Azt már régóta tudjuk, milyen remekül kiegészíti egymást a két ellentét: az édes meg a sós ízek együtt létezése egy ételen belül, de gondolhatunk a kínai édes-savanyú fogásokra is. Ezúttal a halak pácolásával kapcsolatban került elő egy érdekes tipp.
Cukor a karamellizált, csillogó mázas halért
Ne csak rántsuk vagy halászlébe főzzük, készítsük el grillen, rácson, egészben füstölve is a halakat! Eme nem mindennapi tippel még finomabb lesz:
ha cukorral is megszórjuk még füstölés előtt a hal felszínét, nem édes lesz tőle, hanem finom, karamellizált, ezen kívül pedig mélyebb aromát, csillogó felszínt és szép színt kap tőle.
A cukor, a só és a füstös ízek csodásan kiegyensúlyozott triót alkotnak:
figyelem, kis mennyiség kell csak cukorból, fél-egy teáskanál egy egész hal felületére, mérettől függően.
Így készítsd el a cukros-sós pácolt halat:
- Papírtörlővel szárítsd meg a hal felszínét, ne maradjon nedves.
- Szórj sót egyenletesen a hal felületére és belsejébe, majd hintsd meg vékonyan cukorral is a hal tetejét!
- Hagyd pácolódni 15-30 percig szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben.
- Készítsd elő a füstölőt: helyezz füstölőforgácsot az aljára.
- Melegítsd elő a füstölőt, és helyezd a halat a grillre.
- A füstölés a hal méretétől függ: kisebb halak esetén kb. 15–20 perc, nagyobb halak (pl. lazac) esetén 30–45 perc. A halhús akkor van kész, amikor könnyen elválik a csontoktól.
- A halat csomagold sütőpapírba, és hagyd pihenni egy kicsit tálalás előtt.
És hogy milyen halat használj? Például lazacot, sügért vagy keszeget!