Készíts ehető csokoládét egy nyomtatóval!

Kinyomtatni egy édességet vagy bármilyen egyéb élelmiszert elég érdekes és futurisztikus ötlet, igaz? Pedig annyira nem is újkeletű!

Több kísérletet is végeztek az elmúlt években, hogy hogyan is lehetne ételeket nyomtatni, az első fejlesztésekben pedig - természetesen - a Google is szerepelt. Egy ideje ugyanis a Google irodaházának kantinjában ezzel a technikával nyomtatnak tésztaféléket, de volt már kísérlet pizza illetve palacsinta nyomtatásra is. Ez a technika mindig folyékony halmazállapotú alapanyagokkal dolgozik, míg a legújabb 3D System cukorból és vízből állít elő kristályos szerkezetet.

A ChefJet már tavaly innovációs díjat tudhatott magáénak, idén pedig előállt legújabb nyomtatójával. A gép valószínűleg méregdrága, így nagyobb üzemeknek éri csak meg a befektetés, de a cukrászok biztosan örülnek majd neki. A 3D System tavalyi terméke a Cubify volt, melynek fő célja, hogy a 3D nyomtatást behozza a háztartásokba, míg a ChefJet-et kifejezetten a konyhákba tervezték, és csak cukor- illetve csokoládéalapú édességek előállítására kapacitálták.

Másik gépük, a ChefJet Pro már ételfestékekkel is dolgozik, és gyönyörű szivárványszínű édességeket készít. Csodálatosak és étvágygerjesztőek, azonban az ízükről igencsak megoszlanak a vélemények.

A készülékek piacra kerülését 2014 második felére tervezik. Aki szeretné beszerezni a ChefJet-et, az potom 5.000 dollárért megteheti, ételfestékkel kombinálható társát pedig már 10.000 dollárért magáénak tudhatja. Kíváncsiak vagyunk, vajon hány háztartásba kerülnek majd be...de hogy Nigella Lawson köztük lesz, azt már most lefogadnánk!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.