Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bacondzsem – és tényleg!

A világ legfinomabb feldolgozott hústermékéből, igen, baconből is lehet dzsemet, ha úgy tetszik, lekvárt készíteni! Te is próbáld ki, garantáltan rákapsz!

Tömény ízbomba, és biztosan nem diétázóknak való, de azt, hogy mindenkinek meg kelljen kóstolnia, kötelezővé tenném! A főtt füstölt szalonnaszeletek zsírja nem kerül bele, helyét olyan komoly alapanyagok veszik át, mint juharszirup, melaszos barna cukor és barna sör. Ha az ember elkezdi kanalazgatni, egyszerűen nem bírja abbahagyni.

Fogyasztása alapjáraton reggelire és uzsonnára ajánlott, pirítóson vagy egy szelet bagetten, csak legyenek jó minőségűek. Engem annyira elvarázsolt, hogy legközelebb biztosan sütök hozzá házikenyeret is. Tiszta Amerika! Komolyan, még egy pohár kólát is megkívántam mellé, mert ha lúd, akkor legyen kövér! Úgy éreztem magam, mint az a két kedves gasztrohostess, akiket múltkor egy főzős videóban láttam “dumcsizni”: take a wild side of life”, mondták, majd egy látványos összekacsintás után tettek még két kanállal a csokiszószból a turmixukba.

Bacondzsem Amerikában nagyüzemi gyártású és kézműves változatban is kapható a boltokban, de nem olcsó mulatság, főleg, ha rákapunk. Pizza mellé, krémlevesbe egy kanállal csak az íze kedvéért, sőt mac’n cheese-hez plusz ízbombaként - mindenhogyan és mindenhez fogyasztják. Martha Stewart, a legismertebb gasztrolady, üzletasszony és televíziós személyiség is megalkotta a saját bacon jam-receptjét, ő burbon whiskey-vel és sherryecettel készíti. Legközelebb ezt a változatot is ki kell próbálnom!

De hová használjuk még?

  • Hamburgerbe: karamellizált hagyma és baconcsíkok helyett - igazi 2in1 megoldás!
  • Töpörtyűkrém helyett: hiszen lejárt az ideje, ez az új töpörtyűkrém! (Vagy pótló!)
  • Karácsonyra vagy más ünnepre ajándékba: készítsük el szeretteinknek!
  • Esti borozáshoz, sörözéshez: természetesen csak felnőtteknek!

A benne főtt sör alkoholtartalma főzés közben elszáll, így gyerekek is fogyaszthatják, sőt ahogy írtam, Amerikában ez az egyik legkelendőbb kencéjük. Na, persze a nutella és a sós mogyorókrém, vagyis a peanut butter után.

Jövő héten olyan gyümölcsnyárssal jövök, amit még a legfinnyásabb gyerkőcök is meg fognak enni. Addig szánjátok rá magatokat a baconlekvár elkészítésére, nem bánjátok meg!

Gréti

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Sat, 2015-06-06 08:54

Nekem ez a legszimpibb eddig:
1/2 kg szeletelt bacon
2 közepes fehér hagyma
3 gerezd fokhagyma
3/4 csésze erősre főzött kávé
1/2 csésze balzsamecet
1/2 csésze barna cukor vagy 1/4 csésze juharszirup (úgy kevésbé édes)

viola01
Hagymafaló / viola01 Fri, 2015-06-05 22:24

Régóta szeretnék már baconjamet készíteni, eddig azonban mindenhol kávéval láttam a receptet.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Fri, 2015-06-05 22:32

Na, én meg pont úgy még nem láttam, de ez nem jelet semmit. Abszolút elképzelhető és illik is az ízvilágához, de csak keveset tennék belőle némi konyak vagy bourbon kíséretében. Írj, ha kipróbáltad! Üdv, Gréti