BERLIN - fenntartható és finom, a táplálkozás úttörőjeként számontartott város

A berlini gasztronómiai színtér sokszínű és izgalmas, itt tudatosnak és vegánnak lenni élvezet. Azon kevés európai fővárosok egyike, ahol minden aktuális élelmiszeripari trend megtalálható.

A német fővárosban a fenntartható kertészkedés, a regeneratív élelmiszer vagy a hulladékmentesség nem csak szűk körben ismert fogalmak, így nem csoda, hogy vegán, vegetáriánus, bio, hulladékmentes éttermek és kávézók sokasága várja a fenntartható gasztronómiára nyitottakat. Egy dolog közös a helyszínekben: egytől-egyig szezonális, regionális és friss biotermékeket szolgálnak fel. Így nemcsak finom ételeket, italokat fogyaszthatunk, és érdekes ízkompozíciókat fedezhetünk fel, hanem a környezetet is védhetjük. Több mint 500 olyan hely található Berlinben, ahol ügyelnek a termékek eredetére. A fejlett táplálkozás úttörőjeként számon tartott városban az élelmiszer fenntarthatóságának és megbecsülésének nagyobb átláthatósága felé vezető út már elkészült, így nekünk már csak egy dolgunk van, megkóstolni legfinomabb receptjeiket. Ezúttal két olyan helyre kalauzolunk el, melyek közös jellemzője, hogy nemcsak kulinárisan csúcsszínvonalúak, de küldetésük is egyedülálló.

FREA - A világ első hulladékmentes étterme
Az étterem belső terét úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen. A vintage fabútorok, a törésálló üveg, az öko falfesték, a szárított virágok és a nagyméretű növények skandináv hangulatú légkört teremtenek - Kép: ©FREA Berlin

Berlin-Mitte városrészében található a Frea, a világ első növényi alapú, hulladékmentes, valóban körforgásos étterme. David Suchy táplálkozási szakemberként diplomázott, 2019-ben feleségével, Jasminnal közösen nyitotta meg a helyet egy közösségfinanszírozási kampány segítségével. Radikális koncepciójuk villámgyors hírnevet hozott, így röviddel a nyitás után el is nyerték Berlin legmenőbb éttermének címét. A siker nem tette lustává őket, idén áprilisban egy hulladékmentes pékséget álmodtak meg, ahol péksüteményeket és izgalmas zabkása-variációkat kínálnak. Mottójuk: „Tökéletes ízek, hulladék nélkül". Itt a gyümölcsökből és zöldségekből valóban szinte mindent felhasználnak. Pácolják, sütik, főzik, füstölik, erjesztik, blansírozzák vagy habosítják az élelmiszereket, sőt még a mogyorós tej is házi készítésű, hogy a csomagoláson spóroljanak.Az étteremben három-, négy- vagy ötfogásos menüt rendelhetünk, melyek könnyűek és egészségesek - Kép: ©FREA Berlin

Egyszer zöldség = még egyszer zöldség

Az étterem koncepciójának fő eleme a tudatosság és az okosan felhasználható árukínálat megtervezése. Amennyiben valamilyen alapanyag megmarad, vagy nem használható már, akcióba lép „Gersi”, a Frea saját komposztálógépe. A komposzt visszakerül a termelőkhöz, hogy új, ízletes zöldségeket termeljenek belőle. Ahhoz, hogy a vendégek számára is közel hozzák a koncepciót, a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a gépet nem a hátsó udvarban rejtik el, hanem mindenki számára jól láthatóan az étterem egy sarkában hagyják szinte hangtalanul működni. Ezáltal vendégként mi is megismerhetjük a nulla hulladék elvét, sőt a pincérek szívesen adnak további tájékoztatást az étterem különleges DNS-éről.

BONVIVANT - Berlin legkülönlegesebb reggeliző koktélbárjaA sárgaréz elemek, a fényes bársony és a mesésen vidám csapat csodálatosan nyugodt és stílusos hangulatot teremt - Kép: ©BONVIVANT Berlin

A Bonvivant koktélbisztró Berlin Schöneberg városrészében egy 1895-ben épült saroképületben található. Már a ház homlokzata is szemet gyönyörködtető művészien elrendezett csempéivel és dekoratív kerámiaelemeivel. Itt is csak vegetáriánus ételeket szolgálnak fel, és kiemelt figyelmet kapnak az extravagáns gyógynövényekkel megbolondított koktélkompozíciók, amelyekhez a hozzávalókat a csapat néha a közeli parkból gyűjti össze. A főszerepet az ételek és koktélok párosítása adja. Kóstolhatunk alkoholmentes gint, vadon termő gyógynövényekkel és citromverbéna-porból készült frissítő búzafűkoktélt is. A Bonvivantban bátran kombinálják az ízeket, és újra értelmezik a klasszikusokat.A Bonvivant Eat-easy konyhaként jellemzi konyháját, amely mer a dobozon kívül gondolkodni - Kép: ©BONVIVANT Berlin

A reggelizés vega módra

Hétvégenként egyedülálló brunch menüvel várják a vendégeket. A klasszikus reggeli ételeket, mint a granola, a palacsinta, a taco, az Egg Benedict vagy a shakshuka egy-egy különleges alapanyag hozzáadásával készítik el. A granolát citromverbéna bolondítja meg, a palacsintához rumos fagylalt és kardamon jár. A középpontban a felhasznált termékek állnak, így a termelők megnevezése az étlap részét képezi. A felszolgálók elkötelezettek a koncepció mellett, szívesen elmagyarázzák az összes összetevőt, és nagy örömmel mesélnek a helyi alapanyagok iránti lelkesedésükről. Ahogy az étterem neve is ígéri: Bonvivant, vagyis itt jó élni!

TOP 3 térkép vegán turistáskodáshoz:

  • A VeganBerlin térkép színes vegán és egészséges ételeket készítő éttermek gyűjteménye, ahol sok extra infóhoz is juthatunk Berlinről.

Szerző: Fazekas Kira

Címlapról ajánljuk

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.

Lakos Benedek

További cikkek