8 buktató, amin elhasalhatsz takarításkor

A takarítás mindennapi rutinunk részre, amiben aligha gondolnánk, hogy nagyobb hibát lehet véteni. De valóban úgy takarítunk, ahogy az a legcélszerűbb?

Háztartásunk fenntartásához mindannyiunknak megvan a maga rutinja és saját takarítási fortélya, ez pedig minden bizonnyal háztartásonként változik. Néhány praktikával azonban hatékonyabbá tehetjük mindezt, amivel nemcsak a megkönnyítjük a saját dolgunkat, de hatékonyabbak lehetünk a tisztításban is.

Nézzük tehát, mik azok a hibák, amiket talán a legtöbben észre sem veszünk.

Egy irányba helyezni az edényeket a mosogatógépben

Ami mondjuk a villák esetében rendben is van, ám ha a kanalakkal tesszük ugyanezt, akkor azokat sok esetben nem tudja rendesen elmosni a gép, lévén azok egymásra borulva megakadályozzák az alapos tisztítást.

Napos időben ablakot pucolni

Közvetlen napfényben az ablaktisztító vegyszerek sokkal gyorsabban száradnak meg, ami csíkokat hagy az ablak felületén. Épp ezért ablakot tisztítani mindig késő délután, vagy este érdemes, illetve felhős időben. A gyorsabb száradás érdekében pedig cseréljük le a mikroszálas ablaktisztító kendőt gumis ablaklehúzóra, amellyel nagyobb felületen tisztíthatunk.

Tisztítószert fújni közvetlenül a felületre

Amivel egy darabig nincs is baj, de az igazán piszkos felületek más elbánást igényelnek. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden nap le kell portalanítani mindent, hiszen az a felületnek sem tesz jót, ám ha kicsit elmaradtunk volna a takarítással, akkor tegyük inkább a tisztítószert a tisztítókendőre, így nem kenjük szét azt a porral együtt, illetve kevesebb tisztítószert is fogyasztunk.

Tisztítás pusztakézzel

Mivel a bőr erősen nedvszívó, így minden olyan anyagot magába szív, amellyel érintkezik, és ezáltal könnyen kiszáradhat. Még a természetes készítmények is kiszáríthatják a bőrt, így mindenképpen ajánlott a gumikesztyű használata mosogatásnál és takarításnál egyaránt. Az ilyen kesztyűk sora szinte végtelen a piacon, így akár személyre szabott darabokat is tudunk magunknak vásárolni.

Folttisztítás

Ezer és egy praktika létezik a szőnyegen esett foltok tisztítására. Egy biztos: sikálni szigorúan tilos. Helyette próbáljuk ki például ezt a módszert: amint észrevettük a szőnyegen esett vörösbor-, kávé- vagy egyéb foltot, tegyünk rá egy törölközőt, hogy minél több nedvességet felszívjon, majd öntsünk rá némi citromos szénsavas ásványvizet, és újból kezdjük el felitatni a nedvességet úgy, hogy ráállunk a törölközőre. Mindezt addig ismételjük, amíg nem kerül több folt a törölközőre. Ha pedig a folt továbbra is látható, használjunk folttisztítót, és ismételjük meg a fenti folyamatot.

A WC-kefe tisztítása

Nyilván nem fér kétség ahhoz, mennyire fontos, hogy tiszta legyen a kefe. Épp ezért időnként érdemes szalmiákszeszes vízbe áztatni, ami legalább egy óra hosszát tartson. Ha ezzel megvagyunk, a kefét tiszta vízben mossuk le, majd szárítsuk meg. Kevesebb gondunk lesz, ha minden használat után a kefét lemossuk és leöblítjük. Ha nagyon piszkos a kefe, hipós vízben áztassuk és mossuk le, de öntsünk hozzá mosóport is, ezzel érve el a nagyobb tisztaságot és fertőtlenítést.

Olvastad már?

Konyhatakarítási tippek és trükkök

A mosogatószivacs

Mivel az ételmaradékok és a baktériumok a szivacs apró lukjaiban ragadnak meg, a vizes öblítés nem elegendő a tisztán tartásához, ezért hetente egyszer-kétszer tegyük be a mosogatógép felső polcára, vagy nedves állapotban két percre a mikróba, hogy a hő elpusztítsa a szivacsban rejtőző baktériumokat. De használhatunk valamilyen fertőtlenítőszert is. Tipp: ünnepek alatt vagy nagy családi rendezvények idején, amikor a főzés és mosogatás középpontban van, a higiénia fenntartása érdekében cseréljük akár naponta a szivacsot.

Porszívózás

Az átlagos fa és csempe felületeken porszívózás közben legalább annyi port fújunk szét, mint amennyit felszívunk. A megfelelő eszköz csatlakoztatásával azonban a szöszöket könnyedébben összegyűjthetjük. De a legjobb, ha porszívózás előtt összesöprünk, vagy egy elektrosztatikus ronggyal feltöröljük a felületet, így összegyűjtve a nagyobb szennyeződéseket és szöszöket.

(via RealSimple)

Címlapról ajánljuk

További cikkek