Törökbálinton, a meseszerű nevű Tükörhegyen található Hajdú Péter étterme, a Like Bisztró és Pizzéria, amelyet sokan már csak a híres tulajdonosa miatt is kíváncsisággal látogatnak, másokat viszont inkább az étlap ígéretes fogásai vonzanak. Vajda Pierre, a Konyhafőnök egykori kritikusa – akinek markáns véleményétől sokan tartanak – kétség kívül az utóbbi miatt döntött úgy, hogy ellátogat az étterembe, tapasztalatairól pedig részletes cikkben számolt be. Nézzük, mit gondol egy hírhedten szigorú gasztronómiai szakértő a médiaszemélyiség vendéglátóhelyéről.
Ezeket kóstolta Vajna Pierre
A menü átböngészése után Pierre a cézársalátát választotta, amely szerinte friss alapanyagokkal indított, de a részleteken elcsúszott: a kenyérkockák szárazak, a majonéz pedig feltehetően ipari változat. A saláta így „egy felejthető, ám az átlagosnál igényesebb kivitelezésű cézárra futotta csak”.
Következőként a kacsarilettet kóstolta, ez esetben a húskészítés technikailag rendben volt, ám a mellé kínált nyers zöldségek elvették az étel varázsát.
Kibicsaklott, kár érte
– írta, majd hozzátette: „Innentől minden igyekezet romba dőlt”.
A gulyásleves sem nyerte el teljesen a tetszését: bár a levest „a jobbak közé” sorolta, szerinte „egy élénkítés bőven ráférne”, mivel a zöldségek szétfőttek, és az ízek is kissé „lomha” karaktert mutattak.
Még egy leves
A zöldborsóleves mascarponehabbal és rákfarkakkal bátor, ám nem túl sikeres próbálkozásként maradt meg Pierre emlékeiben. A túl sok mascarpone, az alig érzékelhető menta és a megégett cukorborsóhéj szerinte rontotta az összhatást.
A főételek is elbuktak
A brassói aprópecsenye és a borjúpaprikás is kritikát kapott: az egyiknél az égett burgonyakockák és a pontatlan hússzeletek, a másiknál pedig a „tojáshoz” közelebb álló nokedli és a kétséges húseredet gyengítették a fogásokat.
A szósz gyaníthatóan paprikaégési nyomoktól keseredik, a hússal kapcsolatban pedig felmerül, hogy vajon minden kis darabja borjúeredetű-e.
Az édes lezárás, az aranygaluska
Desszertként Pierre aranygaluskát rendelt, de itt sem volt felhőtlen a lelkesedés: „nyomasztóan túltengő műcukorba süppedt zavaros állagú szósz volt némileg dióhiányos, de egyébként jó galuskával”.
Összegzésként így zárta gasztronómiai kalandját:
„Felemás érzésekkel, két főre negyvenezret hátrahagyva. Nem sajnálom, de annyit bátorkodnék megjegyezni, hogy ezér’ a pénzér’ már meg kell küzdeni, nekik is, nekem is!”
Címlapkép: Schumy Csaba/fotocentral.hu
Hírek, érdekességek, újdonságok: