Borjour, böllértalálkozó és halfesztivál

A héten programok terén igazán nem lehet okunk panaszra. Csütörtöktől halfesztivál, a hétvégén pedig Borjour, böllértalálkozó, fánksütő és kocsonya szépségverseny vár ránk.

II. Budapesti Halfesztivál, Budapest - február 13-16.

Idén főszerepben a kárász.

Az I. Budapesti Halfesztivál sikerén felbuzdulva hosszabb időtartamban és nagyobb területen kerül megrendezésre a II. Budapesti Halfesztivál, melynek ezúttal a Palota negyed; azaz a Nemzeti Múzeum kert, a Múzeum utca, a Bródy Sándor utca és a Pollák Mihály tér ad otthont. Február 13-án, azaz a néphagyományhoz híven a hamvazószerdát követő torkos csütörtökön nyitja meg kapuit a rendezvény, mely egészen február 16-ig várja látogatóit. A II. Budapesti Halfesztivál alkalmával bemutatják hazánk folyóiban, a Dunában és a Tiszában, valamint tavainkban, a Balatonban, a Tisza-tóban, a Fertő tóban, és a Velencei-tóban élő halainkat, melyeket jellegzetes ízesítéssel készítenek el a halünnepen résztvevő éttermek. A különböző tájegységekről származó ételeket és nedűket régiók szerint elhelyezve találják meg a látogatók. A nagy érdeklődésre való tekintettel a II. Budapesti Halfesztivál palettáját még inkább színesebbé teszik, ugyanis a magyar ízek mellett nemcsak az ázsiai, hanem a nemzetközi különlegességekre is nagy hangsúlyt fektetnek. A rendezvényen természetesen megtalálhatóak lesznek az ország minden tájáról érkező halászleveinktől kezdve, az egzotikus sushin, a pad thai tésztán, az orosz kaviáron, a francia hallevesen, az olasz branzinon (tengeri süllő), az afrikai tüdős harcsa szalámin át egészen az angol fish & chipsig. Torkos csütörtök, Valentin napi hallakoma, élőhal bemutató, élményhorgászat, halászléfőző verseny, több száz hazai és nemzetközi halétel és színvonalas programok várnak minden kedves látogatót!

Kattints a részletekért!


Kevi Böllértalálkozó, Túrkeve - február 15.

Igazi, hagyományos disznótoros hangulat

A szervezők a rendezvényt a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indították útjára. A látogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát, stb. kínálnak a vendégeknek. Lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, egyszóval igazi régi disznótoros hangulat. Egy központi rendezvénysátorban az eseményhez kapcsolódó kulturális, zenei programokkal várjuk az érdeklődőket, majd az este eljövetelével ugyanitt a megfáradt böllérek és csapataik és természetesen a kitartó vendégek közös vacsorán, disznótoron vehetnek részt, ahol asztalra kerülnek a hagyományos disznótoros ételek, s nem fognak hiányozni a háziasszonyok által elkészített sütemények sem.

Kattints a részletekért!


Borjour Magnum, Budapest - február 15.

Újra Borjour 600 különböző borral a Millenárison

Ismét megrendezi a Borjour az év legnagyobb beltéri borkóstoló rendezvényét. A február 15-i Borjour Magnumon, a Millenáris "B" és "D" épületében 180 kiállító borászat fogja kóstoltatni összesen kb. 600 különböző borát, melyeket egytől-egyig megkóstolhatnak a vendégek - akár mindegyiket, egy belépővel. A Borjour ugyanis a legnagyobb rendezvényén sem szakít azzal a hagyományával, hogy az egyszeri belépőt megvásárló érdeklődők "odabent" korlátlanul, szabadon, tetszőleges sorrendben kóstolgathatnak. Az idei az ötödik Borjour Magnum, melynek helyszínére, a Millenárisra a szervezők 2500-3000 vendéget várnak. Tovább erősödik a gasztronómiai kiállítók jelenléte: a 180 borászat mellett az idén már közel 30 "gasztrós" (sajtos, sonkás, olivás, csokis, stb.) várja az érdeklődőket. Ismét kapható lesz a népszerű Bornotesz, mely tartalmazza az összes bemutatott bort, alattuk hellyel a jegyzeteknek.

Kattints a részletekért!


15. Hájas Tészta-, Fánksütő Verseny és Bemutató, Csömör - február 15.

Fánk és hájas tészta verseny

Verseny, bemutatók, és főleg sok-sok kóstoló várja a látogatókat. A csömöri Petőfi Sándor Művelődési Ház szervezi a ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, turisztikai jelentőséggel bíró Hájas Tészta- és Fánksütő Versenyt, amely túlnő a település határain, mára már gasztronómiai kistérségi rendezvénnyé nőtte ki magát.

Kattints a részletekért!


Kocsonya Szépségverseny, Badacsonytöredmic - február 15.

Gasztronómiai program, egy kicsit másképp

Falusi kocsonya füllel és csülökkel recept

Jellegzetes téli ételünket ezúttal külső alapján bírálja a szakértő zsűri. Fajtája szerint lehet: hagyományos, vegetáriánus (zöldség, gyümölcs), halas. Az értékelés része a látvány, a tálalás (minél patinásabb edény), az ötletesség. A programot népi, kulturális műsor kíséri. A zsűrizés után a kocsonyákból lehet kóstolót vásárolni, a befolyt összeg a "Badacsonytördemic Községért" Alapítvány céljait támogatja.

Kattints a részletekért!

Címlapról ajánljuk

További cikkek