A franciák is imádták két hazai pincészetünket!

20 ország 60 szakértője kóstolt harminc országból 1204 italt - 766 vörösbort, 245 száraz fehérbort, 85 habzóbort, 35 édes fehér bort, 31 rozét, 32 likőrbort és 10 pálinkát.

A Pannon Tokaj pincészet 2010-es ötputtonyos tokaji aszúja és a villányi Bock pincészet Libra Cuvée 2011-es vörösbora nyerte el a borászati szakújságírók nemzetközi szövetségének (FIJEV) különdíját a Citadelles du Vin bordeaux-i bor- és pálinkaversenyen, amelynek idén Magyarország volt a díszvendége.

A hétfőn befejeződött háromnapos rendezvényen húsz ország csaknem 60 szakértője kóstolt harminc országból 1204 italt - 766 vörösbort, 245 száraz fehérbort, 85 habzóbort, 35 édes fehér bort, 31 rozét, 32 likőrbort és 10 pálinkát. Több mint 300 terméket díjaztak, ezek listáját június közepén, a Vinexpo bordeaux-i nemzetközi borszalon előestéjén teszik közzé. A szervezők szerint a benevezett borok átlagára idén "nagyon magas", 11,73 euró (3620 forint) volt.

A számos különdíj közül a Borpincérek (Sommeliers) Különdíját, amelyet a borszakértők világának nagy nevei ítélnek oda a Földközi-tenger medencéjében termő száraz fehérboroknak, idén egy libanoni bor, a Cloud Nine 2013 nyerte el. A Nemzetközi Borversenyek Szövetsége, a Vinofed, amely hagyományosan olasz borok fölött ítélkezik, idén a Milazzo 2004-et érdemesítette különdíjára, tükrözve a szicíliai borok előretörését.

A borverseny honlapja szerint Magyarország idén a hat legjelentősebb külföldi résztvevő egyike volt. A honlap szerint május 24-én, vasárnap vezető magyar borszakértők részvételével nyilvános konferenciát rendeztek a magyarországi borokról a bordeaux-i Burdigala szállodában, és ezt borkóstoló is követte. A záró gálavacsorát hétfőn este tartották a Saint-Emilion-i Angélus kastélyban.

A Citadelles du Vin borverseny jelenlegi formájában 2000 óta létezik, jelenleg a CDV (Concours du Vins) nonprofit egyesület rendezi, az idei volt a 15. Célja a borkínálat szélesítése és a borok minőségének emelése.

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?