Nem só, nem bors: ezzel hintsd meg a halat, hogy finom, csillogós mázat kapjon

A halakról sajnos túl keveset beszélünk, még ritkábban esszük. Ha pedig igen, legtöbbször kirántjuk. Lesd el ezt a tippet, és készítsd el így, egészben, füstölve, és..... cukorral meghintve!

Azt már régóta tudjuk, milyen remekül kiegészíti egymást a két ellentét: az édes meg a sós ízek együtt létezése egy ételen belül, de gondolhatunk a kínai édes-savanyú fogásokra is. Ezúttal a halak pácolásával kapcsolatban került elő egy érdekes tipp.

Cukorral hintsd meg a halat füstölés előtt, hogy csillogósra karamellizálódjon
mázas lazac

Cukor a karamellizált, csillogó mázas halért

Ne csak rántsuk vagy halászlébe főzzük, készítsük el grillen, rácson, egészben füstölve is a halakat! Eme nem mindennapi tippel még finomabb lesz:

ha cukorral is megszórjuk még füstölés előtt a hal felszínét, nem édes lesz tőle, hanem finom, karamellizált, ezen kívül pedig mélyebb aromát, csillogó felszínt és szép színt kap tőle.

A cukor, a só és a füstös ízek csodásan kiegyensúlyozott triót alkotnak:

figyelem, kis mennyiség kell csak cukorból, fél-egy teáskanál egy egész hal felületére, mérettől függően.

Így készítsd el a cukros-sós pácolt halat:

  1. Papírtörlővel szárítsd meg a hal felszínét, ne maradjon nedves.
  2. Szórj sót egyenletesen a hal felületére és belsejébe, majd hintsd meg vékonyan cukorral is a hal tetejét!
  3. Hagyd pácolódni 15-30 percig szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben.
  4. Készítsd elő a füstölőt: helyezz füstölőforgácsot az aljára.
  5. Melegítsd elő a füstölőt, és helyezd a halat a grillre.
  6. A füstölés a hal méretétől függ: kisebb halak esetén kb. 15–20 perc, nagyobb halak (pl. lazac) esetén 30–45 perc. A halhús akkor van kész, amikor könnyen elválik a csontoktól.
  7. A halat csomagold sütőpapírba, és hagyd pihenni egy kicsit tálalás előtt.

És hogy milyen halat használj? Például lazacot, sügért vagy keszeget!

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...