Gyűjtsünk erdei kincseket!

Az ősz az igazi gyümölcsidény, és nem csak a barack, körte, alma, szőlő érik ilyenkor, hanem a csipkebogyó, kökény és dió is. Kell ennél jobb ok egy kiadós kiránduláshoz?

Nagyon szeretünk a gyerekekkel ősszel kirándulni, mert biztos, hogy mindig találunk valami játéknak vagy uzsonnának alkalmas termést az erdőben. Bár emiatt inkább a gyerekek szeretik nagyon ezeket az őszi sétákat, mi, felnőttek pedig azért, mert nem szenvednek a melegtől, hidegtől, és nem kérdezgetik folyton, hogy „sok van még hátra? Ott vagyunk már?” Ehelyett inkább ilyeneket hallani: „Berakhatom a zsebedbe ezt a néhány gesztenyét? És ezt a botot? Megfogod azt a mókust? Megkóstolhatom azt a piros-fehér pöttyös gombát?”
Ilyentájt – és még néhány hónapig – tele van az erdő ehető finomságokkal. Bár még nem csípte meg a dér, a csipkebogyóbokrokon már ilyenkor is találni néhány puha szemet. A gyerekek imádják az ízét, ráadásul tele van vitaminnal. Csak arra figyeljünk oda, hogy a szőrös kis magvakból ne kerüljön a szájukba, mert azt kellemetlen lenyelni.
Ősz a szezonja a kökénynek is, bár ezt a gyönyörű, lilás színű bogyót is inkább az első éjszakai fagy után érdemes gyűjteni.

Tipp:

Ha még éretlen kökényt vagy csipkebogyót szedünk, tegyük be a fagyasztóba otthon, ugyanúgy megpuhul majd, mintha a dér csípte volna meg a bokron.

Kökényből és csipkebogyóból is nagyon finom lekvárokat készíthetünk, bár kissé körülményes az apró szemekkel való bánás. De feleannyira sem, mint például a galagonyával, amiből több kilónyit kell szednünk, hogy néhány apró üvegecske lekvárt eltehessünk belőle. De vadhúsokhoz nagyon jól illik a galagonyából készült mártás, érdemes hát gyűjteni belőle, ha éppen szembetalálkozunk vele.
Találhatunk az erdőkben, árokpartokon szedret is ilyenkor, idén ráadásul nagyon bőségesen. A finom, puha gyümölcsöket minden gyerek szívesen eszegeti, de figyeljünk oda rájuk, mert a bogyók lilás leve nagyon tud fogni.
Érik már a dió, mandula, mogyoró, szelídgesztenye is. Nem is tudok elképzelni annál ősziesebb estét, minthogy egy több órás kirándulás, gyűjtögetés után, otthon, a melegben, már lámpafénynél nekiálljunk megtörni, megpucolni a zsákmányunkat abban a reményben, hogy másnap egy finom aranygaluska vagy egy tál sült gesztenye fog illatozni az asztalon. Bár, ha engem kérdeztek, akkor napokkal elhalasztva a törést-sütést is isteniek ezek a finomságok.
Jövő héten a gombászásról fogok írni, mert ennek a tevékenységnek legalább kedvez ez a rendkívül csapadékos időjárás, és végre van mit a kosárkákba gyűjtögetni.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

7 műanyagmentes és magyar játék a legkisebbeknek a fa alá

Mi legyen a menü? Kell szép, hangulatos dekoráció. Na meg a fa! És persze a legfontosabb, az ajándék. Gyerekeknél adja magát, hogy játékot kapjanak. Na de, azon belül milyet? Most 7 ötletet is hoztunk, hogy a legkisebbeknek milyen műanyagmentes, minőségi és nem utolsó sorban hazai játék kerüljön a fa alá.

Szász Nóri

További cikkek

5 trükk, ami az egyszerű köretedből elegáns ünnepit varázsol

Ha ünnep van, úgy érezhetjük, hogy mindenből a legszebbet, a legelegánsabbat kell elővenni, legyen az étkészlet, jókedv vagy éppenséggel köret. Persze az idő vagy a pénz nem mindig adott minderre: nézzük meg hát, hogy lesz a szerény karácsonyi köretből (pofonegyszerűen) elegáns!