5 tipp a higiénikus élethez

A higiénikus életre való nevelést már fiatalkorban el kell kezdenünk, ha szeretnénk, hogy gyermekünkből egészséges felnőtt váljék. (x)

Sajnos a gyerekeknél nem elsőszámú szempont a higiénia, de semmiképp se adjuk fel könnyen! Hisz a higiénia nemcsak a külsőnk ápolását jelenti, hanem egy aktív, folyamatos tevékenységet, amellyel megelőzzük a vírusok és baktériumok elterjedését szervezetünkben. Egy tiszta gyermek egészségesebb is, ezért fontos, hogy minél korábban megtanítsuk neki az alapokat.

Összegyűjtöttünk Neked néhány tippet, hogy könnyedén egészséges, higiénikus életmódra nevelhesd gyermeked:

„Kézen - közön”: a legelső dolog, amit a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy mennyire fontos a rendszeres kézmosás. Legtöbbször nem is gondolunk bele, hogy egy nap mi mindenre használjuk a kezünket, kinyitjuk az ajtót, lehúzzuk a wc-t, csak hogy párat említsünk. Minden egyes ilyen aktivitással lehetőséget adunk a kórokozók elterjedésének. Ahhoz, hogy csökkentsd ennek esélyét, tanítsd meg gyermekednek, hogy mindig mossa meg kezét a kinti játékok, a wc használata után és minden étkezés előtt. A kézmosás a legegyszerűbb és leggyorsabb védelem a betegségek ellen.

Remek segítséget nyújt a kórokozók elleni küzdelemben a Dettol érintés nélküli antibakteriális kézmosókészülék, melynek adagolójához hozzá sem kell nyúlnod. Rendeld meg most ingyenes kiszállítással!

„Nagy dolog, nagy takarítás”: húzz egy csíkot a wcpapírtartó alá a fürdőszobai falra, hogy megtanítsd gyermekednek, mennyi papírt szükséges letépnie. Hogy biztosra menj, emlékeztesd, hogy addig nem fejezte be, míg az utolsó törlésnél a papír nem teljesen tiszta! Csakúgy, mint a kézmosást, a higiéniai törlést is megfelelően kell végezni. Sok gyermeknek problémát okoz mindez, de sem őt, sem téged nem szabad, hogy feszélyezzen ez a téma, hiszen ez a világ legtermészetesebb dolga. A legfontosabb, hogy soha ne viselkedj gorombán vagy zavartan, ha erről a témáról esik szó!

„Rakoncátlan fürtök”: arra nincs szükség, hogy naponta hajat mossunk – hisz a túlzásba vitt hajmosás gyakran száraz hajhoz és fejbőrhöz vezet - , az viszont nagyon fontos, hogy gyermeked haja mindig fésült és rendszeresen vágott legyen. A fésülködés nemcsak a rakoncátlan és kusza haj kezelésében segít, hanem eltávolítja a fejbőrről az elhalt hámsejteket, és megerősíti a hajhagymákat is.

„Fogmosás könnyedén”: gyermekünk 5-6 éves koráig a mi feladatunk, hogy megmossuk a fogát. Ez alatt az idő alatt kell kialakítanunk bennük az igényt a rendszeres fogmosásra is, és meg kell tanítanunk őket a helyes technikákra. Ha addig sikerül megértetnünk velük a fogmosás fontosságát, addig, amíg még tejfogaik vannak, egész életükre szóló helyes szokásokat tanítottunk nekik, amiért nagyon hálásak lesznek.

Az idősebbeket már be lehet vezetni a szájvíz és a fogselyem használatának rejtelmeibe is, és megtanítani nekik, hogy a nyelvet sem szabad kihagyni a tisztogatásból.

„Pancsolás fürdés közben”: legyen a gyermekek számára szórakozás a fürdés! Engedd, hogy játsszanak közben a játékaikkal, és mindenféle színes mütyürrel. Bátorítsd őket a pancsolásra! Ezzel kettős célt érsz el, egyrészt olyan nehezen hozzáférhető helyekre is eljut a víz és a szappan, mint a hónalj és a fülek mögötti rész, másrészt így játszva szeretteted meg velük a fürdést. (x)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!