97 éves, bomba formában van, nagyon pimasz, és mindent tud a mexikói kajáról ez a hölgy

Mi vesz rá egy középkorú angol nőt arra, hogy kaszát, kapát hátrahagyva egy eldugott mexikói farmra költözzön? Hát mi, ha nem a gasztronómia?! 

Diana Kennedy jelenleg 97 éves, angol származása ellenére viszont elismerten ő amexikói gasztronómia egyik legnagyobb szakértője. Kennedy számos könyvet írt a témában, csaknem ötven éve kutatja és készíti a mexikói konyha különlegességeit, és sokan csak a mexikói főzés dámájaként emlegetik.
Az idős, de nagyon jó kondiban lévő hölgyről nemrégiben egy igen csak sokszínű és részletes dokumentumfilm készült, amely már most nagyon jó kritikákat kapott a legnevesebb szakértőktől. A filmet jegyző Elizabeth Carroll hatalmas rajongója Kennedy-nek, a vele való forgatás azonban nem bizonyult egyszerűnek, tekintve, hogy a mexikói konyha dámája csaknem 45 éve egy olyan michoacáni farmon él, ahova csak egy négykerékmeghajtásos dzsippel lehet eljutni.

Nézzétek meg az előzetest, itt:

Az amerikai rendezőnő hiába volt régóta Diana Kennedy nagy rajongója, az elszigetelten élő idős nőhöz semmilyen elérhetőséget nem talált. Egy nap a texasi Austin városában indult el bevásárolni, a parkolóban pedig meglátta a valaha volt legsorsszerűbb plakátfeliratot: Diana Kennedy éppen másnap tartott könyvdedikálást.
Diana Kennedy 1972-ben robbant be a köztudatba A Mexikói konyha című könyvvel. Az első írást még 8 sikerlistás könyv követte, később pedig már saját televíziós sorozata is volt a TLC csatornán. Kennedy Mexikó minden államát bejárva a legkülönlegesebb ízeket és ételeket kereste meg és mutatta be a nagyközönségnek.
Az angliai születésű szerző a Brit Birodalom Rendjének és a mexikói azték Sas rendjének kitüntetettje - ez a Mexikóban kapható legnagyobb elismerés, amit külföldi kaphat - , valamint rendelkezik a világ legnagyobb szakácskönyvírójának járó elismeréssel is. Röviden tehát Diana Kennedy mindent elért, amit gasztronómiai íróként elérhetett életében.
A Diana Kennedy: Nothing Fancy az első egész estés dokumentumfilm Kennedy-ről. Számos archív felvétel és fotó segítségével megtudhatjuk, mi vesz rá egy középkorú angol nőt, hogy komfortzónájának hátat fordítva teljesen egyedül a világ másik felére költözzön, és egy tőle távoli kultúra gasztronómiáját kezdje el kutatni. A filmben olyan barátok és munkatársak is mesélnek Kennedy-ről, mint Alice Waters és José Andrés, Rick Bayless, és Gabriela Cámara séfek. A dokumentumfilmet május közepén mutatják be, remélhetőleg pedig mi is tanulhatunk majd néhány örök érvényű bölcsességet ettől a különleges és inspiráló nőtől.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

“A tudatod csak akkor lesz tiszta, ha tiszta az ételed”...

Dr. Árvai Anita Veganeeta néven kezdett blogolni az ételekről, egészséges táplálkozásról, vegánságról, majd megnyitotta saját kis vegán otthonát Balatonalmádiban, Veganeeta Home néven. Vidámsága, életigenlése, energiája a képernyőn keresztül is ragadós, ételei pedig a megrögzött húsimádókat is új utakra csábítják. A veganuár apropóján beszélgettünk vele.

Szász Nóri

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!