Fogyókúra idején: rizs kontra burgonya - melyiket válasszam?

Érdekes módon a burgonya fogyókúra idején sokaknál kerül tiltólistára, míg a rizst bátran fogyasztjuk. Mi ennek az oka? Melyik valóban a jobb választás?

Attól függetlenül, hogy milyen étrendről legyen is szó – gondolok itt a legtöbb fogyókúrás „divatdiétára”, a szintén előtérben lévő inzulinrezisztencia, vagy akár a fitnesz életmód étrendjeire – valamilyen oknál fogva a főbb szénhidrátforrások között szinte kivétel nélkül a rizs különféle típusait szeretik kiemelni, javasolni. Ezzel ellentétben a burgonya egyfajta mostohagyerekként vagy feledésbe merül vagy könnyen kerül a tiltott/kerülendő kategóriába.

Szeretném nektek most összehasonlítani ezt a két élelmiszert, hogy színesebb, reálisabb képe kapva dönthessetek, ha az egészséges étrend változatossága szerint járnátok el.

A rizs és a burgonya esetében is a szénhidrát, azon belül is a keményítő az elsődleges energiaforrás. Ha általánosságban vizsgáljuk a rizs és a burgonya glikémiás indexét - aminek szerintem azért nincs feltétlenül értelme, mert az egy időben fogyasztott ételek, vagy a felhasznált olaj, de akár az ételkészítési eljárás is változtathat ezen -, akkor azt látjuk, hogy glikémiás indexük kb. ugyanannyi.

A burgonya 100 grammja 94 kcal, ami 2,5 g fehérjéből és 18-20 g szénhidrátból tevődik össze, attól függően, hogy nyári vagy téli burgonyáról beszélünk (ez a különbség az újkrumpli magasabb víztartalmának köszönhető). A rizs energiatartalma a fehér rizs esetén 353 kcal, 7,4 g fehérjével, illetve 77,5 g szénhidráttal. Igen ám, de valós összehasonlítás csak akkor tehető, ha mindkét köretből átlagos adagokban gondolkozunk: ez burgonya esetén 300 g, míg a főzés során körülbelül 2,5 x-es mennyiségre dagadó rizsből 80 g, tehát

  • egy adag főtt burgonya 282 kcal-t, 7,5 g fehérjét és 54 g szénhidrátot tartalmaz, míg
  • egy adag főtt fehér rizs szintén 282 kcal, de az összetevők alapján 5,9 g fehérjét és 62 g szénhidrátot tartalmaz.

Tehát kalóriákban ugyanott vagyunk, de egy adag burgonya fehérjetartalma kicsit magasabb, míg szénhidráttartalma kicsit alacsonyabb.

Ha burgonyát fogyasztunk, növeljük a napi C-és B6-vitamin bevitelünket, valamint javíthatunk kalcium-, kálium- és foszforbevitelünkön is. Bár a burgonya is tartalmaz némi vasat, a rizskörettel ennek többszörösét is fedezhetjük, magnézium és cinktartalmuk pedig nagyjából megegyező.

Vegyünk figyelembe még egy – nem táplálkozásélettani – jellemzőt, az árat. Nyár elején a burgonya nagyjából 2-300 forint/kg-os áron kapható, amennyiben úgy használjuk fel, még tisztítási veszteséggel sem kell számolnunk, hiszen ilyenkor még nem szükséges hámozni. Ebben az esetben kb. 75 forint lesz egy adag burgonya ára.

A rizs esetében már nagyobb a szórás, hiszen nem mindegy, hogy A vagy B rizsről, jázmin, vagy akár basmatiról, esetleg arborioról beszélünk, de az árak 300,- és 1200,- forint között helyezkednek el, tehát ha egy közepes árfekvéssel kalkulálunk, akkor egy adag főtt rizs 60 forintba fog kerülni.

Azt gondolom, hogy a rizsnek és a burgonyának is vannak előnyei, nem szabadna egyik élelmiszert sem kiszorítanunk az étrendünkből. Figyeljük a mennyiségeket, kerüljük a túlzásokat a gyakoriságban is: burgonya legfeljebb kétnaponta szerepeljen a családi menüben, de a rizs se legyen kizárólagos választásunk. Variáljuk a felhasználás módját, akár új receptek kipróbálásával, így biztos, hogy mindenki örömmel fogja a rizst és a burgonyát is fogyasztani a családban. Jó étvágyat hozzájuk!

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Nosalty

További cikkek

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...

A tökéletes nokedli

A magyarok kedvenc körete, az kétségtelenül a galuska vagy más néven nokedli. Liszt és tojás. Lényegében csak ezekre az összetevőkre van szükség, plusz a vízre és a sóra.