha és művészet (hehe, szóvicc :D ) - ilyen nagyszerűen tudtad kombinálni! Én is leginkább ezért a kettőért rajongok. :)

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2014-12-26 17:10

Kedves Anna, mar korabban sejtheto volt, hogy muvesz vagy, ugyanis a sutijeid csodaszepek es nagyon izlesesek. Nekem kulon orom ezeket nezegetni, mert bar a tortaim izre jok, a kulalakjukon enyhen szolva is van nemi csiszolnivalo. Sokak szamara a "szep" torta az emelyito, etelfestekes cukormazas formatorta, amit en nagyon nem szeretek, ezert azokat nem tudom ihleteskent hasznalni. A tieidet viszont annal inkabb :-) Egy kerdesem lenne: a sablonokhoz mivel vagod ki a pici formakat ilyan precizen? Kellemes unnepeket kivanok nektek!

viola01
Hagymafaló / viola01 Fri, 2014-12-26 19:50

Gondolom sniccerrel (tapétavágó késnek is hívják), én legalábbis grafikusként ezzel szoktam sütemények és szendvicsek díszítését is csinálni. :)

Torma
Torma / Torma Fri, 2014-12-26 14:02

Gratulálok Anna a sok szép tortádhoz, a csodálatos, saját tervezésű sablonjaidhoz és legfőképp a 2 szép gyermekedhez! Kellemes Karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog Újévet az egész családodnak! Üdv, Torma :)