5 tipp a higiénikus élethez

A higiénikus életre való nevelést már fiatalkorban el kell kezdenünk, ha szeretnénk, hogy gyermekünkből egészséges felnőtt váljék. (x)

Sajnos a gyerekeknél nem elsőszámú szempont a higiénia, de semmiképp se adjuk fel könnyen! Hisz a higiénia nemcsak a külsőnk ápolását jelenti, hanem egy aktív, folyamatos tevékenységet, amellyel megelőzzük a vírusok és baktériumok elterjedését szervezetünkben. Egy tiszta gyermek egészségesebb is, ezért fontos, hogy minél korábban megtanítsuk neki az alapokat.

Összegyűjtöttünk Neked néhány tippet, hogy könnyedén egészséges, higiénikus életmódra nevelhesd gyermeked:

„Kézen - közön”: a legelső dolog, amit a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy mennyire fontos a rendszeres kézmosás. Legtöbbször nem is gondolunk bele, hogy egy nap mi mindenre használjuk a kezünket, kinyitjuk az ajtót, lehúzzuk a wc-t, csak hogy párat említsünk. Minden egyes ilyen aktivitással lehetőséget adunk a kórokozók elterjedésének. Ahhoz, hogy csökkentsd ennek esélyét, tanítsd meg gyermekednek, hogy mindig mossa meg kezét a kinti játékok, a wc használata után és minden étkezés előtt. A kézmosás a legegyszerűbb és leggyorsabb védelem a betegségek ellen.

Remek segítséget nyújt a kórokozók elleni küzdelemben a Dettol érintés nélküli antibakteriális kézmosókészülék, melynek adagolójához hozzá sem kell nyúlnod. Rendeld meg most ingyenes kiszállítással!

„Nagy dolog, nagy takarítás”: húzz egy csíkot a wcpapírtartó alá a fürdőszobai falra, hogy megtanítsd gyermekednek, mennyi papírt szükséges letépnie. Hogy biztosra menj, emlékeztesd, hogy addig nem fejezte be, míg az utolsó törlésnél a papír nem teljesen tiszta! Csakúgy, mint a kézmosást, a higiéniai törlést is megfelelően kell végezni. Sok gyermeknek problémát okoz mindez, de sem őt, sem téged nem szabad, hogy feszélyezzen ez a téma, hiszen ez a világ legtermészetesebb dolga. A legfontosabb, hogy soha ne viselkedj gorombán vagy zavartan, ha erről a témáról esik szó!

„Rakoncátlan fürtök”: arra nincs szükség, hogy naponta hajat mossunk – hisz a túlzásba vitt hajmosás gyakran száraz hajhoz és fejbőrhöz vezet - , az viszont nagyon fontos, hogy gyermeked haja mindig fésült és rendszeresen vágott legyen. A fésülködés nemcsak a rakoncátlan és kusza haj kezelésében segít, hanem eltávolítja a fejbőrről az elhalt hámsejteket, és megerősíti a hajhagymákat is.

„Fogmosás könnyedén”: gyermekünk 5-6 éves koráig a mi feladatunk, hogy megmossuk a fogát. Ez alatt az idő alatt kell kialakítanunk bennük az igényt a rendszeres fogmosásra is, és meg kell tanítanunk őket a helyes technikákra. Ha addig sikerül megértetnünk velük a fogmosás fontosságát, addig, amíg még tejfogaik vannak, egész életükre szóló helyes szokásokat tanítottunk nekik, amiért nagyon hálásak lesznek.

Az idősebbeket már be lehet vezetni a szájvíz és a fogselyem használatának rejtelmeibe is, és megtanítani nekik, hogy a nyelvet sem szabad kihagyni a tisztogatásból.

„Pancsolás fürdés közben”: legyen a gyermekek számára szórakozás a fürdés! Engedd, hogy játsszanak közben a játékaikkal, és mindenféle színes mütyürrel. Bátorítsd őket a pancsolásra! Ezzel kettős célt érsz el, egyrészt olyan nehezen hozzáférhető helyekre is eljut a víz és a szappan, mint a hónalj és a fülek mögötti rész, másrészt így játszva szeretteted meg velük a fürdést. (x)

Címlapról ajánljuk

További cikkek