Gyógyteák gyerekeknek

Nálam mindig gyógyteát kapnak az unokák, télen pedig, az influenzás, bacitámadós időkben az alapfőzetet még kiegészítem néhány gyógynövénnyel.

Nem szeretem a cukros, tartósítószeres üdítőket, szörpöket, pláne nem szívesen adom unokáimnak. Így aztán, megfogadva a latin mondást – natura sanat, vagyis a természet gyógyít –, megfázást, hurutot, köhögést igyekszem teákkal kikúrálni.

De minden betegség nélkül is finomak és egészségesek. Na, és az illatuk!

Magam termesztem és gyűjtöm a gyógyfüveket, igaz, akinek kertje van, egyszerűbb, de cserépbe ültetve is megoldható – na, persze, a bodza és a hársfa nem. Amikor eljön az ideje, begyűjtöm, szárítom, zacskózom, és egész évben fel tudom használni.

6 tipp, mielőtt orvoshoz vinnéd a gyereket >>

Zamatos teát készíthetünk kakukkfű, citromfű, hársfa, borsmenta, csipkebogyó, zsálya keverékéből, lehet még hozzá szegfűszeget és levendulavirágot is tenni. Meghűlés esetén izsópfű, ezerjófű mehet hozzá. Köhögés, rekedtség ellen cickafarkfű, bodzavirág, fehérmályvagyökér, pemetefű és ökörfarkkóró-virág (csipetnyi kell mindegyikből, a csipkebogyóból pár szem) egészíti ki. A szegfűszeget ki is lehet hagyni.

Ezek gyerekeknek összeállított teák, de természetesen felső korhatár nincs!

Mézzel, citrommal lehet ízesíteni, de édesítés nélkül is nagyon finom. Persze, ha már hozzászoktak a gyerekek az édes ízhez, nehezebb leszoktatni őket róla.

Meleg itókák nem csak gyerekeknek! >>

Kimaradt a felsorolásból a kamillavirág. Nem véletlenül, mert allergiás tüneteket válthat ki, pedig régebben szemgyulladásra is használtuk, de mostanság már nem ajánlják. Unokáim nem allergiásak rá, így én szoktam a szintén saját szedésű virágokból a teába tenni.

Gyógytea készítése

1-1,5 liter felforralt, de nem zubogó vizet öntünk a növényekre, és 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, ízesítjük. A csipkebogyót tovább kell áztatni, és lehet rá meleg vizet önteni, a legújabb kutatások szerint ugyanis a C-vitamin csak 200 fok körül kezd intenzíven bomlani.

Jó teázást!

Mari nagyi

Betegségek ellen vitaminözön! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek