5 dolog, amit soha ne rakj a mikróba!

Van, amiről már rég tudjuk, hogy nem szabad, de van, amiről nem is gondolnánk. Íme 5 dolog, ami jobb, ha sosem kerül a mikróba.

Erről a témáról elsőre valamiért sokaknak a macskás városi legenda jut eszébe, amiben egy idős hölgy a mikrójában szerette volna megszárítani a macskáját, ami borzasztó következménnyel járt. Végül beperelte a gyártót, hiszen nem tüntették fel a dobozon, hogy állatot tilos szárítani benne. Amerikaiak... Ezen a kissé horrorisztikus példán kívül azért akad még néhány olyan dolog, amiket nem szabad, vagy épp nem kellene betennünk a mikróba.

Tudtad?

A mikrohullámú sütő az 1970-es években vált elengedhetetlen konyhai eszközzé annak ellenére, hogy az első mikrók az 1950-es években kerültek forgalomba. Az 1986-os évre az amerikai háztartások negyedében, ma pedig a 90%-ukban megtalálhatóak.

Na de hogy működik? Egy szóval: sugárzás. Pontosabban mikrohullámú sugárzás, a neve is ebből ered. Bonyolultabban: a mikrohullámok elektromágneses sugárzást hoznak létre, amivel aztán megbombázzák az ételt, felgyorsítva a víz- és zsírmolekulákat, amik egymásnak ütközve a súrlódás hatására felmelegszenek. Ez a nagyon tudományos megközelítés, de nekünk leginkább az a lényeges, hogy ez a kis technológiai csoda a nap végén úgy és olyan gyorsan melegíti fel a vacsoránkat, ahogy semmi más.

Bizonyos dolgok, mint például az olyan élelmiszerek, amelyeknek magas a víz- és a zsírtartalma, jól reagálnak erre a sugárzásra, gyorsan és egyenletesen felmelegszenek, azonban van néhány olyan dolog, ami nem viseli ezt ennyire jól. Sőt, akad olyan is, mint például a fém, ami antennaszerűen reagál, és hamar lángra is lobban hőn szeretett háztartási eszközünkben.

Tehát: mit ne tegyünk a mikróba?

Víz

Most ne menjünk bele abba, hogy miért a mikróban melegítjük a vizet, van arra külön eszköz is. A lényeg, hogyha mégis ezzel az eszközzel akarjuk felforralni a teánkhoz vagy kávénkhoz való vizet, akkor jobb ha odafigyelünk, és magas fokozaton legfeljebb két percig melegítjük, majd úgy harminc másodpercig pihenni hagyjuk. Ha ugyanis percekre bent felejtjük, annyira átforrósodhat, hogy - bár nem forr látványosan, amint belehelyezünk valamit, filtert, kanalat, bármit - a víz kifut.

Tojás

Remélhetőleg senki nem gondol arra, hogy időspórolás gyanánt a mikróban forralja keményre a tojást, de ki tudja... Amennyiben ez mégis felmerülne bennünk, gondoljunk arra, hogy melegítés közben a tojás belseje felforrósodik, azonban - mivel a gőznek nincs merre mozdulnia - , a remek ötletet követő órákban egész biztosan tojásdarabokat vakarhatunk a mikrónk belsejéről.

Zöldség-gyümölcs

Talán mindannyian hallottuk már vacsoramelegítés közben azokat a fura robbanó hangokat a mikró felől. Bizony, nem csak a tojás robbanhat fel, hanem egyes zöldségek és gyümölcsök is. Állítólag az segít, ha megszurkáljuk őket, bár őszintén szólva nem tartom túl életszerűnek, hogy borsószemeket bökdössünk. Ennek katasztrofális következménye egyébként nincs, csupán érdemes utána áttörölgetni egy kicsit a mikrónk belsejét.

Műanyag

Ma már szerencsére elég sok műanyag termék használható mikrohullámú sütőben is, azonban jó odafigyelni, nehogy meglepetés érjen minket. Ezért érdemes ellenőrizni a csomagolást, mielőtt próbálkoznánk, már csak azért is, mert ha esetleg ráolvad a sütő tányérjára, azt már soha többé nem szedjük le onnan.

Fém

Talán ez a legegyértelműbb mindenkinek, bár őszintén szólva én például szikráztattam már meg feledékenység okán a saját készülékemet. Jelentem: túlélte! Szóval semmi olyasmit nem szabad egy kis időre sem a mikróba tenni, ami fémből van, vagy amiben fém van - máskülönben búcsút vehetünk a mikrónktól! Egyébként sokan nem tudják, hogy akad olyan porcelán is, ami fémet tartalmaz, így ha esetleg a kedvenc mázas tányérunkon melegítenénk a krumplis tésztát, akkor azért érdemes odafigyelni.

(via The Daily Meal)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.