Évtizedes orvosi tévhit dőlt meg: mégsem rontanak a diófélék ezen a bélbetegségen

Úgy tűnik, amit eddig veszélyforrásnak hittünk, az valójában segíthet is. A diófélék és magvak nemcsak az agy és a szív egészségét támogatják, hanem a bélrendszer működését is kiegyensúlyozhatják.

Évtizedeken át azt tanácsolták az orvosok, hogy aki divertikulózisban – vagyis a vastagbél apró tasakos elváltozásában szenved, az kerülje a mogyoróféléket, diót és magvakat. A feltételezés szerint ezek a kis darabos ételek beszorulhatnak a bélfalba, és gyulladást okozhatnak. Most azonban egy friss kutatás mindent megváltoztatott: úgy tűnik, a diófélék nem ellenségek, hanem éppen szövetségeseink lehetnek az emésztőrendszer egészségében.

Különböző diófélék
Évtizedes orvosi tévhit dőlt meg, nem rontanak, hanem segítenek ezen a betegségen a diófélék
Getty Images

A Semmelweis Egyetem kutatása új fényt vet a kérdésre

A Semmelweis Egyetem szakemberei nemrég kilenc korábbi nemzetközi tanulmány eredményeit elemezték, amelyek összesen több mint kétmillió ember adatait tartalmazták.

A kutatás célja ez volt:

Derüljön ki végre, hogy valóban növeli-e a magvak fogyasztása a divertikulitisz (a bélfal gyulladásos állapota) kialakulásának kockázatát.

Az eredmény egyértelmű volt: nemcsak hogy nincs bizonyíték arra, hogy a magvak ártanának, de a rendszeres fogyasztás akár védő hatást is kifejthet. A kutatás szerint azok, akik gyakrabban esznek diót, mandulát, mogyorót vagy tökmagot, akár 25 százalékkal ritkábban szenvednek a gyulladásos szövődménytől.

Tévhitekből tudományos fordulat

A régi orvosi irányelvek óvatosságból születtek: úgy gondolták, hogy a keményebb, szemcsés ételek irritálhatják a bél nyálkahártyáját.

Csakhogy, mint azt a kutatás vezetője, Konstantinos Voniatis is hangsúlyozta, soha nem volt erre valós klinikai bizonyíték.

Eddig rosszul tudtuk?

Úgy tűnik, a diófélékben található rostok, egészséges zsírok és antioxidánsok éppen hogy segíthetik a bélrendszer normál működését.

Mennyit együnk belőle?

A kutatók szerint már napi egy maréknyi dióféle – körülbelül 25–30 gramm – rendszeres fogyasztása is képes lehet csökkenteni a bélgyulladás esélyét. A legjobb, ha a magokat természetes formában, só és cukor hozzáadása nélkül fogyasztjuk, így a bennük lévő tápanyagok maximálisan hasznosulnak.

Mit jelent ez a mindennapokra nézve?

Az új eredmények alapján a gasztroenterológiai társaságok már nem javasolják a dió- és magfélék elhagyását azok számára, akiknek csak enyhe, tünetmentes divertikulózisuk van.

Természetesen, ha valaki már átesett divertikulitiszen, mindig az orvosa tanácsát kell követnie, de az általános étrendi korlátozások végre enyhülhetnek.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek