Ennyit lehet keresni a földeken - hiába a járvány, idénymunkásokra idén is nagy szükség van

A koronavírus-járvány a mezőgazdasági idénymunkákra is hatással van. Eddig is munkaerőhiány volt, de a beutazási korlátozások most még jobban nehezítik a helyzetet.

Munkaerőhiánnyal küzdenek a hazai gazdaságok, ami az elmúlt évekre visszanézve nem annyira számít újdonságnak, idén azonban a helyzetet nehezíti, hogy a koronavírus-járvány miatt kevesebb külföldi, többségében ukrán és román vendégmunkás dolgozhat a földeken. Sok más európai országhoz hasonlóan Magyarországon is elindult egy mezőgazdasági idénymunka kereső portál, a munkaszuret.hu,ami könnyíteni hivatott a nehéz helyzeten.

A járvány rossz hatással volt több szektorra, így azt gondolhatnánk, hogy a mezőgazdaságban szükséges pozíciókat majd a vendéglátásból és a turizmusból jövő munkaerő képes lesz betölteni, ez azonban sajnos nem így van. Az Agrárszektorszerint is inkább azokat alkalmazzák majd a gazdaságokban, akiknek van már valamilyen tapasztalata, esetleg korábban külföldön vállaltak idénymunkát, amitől az idén kialakult helyzet miatt elestek. A munkanélkülieket tehát csak részben lehet átirányítani a mezőgazdaságba, bármennyire is egyszerűnek tűnik, ez a megoldás különösen egy fővárosi irodai dolgozó vagy egy vendéglátós esetében valószínűleg nem életszerű.

Az idénymunka másik hátránya, hogy nem biztosít hosszú távú munkalehetőséget, így tényleg csak átmeneti megoldást nyújt azoknak, akik elvesztették az állásukat. Ráadásul továbbra is folytatódik az tendencia, hogy a napszámosokat nem fizetik túl a magyar gazdaságokban. A legtöbb álláshirdetésnél nem is tüntetik fel, milyen órabérrel számolhat az alkalmazott a néhol napi 10-12 órás munkáért. Tavalyi adatok szerint az átlag órabér a legjobb esetben 1000-1300 forint között mozgott, ami egy hónapra körülbelülbruttó 250-300 ezer forint. Idén ez valamelyest emelkedhet, de a mezőgazdaságon az sem segít, hogy néhányakat még mindig feketén foglalkoztatnak.

Még mindig számítanak a kelet-európai munkaerőre

A nyugat-európai mezőgazdaságokban is évek óta munkaerőhiány van, viszont jóval magasabbak a bérek, mint itthon. Az idénymunkák jellemzően márciustól októberig tartanak, így a szezon már javában zajlik. A járvány ellenére több ország is úgy döntött, hogy inkább enyhít a beutazási tilalmakon, hogy a külföldi munkaerő áramolni tudjon a földekre.

Románok dolgoznak a britek helyett, minimálbérért

Bár Nagy-Britanniában is több munkahely megszűnt a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében, a britek mégsem álltak sorba a mezőgazdasági munkákért. A szektorból 90 ezer ember hiányzik, és bármennyire is azt gondolnánk, hogy ezeket az üres pozíciókat a brit állampolgárok töltik fel, nem így van. Több kint élő magyar is arról számolt be, hogy a szigetország lakói a legtöbb esetben jobban járnak az állam által kínált segélyekkel, mintha elmennének a földekre dolgozni.

Ez is érdekelhet!

Ne dobd ki a retek levelét! Mutatjuk, miért ne...

A napszámosoknak nagyjából a minimálbért biztosítják, ami ebben az évben körülbelül 3500 forintos órabért jelent, jellemzően 10-12 órában. A Magyarországon jól hangzó fizetésre a brit állampolgárok a toborzások ellenére nem ugrottak, így történhetett meg, hogy Bukarestből charterjáratokkal szállítottak románokat a brit földekre dolgozni. A The Guardian szerint az első idénymunkások már meg is érkeztek salátát szedni.

Receptajánló:

A németekhez már április elején megérkeztek az első vendégmunkások

Németországban tavaly körülbelül 300 ezer szezonális munkavállalót alkalmaztak, akikre idén is nagy szükség van. A német földeken a spárgaszezonnal megkezdődött a munka. A napszámosok átlagosan 10 eurós (3500 forint) órabérért dolgozhatnak.

A német kormány már április elején enyhített a beutazási szabályokon, így tudnak fogadni idénymunkásokat a kelet-európai országokból. Szigorú óvintézkedések mellett áprilisban és májusban 40-40 ezer napszámos érkezik Németországba - számolt be a Time magazin.

A munkások lázát minden esetben megmérik és két hétre karanténba zárják őket, ami azt jelenti, hogy külön, a számukra elkerített részeken dolgoztatják az azonos időben érkező napszámosok csoportját. Szállást biztosítanak, de azt elhagyni nem szabad. Egyelőre csak román munkavállalók beutaztatásáról érkeztek hírek, de nincs kizárva, hogy Magyarországról is fogadnak munkavállalókat a mezőgazdasági cégek.

Helyiek próbálják pótolni a kieső munkaerőt Ausztriában

Magyarországról a koronavírus-járvány idején is sokan ingáznak Ausztriába. A vendéglátás és a turizmus a sógoroknál is leállt, a mezőgazdaságban viszont szükség van a dolgos kezekre. Április elejétől Ausztria is fogad olyan charterjáratokat, amelyeken idénymunkásokat szállítanak az országba.

Az AFP beszámolója szerint az idénymunkákra azonban azok az osztrákok is nyitottak voltak, akik elvesztették a munkájukat. A szezonális munkákat kínáló és kereső osztrák oldalon több mint 20 ezren próbálnak állást találni, közülük 2 ezren akár hosszabb távra is vállalnának mezőgazdasági munkákat. A meghirdetett állásokra huszonéves fiatalok is szívesen jelentkeznek. A havi bérezés általában megegyezés szerint történik, de sohasem kevesebb, mint 1500 euró (531 ezer forint).

Az osztrákok lelkesedése a helyi gazdák szerint azonban nem tart ki sokáig, így a jövőben mindenképpen szükség lesz a külföldi idénymunkásokra is. Ausztriában a legnagyobb bajban a kisebb és közepes gazdaságok vannak, akik eddig jellemzően cseh, magyar vagy horvát idénymunkásokat foglalkoztattak.

{SZAVAZAS}

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek