Gyors desszert Valentin-napra: 5 tipp, hogy tuti siker legyen a csokiszuflé

Sokan meghökkentőnek találhatják a „gyors” jelzőt a szuflé előtt, azonban tény, hogy ez a francia desszert nem igényel sok időt. Legalábbis akkor, ha az ember tudja, mit csinál. Aki pedig szeretné tudni, jobb, ha tovább olvas.

Vannak olyan ételek, amelyeket imádunk, mégis ritkán készítjük el őket – ez a tartózkodás legtöbbször nem is annyira lustaságból, semmint félelemből ered, úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk elég biztosak a recept lépéseiben, módszerében. A csokiszuflé határozottan ezen ételek közé tartozik: mint oly sok más francia édesség, ezt is övezi egy misztikus és kissé rémisztő konyhatechnikai homály, amelyet csak kevesen mernek átszelni. Pedig kifizetődő dolog a szuflé elkészítésének egyszeri megtanulása, ugyanis a tudás birtokában bárkit, bármikor levehetünk a lábáról – és mikor jönne jobban egy efféle trükk, mint most, Valentin-nap előtt? Nézzük hát, mi a légies, csokiszuflé titkának nyitja: aggodalomra semmi ok, érthető lesz!

Egyszerű csokiszuflé kerámiaformában, porcukorral, tejszínhabbal, friss eperrel tálalva
Az egyszerű csokiszuflé receptjéért kattints a képre!

Tipp #1: készülj elő kényelmesen

Minden recept sikere az alapos előkészület, ami biztosítja, hogy a receptfolyamat későbbi folyamatai során ne kelljen majd méregetéssel, kikenéssel vagy pakolással vesződnünk. Ez a feleslegesnek tűnő lépés azonban az olyan kényes ételeknél, mint amilyen a szuflé is, a siker abszolút kulcsává válik.

A legfontosabb, hogy a sütő és a formák már álljanak sütésre készen, mire a masszánkat bekevertük: így az első dolgunk ezek biztosítása legyen.

Kerámia szufléforma kivajazása ecsettel
Mindig vajazzuk ki bőségesen a formákat

Ha a formák kivajazásához puha vajat és egy konyhai ecsetet használunk, olyan felületet hozhatunk létre a kerámiaformák szélén, amelyre könnyebben „mászik fel” majd a tojáshabos massza. Dolgozzunk alaposan, festegessünk ráérősen, hogy az edény minden porcikája vajas legyen.

Tipp #2: dolgozz főzött alappal

Minden szuflé egy sűrűbb alapból és tojáshabból áll: előbbi a stabilitást, utóbbi a légies állagot adja. Azonban a legtöbb modern csokiszuflérecept főzött alap helyett egyszerűen olvasztott csokoládét használ, és míg ez a gyorsaságot és egyszerűséget képes biztosítani, a stabilitást sajnos nem.

Főzött, csokoládés szufléalap fazékban
A főzött szufléalap nem nagy ördöngösség

Ez elsősorban azt jelenti, hogy a kisült desszert sokkal hajlamosabb lesz a sütőből kivéve rögtön összeesni, sőt, még az is előfordulhat, hogy nem is nő majd meg szép magasra, ahogy kéne neki.

Nem kell a főzött alaptól sem félni: ez technikáját nézve ugyanúgy készül, mint egy hűzi vaníliakrém vagy puding. A tejet tojássárgájával és liszttel sűrítjük be, majd ehhez adunk olvasztott csokoládét – a lényeg csak annyi, hogy meleg tejjel végezzük el a sárgáják hőkiegyenlítését, különben rántottává válik a szufléalapunk.

Tipp #3: vigyázz a tojásfehérjével

Egy olyan desszertnél, amelynek sikerét nagy részben a tojáshab biztosítja, érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fehérjére. Első körben fontos, hogy a tojást szobahőmérsékleten egyszerűbb kemény habbá verni, mint amikor hideg: adjunk hát neki némi időt felengedni.

Egy csipet sóval és egy tiszta tállal biztosíthatjuk, hogy a habunk garantáltan légies és kemény lesz – ezen kívül már csak arra kell figyelni, hogy ne verjük túl az egészet.

Keményre vert tojáshab tálban, mixerrel
Így kell festenie a keményre vert tojáshabnak

Ha alacsony fokozaton kezdjük, majd fokozatosan kapcsolunk közepesre, lassabban történnek majd a folyamatok a tálban, így szemmel tarthatjuk a habot, és elkerülhetünk bármiféle galibát. Inkább álljunk meg hamarabb, emeljük ki a robotgép habverőit, és nézzük meg, a kiemelkedő habcsúcs képes-e magától megállni. Amennyiben elértük ezt az állagot, ne verjük tovább a fehérjét!

Tipp #4: alakíts ki egyenes kalapot

Az igazán szép szuflé a sütőben felfelé törekszik, magasra emelkedik: így kihűlés után is szebb lesz a külseje, nem reped meg annyira. A felfelé növekedés magjait már elvetettük a formák kivajazása során az ecsettel, most ideje, hogy további lépéseket tegyünk ennek érdekében.

Nyers csokiszuflék kerámia formában, spatulával
Így adhatunk egyenes tetőt a szufléknak

Miután elosztottuk a formákban az ügyesen bekevert, légies masszát, gondoskodjunk arról, hogy mindegyik szuflénak tűegyenes, vízszintes kalapja legyen. Egy spatula vagy kés lesz segítségünkre: mindössze egy gyors mozdulattal skalpoljuk le az esetlegesen kilógó felesleget.

Plusz trükként pedig szórjunk némi kristálycukrot a szuflék tetejére rögtön sütés előtt: ettől egy vékony, roppanós kéreg sül majd a habos masszára, ami egyenesben tartja azt, nem engedi, hogy púposra süljön vagy kirepedjen.

Tipp #5: válaszd el a peremeket

Minden modern szufléforma úgy lett kialakítva, hogy lehetővé tegye a sütemények magasra növekedését: a perem kis mélyedésébe fúrhatjuk a hüvelykujjunkat, majd a formát körbeforgatva elválaszthatjuk a masszát az edénytől. Ha ezt megtesszük, a csokis tészta nem akar majd leragadni, hanem a forró sütőben felfelé indul majd meg.

Nyers csokiszuflé kerámia formában
A massza elválasztása a peremtől

Elsőre talán soknak tűnhet ez a sok tanács, de ha figyelmesen végigolvassuk őket, biztosan siker koronázza majd a következő szuflésütésünket. Érdemes belevágni, a végeredmény magáért beszél majd!

Itt az egyszerű csokiszuflé teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...