Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 szerencsehozó étel, amit enned kell a Holdújév első napján

Elkezdődött a kínai Holdújév, azaz a Disznó éve. Ahogy nálunk, úgy Kínában is jelentősége van, hogy mit esznek az év első napján. 

Február 5-én hivatalosan is megkezdődött a Holdújév, a Disznó éve, és az ezzel járó két hétig tartó csinnadratta és mulatság. Ahogy nálunk, úgy Kínában is fontos, hogy mit esznek az év első napján, mert az ételeknek szimbolikus jelentősége van. Egyes fogások fogyasztása szerencsét és bőséget hozhat az újévben.

1. Tavaszi tekercs

A tavaszi tekercset a vagyon és a jólét szimbóluma Kínában. A ropogós, sült tekercseket általában zöldségekkel és/vagy hússal töltik.

2. Gőzgombóc

A gőzgombócok nagyon népszerűek az ázsiai országokban. Ahány régió, annyi változata ismert. Kínában a „Jiaozi-t” fogyasztják a Holdújév első napjaiban, mert úgy vélik, hogy gazdagságot hoz az újévben. Azért eszik éppen ezt a fajta gombócot, mert hasonlít azokra az arany fizetőeszközökre, amiket a Ming-dinasztia uralmakor használtak.

3. Tészta

Az év első étkezései során fontos szerepet kap a tészta is, ami a hosszú életet és a boldogságot szimbolizálja. Minél hosszabb tésztából készülnek az ételek, annál boldogabb és hosszabb élet vár a fogyasztójára. Hasonló fogásokat esznek a kínaiak a nagyobb ünnepeken és a születésnapokon is.

4. Párolt hal

Nálunk nem szokás új év első napján halat fogyasztani, mert elúszhat vele a szerencsénk. Kínában pont az ellenkezője igaz, a halas fogásokhoz jólétet tulajdonítanak. Az újévi asztalra leggyakrabban párolt hal kerül. A hagyomány szerint ilyenkor kell egy kis maradékot hagyni a tányéron, a hal fejét a család legöregebb tagjainak kell adni, ezzel kimutatva az irántuk érzett tiszteletünket. Szerencsétlenség ugyanakkor megfordítani a halat evés közben, mert szimbolikusan a hajó felborulását jelenti.

5. Rizssüti

A Nian Gao egy ragacsos, rizslisztből készült finomság, ami jó szerencsét hoz az újévben. Párolva, sütve és hidegen is fogyasztják.

6. Rizsgolyó

A rizsgolyó egy ragacsos desszert, ami szintén rizslisztből készül. Tradicionálisan a Lámpások Fesztiválján fogyasztják. A Tang Yuan névre keresztelt desszert az összetartozást és a családot szimbolizálja, éppen ezért nagyon népszerű fogás más ünnepnapokon is.

7. Gyümölcsök

A narancsnak, mandarinnak és más narancsszínű gyümölcsöknek nagy jelentőséget tulajdonítanak a Holdújév első napjaiban. Az „aranyló” gyümölcsök a gazdagságot, jólétet szimbolizálják. Gyakran adják őket ajándékként az újév első napjaiban.

A kínai Holdújév alkalmából egyébként a Google keresője is különleges díszbe öltözött: 

Ezeket olvastad már?

via Independent

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!