A cékla a természet pink ajándéka, mely bár teljesen megfogja a kezünket és a konyharuhánkat, rettentő egészséges, és igazán különleges, földes ízű. Amellett, hogy fontos folsavbeviteli forrás, mert majdnem a teljes napi szükségletünket fedezni tudjuk egy közepes méretű céklával, van benne sok kálium, és A-, B-, C-vitamin- és magnéziumtartalma is kiemelkedik. Sőt, vérképzőként is számon tartják!
Na de milyen kellemetlen mellékhatása lehet a cékla fogyasztásának? Mutatjuk, kattints a galériára!
Milyen ételekhez illik jól a cékla?
- Saláták
Friss, reszelt vagy sült cékla salátákhoz, például céklás feta saláta, céklás rukkolasaláta. - Levesek
Kiváló alapja a klasszikus céklalevesnek (borscs), de más zöldséglevesekhez is adható. - Sütve vagy grillezve
Sütőben vagy grillen sült cékla köretként húsokhoz vagy vegetáriánus fogásokhoz. - Smoothiek és turmixok
Nyersen vagy főzve turmixba keverve plusz rostot és vitamint ad. - Pürék és krémek
Céklapüré vagy céklakrém szendvicskrémként vagy köretként. - Sütik és péksütemények
Céklapürével szaftosabbá tehetők a sütemények, például céklás brownie vagy céklás muffin. - Savanyúságként
Ecetes lében eltett savanyított cékla kitűnő köret vagy feltét. - Töltött zöldségekhez
Apróra vágott céklával gazdagított töltelékek (pl. töltött paprika, töltött káposzta). - Szendvicsekbe, wrapekbe
Szeletelt sült vagy főtt cékla extra ízt és színt ad.
A videó AI alapú tartalomkészítővel készült.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: