A The Lancet-ben október 23-án közzétett tanulmány a nem cöliákiás gluténérzékenységgel kapcsolatban publikált bizonyítékokat vizsgálta, hogy jobban megértse ezt a rendkívül elterjedt állapotot. A kutatók ezek alapján arra jutottak, hogy a gluténérzékenység valójában nem a gluténról szól, hanem a bél-agy kapcsolatról.
A hivatalos nevén nem cöliákiás glutén szenzitivitásban (NCGS-Non coeliac gluten sensitivity) vagy egyszerűen gluténérzékenységben szenvedő emberek a glutén fogyasztását követően kellemetlen tüneteket tapasztalnak, anélkül, hogy kimutatható lenne a cölikália, a glutén által kiváltott autoimmun betegség. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a puffadás, a bélfájdalom és a fáradtság.
Jessica Biesiekierski, a Melbourne-i Egyetem docense szerint az eredmények újraírják a gluténérzékenységgel kapcsolatos régóta fennálló feltételezéseket.
A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb gluténérzékenységben szenvedő ember nem reagál a gluténra
- mondta Biesiekierski egyetemi docens.
„Eredményeink azt mutatják, hogy a tüneteket gyakrabban váltják ki a fermentálható szénhidrátok, más néven FODMAP-ok, más búzaösszetevők, illetve az emberek elvárásai és korábbi élelmiszerrel kapcsolatos tapasztalatai.”
A legnagyobb kombinált elemzésben csak néhány szigorúan ellenőrzött vizsgálat talált valódi gluténreakciót. Összességében az emberek válaszai nem különböztek attól, amikor placebót kaptak.
„A közelmúltban végzett vizsgálatok során az IBS-ben szenvedő emberek, akik úgy vélik, hogy gluténérzékenyek, hasonlóan reagáltak a gluténra, a búzára és a placebóra.”
Top 11 gluténmentes kenyér
A cöliákiások számára nagy kihívást jelentenek a kenyérfélék, nem lehet megúszni az otthoni kenyérsütési projekteket. Ehhez adunk most néhány ötletet.
Bodon Judit dietetikusTop 11 piteféle gluténmentesen
Pite, lepény, tartelette - és ráadásul gluténmentesen!
Bodon Judit dietetikusItt az idő - glutént a babának!
Kisbabás anyukák körében örök téma a hozzátáplálás, mikor, mit és mennyit adjunk a babának és mivel keverjük. Íme tippjeink a glutén bevezetésére!
adminEz azt sugallja, hogy az, hogy az emberek miként látják előre és értelmezik a bél érzéseit, erősen befolyásolhatja a tüneteiket
- mondta Biesiekierski.
„Összefoglalva, ez újradefiniálja az NCGS-t a bél-agy interakció spektrumának részeként, közelebb az olyan állapotokhoz, mint az irritábilis bél szindróma, nem pedig egy különálló glutén-rendellenességként.”
Világszerte több millió ember kerüli a glutént, mert úgy vélik, hogy károsítja a belüket, gyakran miután valódi tüneteket tapasztaltak, amelyek enyhe kellemetlenségtől súlyos rosszullétig terjednek. Hihetetlenül fontos, hogy javítsuk tudományos és klinikai ismereteinket egy olyan állapotról, amely a világ népességének akár 15%-át is érintheti
– hangsúlyozta Biesiekierski.
A szakértők szerint a gluténérzékenység és a kapcsolódó bélbetegségek megkülönböztetése elengedhetetlen ahhoz, hogy az orvosok pontos diagnózist és személyre szabott kezelést tudjanak nyújtani, valamint az állapotot kiváltó okokat is kezelni tudják.