Még mindig csapvízzel főzöl otthon kávét? Elmondjuk, miért rossz ötlet

A kávéfőzést számos lépésében el lehet rontani – kezdve a nem megfelelő víz felhasználásával...

A baristák ezen lehet, hogy felháborodnak majd, de tény, hogy nem mindenki tekinti a kávékészítést művészetnek. A legtöbben nem vágynak többre egy csésze kávénál, csak arra, hogy felébressze őket reggelente, esetleg kirángassa őket az ebéd utáni szundiüzemmódból. De még ezek a kávéfogyasztók sem tagadhatják, hogy az íz igenis számít. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a kávé körülbelül 95%-ban vízből áll, akkor az, hogy milyen folyadékkal készítjük, közel sem egy apró részlet.

Kétségtelen, hogy a csapvíz használata kényelmes és költségkímélő megoldás, így a legtöbben ehhez fordulnak, pláne, hogy itthon alapvetően biztonságosan fogyasztható.

Ám mielőtt a következő kávéfőzési rituálé során megnyitjuk a csapot, érdemes átgondolni: ami ivásra tökéletes, nem mindig elég egy jó kávéhoz.

Kotyogós kávéfőzőből kávéző nő
Még mindig csapvízzel főzöl otthon kávét? Elmondjuk, miért rossz ötlet

Miért nem ideális a csapvíz a kávéhoz?

A csapvíz fogyasztása tehát Magyarországon biztonságos, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kávénkhoz is ideális. A probléma itt a csapvízben található anyagokkal van. A klór, például, amit gyakran adnak a városi vízellátó rendszerekhez a baktériumok elpusztítására, erőteljes ízével elnyomhatja a kávészemek finom ízeit.

Az olyan ásványi anyagok, mint a kalcium és a magnézium, bár ártalmatlanok, felboríthatják az egyensúlyt: lapos, krétás vagy fémes ízű főzetet eredményezhetnek.

És akkor még nem is beszéltünk a kemény vízről – ez garantált módja annak, hogy a kávé egy ízetlen, keserű főzetként kerüljön a csészénkbe.

Nem árt tehát tudni, hogy még ha a csapvíz önmagában finom is, főzés közben ütközhet a kávé ízvegyületeivel. A kávé egyes árnyalt ízjegyei – a virágos, gyümölcsös vagy csokoládés árnyalatok – ugyanis a megfelelő kémiai reakciókra támaszkodnak. Ha a víz kémiailag nincs kiegyensúlyozva, ezek az ízek nem tudnak érvényesülni. Így az eredmény egy csésze olyan ital lesz, amit még tejjel, cukorral vagy tejszínhabbal is nehéz élvezhetővé tenni.

Mikor lehet mégis jó a csapvíz?

Természetesen vannak kivételek. Ha szerencsések vagyunk, és olyan régióban élünk, ahol lágy víz folyik – alacsony ásványi anyag-tartalommal és klórmentesen –, akkor előfordulhat, hogy a csapvíz megfelelő a kávéfőzéshez. De még ilyen esetben sem garantált a siker.

Az évszakok változása, az elöregedett vízvezetékek vagy a nem megfelelő városi karbantartás ugyanis mind-mind megváltoztathatják a víz ízét és összetételét, ezzel pedig elronthatják a kedvenc reggeli italunkat.

Kávét töltő fiatal nó
Egy jó vízszűrővel sok mindent orvosolhatunk

A szűrt csapvíz félmegoldás

Ha nincs más lehetőségünk, akkor a szűrt csapvíz már egy jobb kompromisszumnak számít. Egy jó vízszűrő képes eltávolítani a klór nagy részét és csökkenteni az ásványianyag-tartalmat is, így kisebb az esélye, hogy a víz tulajdonságai ütköznek a kávészemek ízeivel. Ennek ellenére a szűrt víz csak egy félmegoldás.

De akkor milyen a megfelelő víz a kávéhoz?

Ha komolyan vesszük a kávézás művészetét, a legjobb alapanyag hozzá a tisztított víz, mégpedig megfelelő ásványianyag-egyensúllyal. A desztillált víz, bár tisztasága miatt azt gondolhatnánk, hogy ideális, nem az. Hiányoznak ugyanis belőle a kávé teljes ízének érvényesüléséhez szükséges ásványi anyagok. Ha túl lágy, a főzet íztelen lesz, ha pedig túl kemény, keserűvé válik. Az arany középút körülbelül a 150 ppm-es (millió egységre jutó részecske) összes oldott szilárdanyag-tartalommal rendelkező víz. Ez már elég ásványi anyagot tartalmaz ahhoz, hogy kiegészítse, ne pedig elnyomja a kávé ízét.

Néhány palackozott víz megfelel ennek a kritériumnak, de nem mindegyik. Az „ásványvíz” címkével ellátott termékek gyakran magas ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, ami éppúgy elnyomhatja a kávé aromáját, mint a kemény csapvíz

A legjobban általában a forrásvíz vagy a főzéshez ajánlott tisztított víz működik.

Az igazi kávérajongóknak megéri beruházni egy otthoni vízszűrő rendszerbe, vagy kávéspecifikus víztablettákat használni, hogy tökéletesítsék a kávézási rutinjukat.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Legújabb receptek

Sajtkrémes fánk

Itt van a farsangi szezon, de ki mondta, hogy csak az édes a nyerő? :) Minden sós után kell valami édes, de minden édes után mindenképp kell valami sós is :D. Próbáljuk ki ezeket az isteni ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...