A hét szakácsa: palice

E heti kiemelt szakácsunk: palice - vagyis Alice - négy éve, egy csodás tavaszi napon csatlakozott hozzánk. Marosújvárról küldi szuper sütireceptjeit, ismerjétek meg!

12 éves koromban próbálkoztam először a “konyherálással”. Éppen november elseje volt, világítás napja, a szüleim a temetőben voltak gyertyát gyújtani. Amikor megérkeztek, fantasztikus illat fogadta őket - anyukám emlékei szerint. Báránybordát sütöttem rozmaringgal - egyszerűen csak megszórtam fűszerrel, és olajban megsütöttem.

palice szakács

Itt van a lényeg: honnan tudjam, mikor megfelelően meleg az olaj, hogy beletegyem a húst?! Megpróbálom az ujjammal – jött a “jó” ötlet. Szerencsémre még csak alig volt meleg, és nem lett nagy baj az akcióból. Azóta próbálkozom ezzel-azzal a konyhában, de ennyire merészet azóta sem csináltam. Mert amint írtam a jeligémben is “mindent megpróbáljatok, ami jó azt megtartsátok” - mondja Pál apostol, és én megfogadtam a tanítását nemcsak a főzésben, hanem az élet más területén is.

Ezeket olvastad már?

Szeretek kísérletezni, mindent kipróbálni, és van úgy, hogy bejön, ízlik a fiúknak - a férjemnek és egy szem fiamnak - , de van, hogy már az egész rokonság azt eszi, és még mindig van, még mindig van, még mindig van belőle...

Ezeket olvastad már?

Semmilyen diétát nem tartok, nem követek, nem számolgatok semmit. Általában igyekszem minél egyszerűbben megoldani az ebédet, vacsorát - fiam kérésére majdnem mindig meleg vacsora van itthon. Fontosnak tartom, hogy ne kelljen sokat dolgozni vele, de van úgy, hogy az egész napom sütésfőzéssé válik.

Ezeket olvastad már?

Nagyon szeretem a NoSaltyt, mert ott a kép és a rengeteg hozzászólás, ami segít eligazodni a recept “szövevényében”. Szeretem, hogy vannak régi, nagymamáink korabeli és modern, új receptek is az oldalon. Ha ötlet kell bármire, irány a NoSalty. Köszönöm, hogy vagytok nekem/nekünk!

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!