Gyermekéhezés? Te is tehetsz ellene!

Legalább negyvenezer gyermek él hazánkban, akinek naponta nem jut elég étel, és ennél is többen találkoznak az éhezés kínjával, fájdalmával és szégyenével.

A mindenkori kormány olyan hálózatot dolgozzon ki, és erre garantálja a fedezetet amindenkori költségvetésben, amellyel minimalizálni lehet az éhező gyerekek számátMagyarországon.” – ezzel a céllal jött létre a Nemzeti Minimum. A látvány- és díszlettervező Horgas Péter indította el ezt a civil kampányt, amikor egy tanulmányból szembesült: ma Magyarországon legalább 40 ezer gyerek nap, mint nap nem jut minőségi ételhez, és több mint százezer fiatal rendszeresen éhezik. Kiállás és kiáltás a Nemzeti Minimum szeptember 26-i koncertje a Papp László Sportarénában – több, mint száz előadó-művésszel.

A Nemzeti Minimumhoz művész, újságíró és civil területen dolgozó barátait hívta segítségül Horgas Péter, velük indította el a civil kampányt. Az ügyet támogatják – többek között – a történelmi egyházak, civil szervezetek, szeretetszolgálatok. A Minimum Facebook-oldalán is olvasható Várszegi Asztrik főapát és Székely László, az Alapvető Jogok Biztosának támogatói nyilatkozata. Balog Zoltán minisztertől állami napként, ingyen megkapták (a szolgáltatásokkal együtt) a koncertre és az azt megelőző próbanapra a Papp László Sportarénát.

Múlt heti cikkében a wmn.hu internetes lap cikkében közismert hazai személyiségek (többek között Kovács Patrícia, Mácsai Pál, Tóth Vera, Nagy Ervin) fényképezték le vacsorájukat, így hívva fel a figyelmet a hazai gyermekéhezés jelenségére.

A Minimum-csapata nem gyűjt pénzt, hanem kihangosítja a problémát, és próbál mediálni a politika és a civilek között. Szakmai beszélgetéseket és workshopokat szervezett, összehívta a gyermekétkeztetéssel foglalkozó civil szervezeteket, hogy szakmai javaslatot dolgozzanak ki a törvénymódosítás háttereként. A Nemzeti Minimum szakértői csapata átfogó választ keres a problémára, amelyet nem old meg az ételosztás és az adománygyűjtés. A gyermekek éhezése önmagán túlmutató kérdés, összefügg a szülők szegénységével, a vidéki munkanélküliséggel, az állam szociálpolitikájával, és a rosszul tápláltságnak hosszú távú, súlyos következményei vannak a gyermekek egészségére és jövőképére nézve is – ez pedig minden felelősen gondolkodó felnőtt szerint megengedhetetlen.

Nemzeti Minimum - Koncert a gyermekéhezés felszámolására: 2015.09.26.

Nemzeti Minimum koncert: 2015. szeptember 26. Papp László Sportaréna

Az alapító csapat tagja a zenész Bornai Tibor, ő írta a Minimum dalát is "Háttal a napnak" címmel (itt meghallgatható), amelyet tizenegy művész énekelt fel. Sokat köszönhet a kampány a színész-énekes Szinetár Dóra támogatásának, aki szintén fellép a szeptember 26-i Nemzeti Minimum-koncerten. A 12 órán át tartó eseményen több mint száz előadóművész (köztük: 30y, az Anna & the Barbies, Balázs Fecó, Bródy János, a Budapest Bár, Fábián Juli, Jónás Vera, a KFT, a Kistehén, Dés László, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, Oláh Gergő, a Quimby, Vásáry André, Zorán stb.) ad hangot annak: minden fiatalnak joga van az örömteli gyerekkorhoz!

A koncert további célja, hogy felejthetetlen órákat kapjanak a mélyszegénységben élő gyerekek közül jó páran. Ezért a koncertre szeretnének elhívni 2000 olyan fiatalt, aki még sosem járt Budapesten, nem is álmodhatott ilyen eseményről. A délelőtti programok – a Budapest Bábszínház szervezésében – a kisebb gyerekeknek szólnak, a kora délutáni a nagyobbaké, az este inkább a felnőtteké. Délután két órakor hangzik el a Nemzeti Minimum dala a fellépők előadásában. A közös dal után a parlamenti pártok egy-egy női képviselője ismerteti az országgyűlési határozatot, képviselői indítványt, amely elindítja a törvénykezési folyamatot; ez garantálhatja a magyarországi gyermekéhezés felszámolását.

A koncertjegy ára: 1 000 Ft, jegyvásárláshoz kattints ide!

A tervek szerint szeptember 26. hivatalosan is a Nemzeti Minimum Napja lesz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!