Nem só, nem bors: ezzel hintsd meg a halat, hogy finom, csillogós mázat kapjon

A halakról sajnos túl keveset beszélünk, még ritkábban esszük. Ha pedig igen, legtöbbször kirántjuk. Lesd el ezt a tippet, és készítsd el így, egészben, füstölve, és..... cukorral meghintve!

Azt már régóta tudjuk, milyen remekül kiegészíti egymást a két ellentét: az édes meg a sós ízek együtt létezése egy ételen belül, de gondolhatunk a kínai édes-savanyú fogásokra is. Ezúttal a halak pácolásával kapcsolatban került elő egy érdekes tipp.

Cukorral hintsd meg a halat füstölés előtt, hogy csillogósra karamellizálódjon
mázas lazac

Cukor a karamellizált, csillogó mázas halért

Ne csak rántsuk vagy halászlébe főzzük, készítsük el grillen, rácson, egészben füstölve is a halakat! Eme nem mindennapi tippel még finomabb lesz:

ha cukorral is megszórjuk még füstölés előtt a hal felszínét, nem édes lesz tőle, hanem finom, karamellizált, ezen kívül pedig mélyebb aromát, csillogó felszínt és szép színt kap tőle.

A cukor, a só és a füstös ízek csodásan kiegyensúlyozott triót alkotnak:

figyelem, kis mennyiség kell csak cukorból, fél-egy teáskanál egy egész hal felületére, mérettől függően.

Így készítsd el a cukros-sós pácolt halat:

  1. Papírtörlővel szárítsd meg a hal felszínét, ne maradjon nedves.
  2. Szórj sót egyenletesen a hal felületére és belsejébe, majd hintsd meg vékonyan cukorral is a hal tetejét!
  3. Hagyd pácolódni 15-30 percig szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben.
  4. Készítsd elő a füstölőt: helyezz füstölőforgácsot az aljára.
  5. Melegítsd elő a füstölőt, és helyezd a halat a grillre.
  6. A füstölés a hal méretétől függ: kisebb halak esetén kb. 15–20 perc, nagyobb halak (pl. lazac) esetén 30–45 perc. A halhús akkor van kész, amikor könnyen elválik a csontoktól.
  7. A halat csomagold sütőpapírba, és hagyd pihenni egy kicsit tálalás előtt.

És hogy milyen halat használj? Például lazacot, sügért vagy keszeget!

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek