Ezt az olajat sose használd a fa vágódeszkádon, mert nem lesz benne köszönet

A fa deszkák rendkívül praktikusak és tartósak, de rendszeres használat mellett az ápolásukra külön figyelmet kell fordítani. Erre a célra az olajat ajánlják, azonban nem mindegy, milyen fajtát használsz, mert kellemetlen végeredménye lehet. Otthon Tippünk segít!

A műanyag vágódeszkák ugyan olcsók, de végül más módon fizetünk a használatukért: könnyen megkarcolódnak, tompíthatják a konyhai késeket és még mikroműanyagok is átkerülhetnek róluk az ételekre. A fa vágódeszkák természetes és tartós alternatívát jelentenek ezzel szemben, feltéve, hogy megfelelő ápolásban részesülnek. Ehhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyél vele, milyen olajokat tilos használni a fa vágódeszkán, mert a végeredmény elég undorító lehet.

Fa vágódeszka, rajta olajos üveg és törlőrongy
Ezért ne használj sose növényi olajokat a fa vágódeszka ápolására

Az egyik első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy hosszú életű legyen a fa vágódeszkád, hogy bedörzsölöd olajjal, ami védőréteget képez a felületén.

Enélkül a fa könnyen felszívja az ételekből a vizet és más folyadékokat, aminek hatására megrepedezik, bepenészedik, elszaporodnak rajta a kórokozók, és kellemetlen szagokat áraszt magából (ugyanez a fa edényekre is igaz, így azokat is rendszeresen olajozni kell).

Bár könnyű beszerezni őket, a növényi eredetű étolajok a fa felszínén megavasodnak, és rendkívül kellemetlen ízt és szagot eredményeznek.

Ezeket kerüld:

  • olívaolaj
  • kukoricaolaj
  • napraforgóolaj
  • repceolaj
  • kókuszolaj

Tehát összességében a növényi olajakat, ha a fa eszközök ápolásáról van szó, kerüljük el!

Miért romlanak meg ezek az olajok könnyen a vágódeszkán?

Az avasodás az oxigén hatásának eredménye, amelyet a fény és a magas hőmérséklet tovább fokozhat.

Zárt üvegben, sötét helyen a főzőolajok szobahőmérsékleten elég sokáig eltarthatóak. A vágódeszka azonban nagy felületet kínál, amelyen az olajréteg levegővel érintkezik. Használat során az ablakon keresztül napfény éri a deszkát, vagy a közeli tűzhely, sütő hőhatásának van kitéve, ami még jobban felgyorsítja ezt a kellemetlen folyamatot.

Jó és rossz olajok fa vágódeszkák ápolásához

A növényi és magolajok nem az egyetlen anyagok, amelyeknek semmi keresnivalójuk nincs a fa vágódeszkák közelében. Az állati zsírok nemcsak megavasodnak, ha a deszka ápolására használják őket, hanem kellemetlen réteget hagynak maguk után. A fa lakkok sem jelentenek megoldást, hiszen nem arra lettek kitalálva, hogy élelmiszerrel érintkezzenek. Plusz a kések miatt le is fog pattogni a lakk-réteg a deszkáról.

A fa vágódeszkák ápolásához a legjobb választás az élelmiszeripari minőségű ásványi olaj (gyógyszertárban beszerezhető).

A kőolajból nyert olaj íztelen, szagtalan, nem avasodik meg, és vízállóvá teszi a fát, miközben alaposan ápolja azt. Egyes szakácsok a tiszta méhviaszt és ásványi olajat kombinálják, mivel a viasz fényessé és nedvességtaszítóvá teszi a vágódeszkákat, de nem hatol mélyen a fába. Az ásványi olaj ezt kompenzálja, így a deszka egyszerre lesz kellemesen sima és ellenálló a sérülésekkel szemben.

Az ápolást a vásárlás után azonnal el kell kezdeni. Első használat előtt alaposan olajozd be a deszkát.

Dörzsöld be az olajat a deszka teljes felületére, elöl és hátul, majd hagyd néhány óráig állni, hogy az olaj beszívódjon, majd ismételd meg ezt még két-három alkalommal.

Ezután havonta legalább egyszer lepd meg egy wellness-nappal a deszkád: a folyamat ugyanaz, csak használj kevesebb olajat!

A víz okozta károk elkerülése érdekében:

  • ne fektesd le a fa vágódeszkát szárításhoz!
  • és soha ne tedd mosogatógépbe!

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...