Kétszer gondold meg: ezért lehet veszélyes előmosott salátát venni

Bár ezek a termékek sokszor megkönnyítik az életünket, jobb velük vigyáznunk.

Valószínűleg sokan vásárolnak előre csomagolt élelmiszereket a kényelem érdekében, hogy megkönnyítsék az étkezések előkészületeit. Az előmosott, zacskós saláták – például rukkola vagy bébispenót – elsőre jó választásnak tűnhetnek, különösen, ha valaki igyekszik egészségesen táplálkozni. Azonban nem árt óvatosnak lenni.

Előre csomagolt zöldségek egy boltban
Veszélyes lehet ez az előre csomagolt étel

Élelmiszer-biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezek a termékek nem feltétlenül a legbiztonságosabbak, az előmosott zacskós saláták ugyanis gyakrabban tartalmazhatnak baktériumokat vagy szennyeződéseket, mint azt sokan gondolnák.

Miközben a vásárlók kényelmet és biztonságot várnak az előre csomagolt élelmiszerektől, a valóság ezzel szemben aggasztóbb képet fest. Az előmosott, zacskós zöldségek – például a saláták – továbbra is az egyik legkockázatosabb terméknek számítanak az élelmiszerboltok kínálatában, mivel az ellátási láncban gyakran előfordulhat szennyeződés

– figyelmeztet Darin Detwiler, a Northeastern Egyetem élelmiszerpolitikai professzora.

Detwiler maga tudatosan kerüli a zacskós zöldségek vásárlását, mivel fennáll a súlyos E. coli-fertőzés veszélye. Mint mondta:

Ha visszatekintünk a korábbi járványokra, azt látjuk, hogy a zacskós saláták gyakran vezették az élelmiszer-eredetű megbetegedések statisztikáit. Egyes esetekben ezek súlyos következményekkel jártak: kórházi kezelést, veseelégtelenséget és akár haláleseteket is okoztak.”

A zöldségek az ellátási lánc több pontján is megfertőződhetnek különböző kórokozókkal – például E. coli-val, listeriával vagy szalmonellával –, amelyek súlyos megbetegedéseket, sőt akár halált is okozhatnak. Olivia Roszkowski, a New York-i Institute of Culinary Education növényi alapú konyhaművészetre specializálódott szakácsoktatója és élelmiszerbiztonsági tanúsítvánnyal rendelkező szakértője szerint:

A zacskós saláták nagy tételben történő mosása és feldolgozása hatékonyan terjesztheti ezeket a kórokozókat.

A leveles zöldségekkel kapcsolatos járványok sokkal gyakoribbak, mint azt a legtöbben gondolnák, így jobb elővigyázatosabbnak lenni az előre bezacskózott levelesekkel.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket se hagyd ki:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...