Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ha most nem teszünk valamit, 30 év múlva búcsút mondhatunk a Földnek

Ha most nem kezdünk el tenni valamit a klímaváltozás ellen, 2050-re teljesen befellegezhet az emberi civilizációnak. Ezen a kérdésen emberek milliárdjainak élete múlhat.
A klímaváltozás már most emberek millióinak jelent veszélyt az életére, egy friss ausztrál jelentés szerint azonban, ha most azonnal nem teszünk valamit a felmelegedés mérséklésére, 2050-re közvetlen veszélyt fog jelenteni mindenki számára – írja az index.hu.
 
 
A Breakthrough National Center for Climate Restoration nevű ausztrál think tank által jegyzett a jelentés (pdf) nem új kutatáson alapul, az előző évek tudományos eredményei alapján modellezett le különböző, és nem túl biztató lehetőségeket arra vonatkozóan, milyen hatással lehet ránk a klímaváltozás. Összedőlő élelmiszeripar, elviselhetetlen hőség, milliárdnyi otthontalanná vált ember és összeomló ökoszisztémák is szerepelnek a listán.
 
A jelentés szerinti egyik legrosszabb lehetőség, hogy 2050-re az ipari forradalom előtti szinthez képest 3 Celsius-fokkal emelkedik a globális hőmérséklet, 
 
  • a világ népességének 55 százaléka évi több, mint 20 napon keresztül kellene, hogy olyan forrósággal birkózzon meg, amely már túl van az emberi túlélhetőség határán. 
  • Több, mint egymilliárd ember kéne elköltöztetni Nyugat-Afrikából, Dél-Amerikából, a Közel-Keletről és Délkelet-Ázsiából, ezeken a területeken ugyanis évi több, mint 100 halálosan meleg nap lenne,
  • a tengerszint megemelkedése miatt az olyan városok, mint Mumbai, Hongkong, Sanghaj, Kanton, Bankok, Manila vagy Jakarta teljesen elnéptelenednének,
  • Az élelmiszertermelés összezuhanna, mert a mezőgazdasági szempontból fontos rovarok közül rengeteg egyed szinte teljesen kipusztul, a Föld termőterületeinek egy része a forróság és a vízhiány miatt használhatatlanná válna, az élelmiszerek ára pedig az egekbe szökne,
  • a világ több nagy ökoszisztémája is összeomlana, például az északi-sarki, az amazóniai és a korallzátonyokon élő.
 
A jelentés előszavát az ausztrál hadsereg korábbi parancsnoka, Chris Barrie írta, aki szerint a globális felmelegedés a globális felmelegedés a legnagyobb fenyegetés az emberiségre a bolygón. Hozzátette azt is, hogy a jelentésben reális eshetőségként felvázolt ítéletnap ma még nem elkerülhetetlen, de ha nem lépünk azonnal, elég rosszak a kilátásaink.
 

Andrew King, a Melbourne-i Egyetem klímatudósa, aki nem vett részt a jelentés elkészítésében, azt mondta, hogy bár arra nem számít, hogy az emberi civilizáció véget érne 2050-re, a jelentésben szereplő állítások reálisak lehetnek. Az élelmiszerhiány és a tömeges áttelepítések is valóban bekövetkezhetnek negyven év múlva, a pontos forgatókönyv a klímaváltozás mellett azonban még egy pár további tényezőn, például a népességnövekedésen is múlik.

EZ IS ÉRDEKELHET: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!