Egyházak a Főzdefeszten!

Hétvégén kerül megrendezésre a 10. jubileumi Főzdefeszt - a rengeteg magyar és külföldi sörfőző remekei mellett az esemény igazi sztárvendégei az egyházi sörfőzdék lesznek!(x)

Pénteken kezdődik a 10. jubileumi Főzdefeszt. Akik kilátogatnak a három napos rendezvényre a városligeti Felvonulási térre, azok tanúi lehetnek a magyar egyházi sörfőzdék termékeinek nagyközönség előtti premierjének. Három vadonatúj egyházi sörmárka mutatkozik be: a Zirci Ciszterci Apátság, a Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor és a Székesfehérvári Püspökség. A Főzdefeszten a kolostori sörök mellett most további közel 50 hazai kisüzemi főzde, gerilla sörfőző majd 300 söre, továbbá 40 vadonatúj sörkülönlegessége mutatkozik be. A látogatók megkóstolhatják továbbá egy osztrák, egy holland és egy londoni főzde remekeit is, továbbá lesz még angol, belga, cseh sörfelhozatal, és kóstolóval jelen lesznek orosz, tadzsik, ukrán és görög főzdék.

Bart Dani, a Főzdefeszt főszervezője

A Főzdefeszt szerdán délután tartott sajtótájékoztatóján a szakmai zsűri kihirdette az Év Sörfőzdéjének járó díjat is, amelyet Monyó Brewing Co. képviseletében Németh Antal Ádám vehetett át. Ezt az elismerést 5 éve annak ítélik meg, aki az adott évben követendő példát mutatott a hazai kézműves sörpiacnak. Szombat este pedig kihirdetik „Magyarország kedvenc sörét” és odaítélik az Év Legjobb Sörcímkéje díjat is. Így a Főzdefeszt záró napján, vasárnap még mindenki megkóstolhatja a helyszínen 2015. legkedveltebb hazai sörét, s megnézheti a dizájn díjasakat is.

Németh Antal Ádám a Monyótól, az év sörfőzőjének járó díjjal

Az őszi Főzdefeszt legnagyobb szenzációja, hogy a látogatók tanúi lehetnek a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásának. Habár az egyház és a sörkultúra kapcsolata évezredes, pár évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak. Idén mégis háromvadonatúj egyházi sörmárkát mutat be a Főzdefeszt.

Egyházi sörpremier a Főzdefeszten

A Zirci Ciszterci Apátság újra felépítette a monostor épületében található a 18. századi sörfőzdéjét 2015-ben, ahol az apátok saját maguk főzik modern felfogásban az első valódi magyar kolostori sört. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor három fajta sört készíttet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újra teremtette a legendás Szt. István Portert, amelyet ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek.

Hazai sörkülönlegességek és sörpremierek

A már megszokott klasszikus felhozatalon túl ismét számos premierrel és újdonsággal készül a Főzdefeszt: C.C.P. - Saccharomyces Stahanovoae – Armando_Otchoa Csupor Marcival közösen juharsziruppal és nádcukorral főzött masszív 12%-os tripla india red ale-t, a Freak Fusion pedig egy füstös-kapros lágert hoz, mely kifejezetten kerek, kellemes és könnyen iható.

Ott lesz a hétvégi fesztivál kínálatában még az Egymilliárd Megawatt, amely egy gyömbérrel dúsított nukleáris dupla IPA az Élesztő Sörműhelyből. Az Év Sörfőzdéjének választott Monyó Sörfőzde többek között a Fukushima Heavy Water nevű premiersörével készül, ami egy zöld ételfestékkel „szennyezett”, cseresznyefachipsen érlelt, rizssziruppal és sorachi ace komlóval előállított nukleáris pale ale. Mind a két sör a környezetvédelem fontosságára és a nukleáris energia veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Sokoldalú külföldi kínálat: sörremekek Angliától Tadzsikisztánig

A 10. Főzdefeszten különlegesen változatos a külföldi sörfőző mesterek köre. A fesztivál vendége lesz az osztrák Brew Age sörfőzde, a holland Van de Streek, Utrechtből, és limitált darabszámban kóstolót küldenek a Főzdefeszt barátai Görögországból (Nissos Beer – Tinos sziget), és a Zip’s segítségével Oroszországból, Tadzsikisztánból és Ukrajnából is.

A zenei együttműködéseiről ismertté vált londoni Signature Brewery-től a Signature pale Ale-t, a súlyos testes söreiről híres leedsi Northern Monk sörfőzdétől pedig az Eternal Session IPA-t, a Mocha Portert és a Chennai Export Portert kóstolhatják meg a fesztiválra látogatók a hétvégén. A finom, elegáns, mégis indusztriális, szintén londoni Crate-től IPA, Pale, Wheat, Sour italok lesznek a csapokon.

Megújult ételkínálat – egyedi sörkorcsolyákkal készülnek a főzdék

A Főzdefeszt szervezői az ételkínálatot is felfrissítették: az olyan bevált, régi kedvencek mellett, mint a Befaló Bill, a Butchers Kitchen, vagy a Vörös Homár újabb street-food standokat állítanak fel. Továbbá arra kérték a sörfőzőket, hogy készüljenek saját ételkínálattal is.

Az eseményről még több infót itt találsz >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.