Erre is figyeljünk a kánikulában!

Ti hol tároljátok a gyógyszereiteket? A hűtőben vagy egy dobozban? Ha ez utóbbi, lehet, hogy ideje egy párat átpakolni!

Nálunk a gyógyszerek egy része a hűtőben van, másik része azonban egy dobozban, épp az aktuális szobahőmérsékleten. Ami ebben a tartós kánikulában nem biztos, hogy jó ötlet.

Nézzük mire kell figyelni, ha nem szeretnék az egyébként még nem lejárt gyógyszereinket egy az egyben kidobni!

  • A kánikula nem csak az emberi szervezetet viseli meg, a magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet egy-egy készítmény hatása is. Sőt, egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, így fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket.
  • A gyógyszeres dobozokon olvasható információk alapján, illetve a betegtájékoztatók segítségével tájékozódhatnak a betegek arról, hogy egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni és meddig lehet felhasználni. A forgalomba hozatali engedély jogosultjai a megadott tárolási körülmények és a felhasználhatósági időn belül vállalnak garanciát az általuk forgalmazott termékek minőségéért. A megadott tárolási utasítástól eltérni nem szabad, fontos, hogy a betegek a gyógyszereiket mindig tartsák az eredeti dobozukban, így szükség esetén azonnal „kéznél van” a tárolás körülményeit is előíró tájékoztató.
  • Alapvető szabály, hogy egyetlen gyógyszert se tartsunk az ablakban, ne felejtsük az autóban, hisz hő hatására megváltozhat annak tulajdonsága, módosulhat stabilitása, így megkérdőjelezhetővé válik alkalmazhatósága.

Olvastad már?

10 tipp a változatos heti menüre

  • Azon készítmények, amelyek csomagolásán nincs feltüntetve különleges tárolási körülmény, a gyógyszerminőséget monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak, így esetükben nem kell nagyon óvatosnak lenni.
  • Persze nem feltétlenül jó, ha mindent a hűtőbe pakolunk, hiszen hűtőszekrényben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt a gyógyszer dobozában elhelyezett betegtájékoztató nem tiltja. Ha ugyanis a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is.
  • Amennyiben bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen – például megváltozik a színe, külleme, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik – nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még a megadott felhasználási időn belül van! Az ilyen változások legtöbb esetben más, olyan minőségben bekövetkező változást is jelezhetnek, amelynek hatás elmaradása vagy nem kívánt hatás megjelenése lehet a következménye.
  • A gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakértői arra kérik a lakosságot, minden esetben olvassák el és tartsák be a betegtájékoztatóban olvasható tárolásra vonatkozó információkat! Ha bizonytalanok vagyunk gyógyszerünk felhasználhatóságáról, konzultáljunk gyógyszerésszel, patikussal!
  • Amennyiben elveszítették az alkalmazás feltételeiről szóló iratot, az interneten az OGYÉI honlapján található adatbázisban megtekinthető a betegtájékoztató.

forrás: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hírlevél

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...