A disznóvágás egykor nagyon fontos szerepet töltött be a családok életében. Kevés olyan felnőtt van, akinek ne lenne egy-egy nosztalgikus emléke a gyerekkori disznóvágásról.
Néhány 10 évvel ezelőtt a disznóölés azért volt jelentős esemény, mert ezzel alapozhatták meg a családok az egész évi húsfogyasztásukat. Rokonok, ismerősök gyűltek össze a fagyos téli hajnalokon, hogy magukat belülről pálinkával felfűtve, és a munkára igazán elszántan veselkedjenek neki a disznó lebökésének, darabolásának, feldolgozásának, és annak az ezerféle munkának, amire kevésbé gyakorlott disznóvágóként nem is gondolnánk.
Az én gyerekkoromnak meghatározó élménye volt a disznóölés. A féltucatnyi unokatestvéremmel hatalmas bulinak éltük meg, hogy az égvilágon senki nem foglalkozik a felnőttek közül azzal, hogy mi mit is csinálunk. A szülők az állat(ok) körül serénykedtek, pörzsöltek, daraboltak, válogattak, bélbe töltöttek, abáltak és kövesztettek, vagy ha éppen egyiket sem, akkor összeszereltek vagy mosogattak valamit a hidegben gyorsan párolgó langyos vízben. Eközben a pálinka és a forralt bor mennyisége a jókedvvel fordítottan, a munkakedvvel egyenesen arányosan csökkent. A nyári konyha fontos színtere volt a tornak, a mama itt sütötte ki szinte még hajnalban a friss fokhagymás májat és a hagymás vért. Gyerekként a disznóvágás eseményeinek sorrendjét valószínűleg kizárólag a frissen elkészült ételekkel tudtam volna leírni.
Felnőttként persze egészen máshogy éli meg az ember a disznóölést. Mert akármekkora buli, akármennyi pálinka és akármilyen frissen sült pecsenye, azért a disznóölés mégiscsak egész napos fagyos szélben dolgozás. Évről évre felemlegetik a szüleim, hogy bezzeg, amikor még a mamáéknál vágtuk a disznót, akkor már délután háromra minden a helyén volt, elmosogatva, a kölcsönkért daráló rég visszaszállítva a tulajdonosához, talán már el is felejtették az egészet akkorra. És évről évre ez a megjelölt időpont egy órával korábbra kúszik: délután kettőre, egyre, sőt, lehet, hogy már délre végeztek a két a disznóval an zusammen. Hát így változnak az emlékeink, pedig én biztosan tudom, hogy évről évre hamarabb végzünk a disznóvágással most is.
Az egyik kedvenc disznóvágás-epizódom a hurka- kolbászhús kóstolgatása. Ebben mindig mindenki okos. Még egy kis sót, sok a majoranna, kevés a bors, jó lesz az már, minek annyi rizs. Mindenki tesz hozzá még valamit, de elvenni belőle már nem lehet, így a végeredményen szinte mindig meglepődünk.
Mára az én gyerekeim is abba a korba értek, hogy ha nem is egész nap, de azért valamennyit ők is lábatlankodhatnak a disznóölők körül. Tavaly a fiam még baba volt, és az aggregátorról működtetett daráló brummogására jóízűen elaludt a babakocsiban a takarókupac alatt. Idén inkább az abalé környékén, a forró üstök körül sürögtek, vagy inkább melegedtek, de ehhez legalább két felnőtt óvó tekintete kellett a tűz miatt. Alig várom már, hogy ők is elérjék azt a kort, amikor kevesebb szülői felügyelet szükséges a disznóvágáson való részvételükhöz, így a felmenőik is felelőtlenül vehetik ki a részüket a munkából és a forralt borból.
A disznóvágás ugyanis ma is fontos szerepet tölthet be a család életében, egy alkalom a Karácsonyhoz, Húsvéthoz, jeles ünnepekhez hasonlóan, ami összehozza a rokonokat. Egy nap, ami a munka és a húsfeldolgozás mellett arról is szól, hogy együtt vagyunk. Nem siet senki el, zsíros-véres kézzel nem nyomkodja a telefonját, rászánja az időt, hiszen a disznó megköveteli.
Karácsonyi stressz helyett gőzölgő forró italok, finom falatok és lombházas pihenés vár rád a fák koronáján! A Treehouses Noszvaj az a téli álomdesztináció, ahol a maximális feltöltődés és a gasztronómiai élvezet garantált – anélkül, hogy a konyhában kellene robotolnod!
Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...
Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Rácz Jenő nemrég Palik Lászlóék YouTube műsorában vendégeskedett, amiben mesélt 2025-ös évéről, és azt is megtudhattuk, mi akadályozza meg abban, hogy egy gyerekkori álma érdekben lépjen.
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
A karácsonyi időszak nem a szigorú szabályokról szól, hanem az egyensúlyról. Ha ezt szem előtt tartod, az ünnepi édességek sem billentenek ki hosszú távon.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...