A fokhagyma általában jótékonyan hat a szervezetre, de bizonyos embereknél épp ellenkező reakciót vált ki. Az allergiát legtöbbször egy alliin liáz nevű enzim okozza, amely a fokhagyma feldarabolásakor allicinné alakul – ez a vegyület felelős a fokhagyma erős illatáért is.
Ha valaki érzékeny erre az anyagra, a szervezete védekező reakcióba kezd, ami különféle allergiás tünetekhez vezethet.
Kattints a képre, hogy megtudd, mik a fokhagyma-allergia tünetei!
Allergia vagy intolerancia?
Fontos különbséget tenni a valódi allergia és az úgynevezett fokhagyma-intolerancia között. Utóbbi sokkal gyakoribb, és nem az immunrendszer túlzott reakciója okozza, hanem az, hogy a szervezet nehezebben bontja le a fokhagyma bizonyos összetevőit. Enyhébb panaszokat – például puffadást, gázképződést vagy enyhe gyomorpanaszokat – idéz elő, és általában nem jár bőr- vagy légúti tünetekkel.
Hogyan derül ki, hogy valóban allergiáról van szó?
A pontos diagnózist orvos állíthatja fel, allergiavizsgálatok segítségével. Ezek magukban foglalhatják a kórelőzmény áttekintését, vérvizsgálatot, bőrtesztet vagy akár eliminációs diétát is, amikor egy időre teljesen el kell hagyni a fokhagymát az étrendből, majd fokozatosan visszavezetni azt a tünetek megfigyelése mellett.