Élve sütött madarak?

Láttatok már olyat, hogy egy hatalmas pitéből élő madarak szállnak fel? Bevallom, élőben még én sem, de filmekben már igen. Utánajártunk, mi is történik a szegény jószágokkal!

Én először akkor hallottam erről a különleges pitéről, amikor kisfiam a nagymamájától megkapta az első angol nyelvű, ovis dalokat tartalmazó kazettáját. A válogatásban szerepelt a "Sing a Song o' Sixpence" című dal, amelyben arról énekelnek, hogy 24 feketerigó szállt fel a királyi pitéből. Elsőre elborzadtam, mikor belegondoltam, hogy vajon hogy is készül ez a fenséges sütemény, min mennek keresztül szegény madarak a sütés során.

Jelenet a Trónok harca c. filmsorozatból

A minap aztán G.R.R. Martin A Tűz és jég dala ciklusának népszerű, hazánkban Trónok harca néven futó televíziós feldolgozásának egyik epizódjában láthattuk a király esküvőjén felszolgálni ezt az ünnepi étket. A hatalmas pitét egy kocsin tolták be, amelyet az ifjú király kardjával megszegett (kettéhasított) és abban a pillanatban fehér galambok repültek ki a nyitott pitéből.

Ekkor úgy döntöttem, nem várok tovább és a végére járok az igazságnak.

A pite története a XV.-XVI. századi angol királyokig nyúlik vissza, innen erednek az első források. A nagy udvari lakomákon, ünnepélyes alkalmakkor, csakis kivételezett személyiségeknek tálalták ezt az igazi meglepetést. A pite tésztájáról annyit sikerült kiderítenem, hogy nem érdemes a mai, puha, omlós-roppanós pitetésztában gondolkozni, hanem gyakorlatilag egy "kőkemény" tésztát készítettek, amely egy nagy sütőedényként funkcionált, a lényeg a belsejében rejlő étel volt. Ez jellemzően egy szaftos, bőséges húsétel volt, a pite tésztája pedig akkor vált ehetővé, mikor a belsejében lévő szaft már kellően beleszívódott, feláztatta.

Na, de a lényeg. Mi is történik szegény madarakkal a kemencében? Szerencsére semmi. Ugyanis a nagy trükk, hogy a pitébe utólag, közvetlenül a tálalás előtt kerülnek a madarak, amikor a kemény vázat már készre sütötték. Többféle megoldással is találkoztam, van, ahol a fedelet sütötték külön, van, ahol a pite alját, van, ahol lyukat vágtak a pite aljába és ott tették be a madarakat, akik a pite (remélhetőleg óvatos) megszegése után vidáman szálltak fel az égbe.

A pitében sült madarak még a kísérletezéseiről híres brit séfet, Heston Blumenthal-t is megihlették, aki egyik műsorában el is készítette ezt a süteményt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.