Fontos: ez az ehető gomba hasonlít a zalaegerszegi ételmérgezést okozó fajtára

A zalaegerszegi, tömeges éttermi gombamérgezést okozó fajta sajnos hasonlít egy ehető gombára, ezért kiemelten vigyázzunk vele.

A napokban mi is megírtuk, hogy többen, miután ugyanabban a zalaegerszegi étteremben ettek az ottani gombalevesből, kórházba kerültek ételmérgezés miatt.

A nagy döggomba, mely mérgező

A Sokszínűvidék cikke most a helyi vármegyei kormányhivatal friss közlésére hivatkozva árulta el, hogy a tömeges megbetegedéseket a nagy döggomba okozta Zalaegerszegen.

A gombaszakértők elmondása szerint a nagy döggomba (Entoloma sinuatum) valóban mérgező, elfagyasztása gyomor- és bélpanaszokat okoz. Fél-két órával a fogyasztás után hányás, hasmenés, fejfájás, enyhébb idegrendszeri tünetek léphetnek fel.

Külsőleg a döggomba sajnos összekeverhető a valóban ehető májusi pereszkével, ezért nagyon figyelni kell, mit fogyasztunk el!

Így ismerd fel a mérgező nagy döggombát

Fehér színű, 5-20 cm átmérőjű, fiatalon begöngyölt szélű, majd kiterül, közepén tompa púppal. Krémszínű vagy fehér, jellemzően selymes fényű a kalapbőre. Húsa fehér, lemezei fiatalon sárgásak, később rózsaszínűek, húsa a kalapban vékony.

Az ehető májusi pereszke

Az ehető májusi pereszke (Calocybe gambosa) sajnos több mérges gombával is összekeverhető, főleg nyár elején: amúgy egy finom, ehető gomba, mely szinte minden ételnek jól áll. Rántott gombát viszont ne készítsünk belőle.

Ha gombát szedünk, mindenképpen vizsgáltassuk be szakértővel!

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...