Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 dolog, amit soha ne rakj a mikróba!

Van, amiről már rég tudjuk, hogy nem szabad, de van, amiről nem is gondolnánk. Íme 5 dolog, ami jobb, ha sosem kerül a mikróba.

Erről a témáról elsőre valamiért sokaknak a macskás városi legenda jut eszébe, amiben egy idős hölgy a mikrójában szerette volna megszárítani a macskáját, ami borzasztó következménnyel járt. Végül beperelte a gyártót, hiszen nem tüntették fel a dobozon, hogy állatot tilos szárítani benne. Amerikaiak... Ezen a kissé horrorisztikus példán kívül azért akad még néhány olyan dolog, amiket nem szabad, vagy épp nem kellene betennünk a mikróba.

Tudtad?

A mikrohullámú sütő az 1970-es években vált elengedhetetlen konyhai eszközzé annak ellenére, hogy az első mikrók az 1950-es években kerültek forgalomba. Az 1986-os évre az amerikai háztartások negyedében, ma pedig a 90%-ukban megtalálhatóak.

Na de hogy működik? Egy szóval: sugárzás. Pontosabban mikrohullámú sugárzás, a neve is ebből ered. Bonyolultabban: a mikrohullámok elektromágneses sugárzást hoznak létre, amivel aztán megbombázzák az ételt, felgyorsítva a víz- és zsírmolekulákat, amik egymásnak ütközve a súrlódás hatására felmelegszenek. Ez a nagyon tudományos megközelítés, de nekünk leginkább az a lényeges, hogy ez a kis technológiai csoda a nap végén úgy és olyan gyorsan melegíti fel a vacsoránkat, ahogy semmi más.

Bizonyos dolgok, mint például az olyan élelmiszerek, amelyeknek magas a víz- és a zsírtartalma, jól reagálnak erre a sugárzásra, gyorsan és egyenletesen felmelegszenek, azonban van néhány olyan dolog, ami nem viseli ezt ennyire jól. Sőt, akad olyan is, mint például a fém, ami antennaszerűen reagál, és hamar lángra is lobban hőn szeretett háztartási eszközünkben.

Tehát: mit ne tegyünk a mikróba?

Víz

Most ne menjünk bele abba, hogy miért a mikróban melegítjük a vizet, van arra külön eszköz is. A lényeg, hogyha mégis ezzel az eszközzel akarjuk felforralni a teánkhoz vagy kávénkhoz való vizet, akkor jobb ha odafigyelünk, és magas fokozaton legfeljebb két percig melegítjük, majd úgy harminc másodpercig pihenni hagyjuk. Ha ugyanis percekre bent felejtjük, annyira átforrósodhat, hogy - bár nem forr látványosan, amint belehelyezünk valamit, filtert, kanalat, bármit - a víz kifut.

Tojás

Remélhetőleg senki nem gondol arra, hogy időspórolás gyanánt a mikróban forralja keményre a tojást, de ki tudja... Amennyiben ez mégis felmerülne bennünk, gondoljunk arra, hogy melegítés közben a tojás belseje felforrósodik, azonban - mivel a gőznek nincs merre mozdulnia - , a remek ötletet követő órákban egész biztosan tojásdarabokat vakarhatunk a mikrónk belsejéről.

Zöldség-gyümölcs

Talán mindannyian hallottuk már vacsoramelegítés közben azokat a fura robbanó hangokat a mikró felől. Bizony, nem csak a tojás robbanhat fel, hanem egyes zöldségek és gyümölcsök is. Állítólag az segít, ha megszurkáljuk őket, bár őszintén szólva nem tartom túl életszerűnek, hogy borsószemeket bökdössünk. Ennek katasztrofális következménye egyébként nincs, csupán érdemes utána áttörölgetni egy kicsit a mikrónk belsejét.

Műanyag

Ma már szerencsére elég sok műanyag termék használható mikrohullámú sütőben is, azonban jó odafigyelni, nehogy meglepetés érjen minket. Ezért érdemes ellenőrizni a csomagolást, mielőtt próbálkoznánk, már csak azért is, mert ha esetleg ráolvad a sütő tányérjára, azt már soha többé nem szedjük le onnan.

Fém

Talán ez a legegyértelműbb mindenkinek, bár őszintén szólva én például szikráztattam már meg feledékenység okán a saját készülékemet. Jelentem: túlélte! Szóval semmi olyasmit nem szabad egy kis időre sem a mikróba tenni, ami fémből van, vagy amiben fém van - máskülönben búcsút vehetünk a mikrónktól! Egyébként sokan nem tudják, hogy akad olyan porcelán is, ami fémet tartalmaz, így ha esetleg a kedvenc mázas tányérunkon melegítenénk a krumplis tésztát, akkor azért érdemes odafigyelni.

(via The Daily Meal)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sós sándor
sós sándor Sat, 2019-04-06 10:58

Ez a "vizet ne tégy" olyan színvonalú, mintha az :5 dolog, amit soha ne tégy életedben egyik tétele az lenne, hogy: ne végy levegőt....és a cizellációban pontosítanák/értelmeznék, hogy ...: a szemeden keresztül... (de, írhattam volna azt is, hogy a s.ggeden keresztül (a vastagbéltükrözés más műfaj GRATULÁLOK A CIKK ELKÖVETŐJÉNEK - okostóbiás néninek

bessie
bessie / bessie Tue, 2014-02-11 01:07

Őszintén szólva manapság minden káros. Még a belélegzett levegő is. A cikket én megköszönöm, habár ezeket a dolgokat már ismertem. Viszont jó azoknak, akik most hallanak róla először. Egyébként enyhén nevetséges, hogy most itt jönnek ezzel a káros hatással. A sütemény sem egészséges, mégis esszük. Jó, van abban is olyan változat, ami egészségesebb, de az akkor sem olyan hasznos, mint a zöldségek. Amik szintén vegykezeltek, kivéve a bio zöldségeket. Ami viszont kicsit drágább. És miylen a magyar ember? Megveszi az olcsóbbat, mert arra "telik", vagy több pénze marad. Mérgezzük magunkat gyógyszerekkel, mosóporokkal és még ki tudja mivel. Könyörgöm, ne legyünk már ennyire szőrszálhasogatóak, mert a végén oda lyukadunk ki, hogy nem ehetünk, nem ihatunk és nem is lélegezhetünk semmit.

mygoo
mygoo Sat, 2014-02-01 17:20

Kár, hogy nem jelent meg előbb a cikk, hetekkel ezelőtt sikerült felrobbantanom egy tojást a kollégiumban... :)

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2014-01-30 23:14

20 éve használok mikrót, szinte mindennap, az egyetlen káros hatását abban láttam, hogy ez alatt 20 évet öregedtem. Egyébként milyen a degenerált molekula? Erről még nem hallottam és érdekelne.

Ilihu
Ilihu Mon, 2014-02-03 10:54

Kedeves Zsuzsa!
Tökéletesen egetértek Veled, a 20 éves mikro használat egyetlen "mellékhatása", hogy 20évet öregszünk. A mikro-ellenesek legnagyobb érve, hogy megváltozik a nyersanyag belső szerkezete. De bármilyen technikával történő sütés-főzésnek éppen ez a lényege, hogy fogyaszthatóvá váljon az étel. Mutassatok olyan főzesi technikát, ami nem változtatja meg a nyersanyag szerkezetét. Persze, lehet gázon, fa-vagy szén tüzelésű sparhelten, tábortűzön, villám gyújtotta fán is melegíteni a reggeli kávét/tejet, mielőtt munkába rohannánk. Egyébként mindenki az ő hite szerint cselekedje. A félelemnek nincs tudományos alapja.
Ilihu

nero1110
nero1110 Thu, 2014-01-30 22:06

És mi van azokkal a mikrókkal, melyek grill-mikró vegyes üzemben működtethetőek,és gyárilag adnak hozzá fémből készült magasító alátétet.A káros hatásról csak annyit,hogy mobil telefonja szinte mindenkinek van pedig az is káros!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Thu, 2014-01-30 21:58

Én több,mint 13 éve éve mindennap sütök-főzök,azonban 7 éve száműztem a mikrót az otthonunkból.
1 percre sem hiányzott.
A gyerekem konkrétan még életében nem evett mikrózott ételt.
Úgy gondolom,hogy a legtöbb ember LUSTA és ezért mikrózik.
Azon kívül,hogy egyértelműen káros,azon felül például egy húslevesnek borzasztó íze lesz abban melegítve.
Tökéletesen meglehet mindent a főzőlapon vagy a sütőben melegítni.....

PEGS
PEGS Thu, 2014-01-30 18:42

Kedves Anna !
Vizet és fémet soha ?
Hosszú évek óta melegítem a hajnali teámat a következőképpen.
3dl-es pohárban a folyadék (tea) benne egy kávéskanál,700 Watt-2 perc és forró.
A kanál kivezeti a mikrohullám hatására keletkező feszültséget,nem "robban".
Bátran lehet cukrot,bármit tenni és keverni. Üdv..Árpád

Mytzee
Mytzee Thu, 2014-01-30 13:18

Ha a mai világban van még olyan ember, aki nem tudja, hogy a mirkónak káros élettani hatásai vannak, akkor ő nem is akar erről tudomást szerezni. Nem hiszem, hogy itt a cikkek és receptek között ez az egyetlen olyan írás, amibe bele lehet kötni, abból a szempontól, hogy egészséges-e. Ha a Nosalty elkötelezné magát e mellett, akkor törölnie kellene minden olyan receptet, ahol felhasználnak pl. tejet, ugyanis most épp az a trendi, hogy a tehéntej a legegészségtelenebb természetes élelmiszer...

sirGalahad
sirGalahad / sirGalahad Wed, 2014-01-29 22:09

Egy kicsit szélsőségesek itt egyes hozzászólások... Sztem lehet használni a mikrót de ésszel, arra amire kitalálták és persze amikor csak teheti az ember törekedjen a természetességre!
(gratulálok annak a hagyománytisztelő személynek aki sparherlt-en melegíti a családjának a maradék rántott húst)

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2014-01-31 02:42

Teljesen felesleges gunyolodnod, ha pedig poennak szantad, egyaltalan nem az. Nekem a mikrom par honapja tonkrement, eloszor nem volt idom utana jarni, hogy ujat vegyek, majd kesobb annyira megszoktam a mikro nelkuli eletet, hogy mar egyaltalan nem is hianyzik. Igen, a levest kis labaskaban melegitem meg, ahogy annak idejen nagymamam tette (es amit te voltal oly kedves kigunyolni) es egyaltalan nem szegyellem. Szegyellje magat inkabb az, aki csaladja egeszseget rontja a lustasagaval. Hozzateszem, a labaskas modszer is csupan par percbe telik, ugyanugy, mint a mikro.

sirGalahad
sirGalahad / sirGalahad Fri, 2014-01-31 22:02

Megjegyzésem inkább volt szarkasztikus mint gúnyolódó, aki akarja annak vicces aki nem akarja annak bántja a szemét. Nem hiszem hogy bármelyikünknek is szégyellnie kellene magát bármiért is, a te döntésed az hogy mikro nélküli életet élsz az enyém pedig hogy nem így teszek. A mikro használata nem fekete vagy fehér csak az elvakultak számára.
Az pedig hogy azért neveztél lustának mert nem tudtad értelmezni azt a kifejezést hogy "ésszel használni" nagymértékű ostobaságra utal. A szövegértési problémáid miatt inkább neked kellene szégyellni magad... Részemről téma lezárva!

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2014-02-01 01:56

Kettonk kozul szovegertesi -pontosabban szoertesi es szohasznalati- problemaval te kuzdesz, ugyanis a szarkasztikus jelentese pontosan az, hogy gunyolodo. Ha idegen szo jeleteset nem ismered, ne hasznald. Amire te celoztal volna, az ironikus, ami a guny es a poen kevereke. Tema szamomra is lezarva.

rozsa1958
rozsa1958 Wed, 2014-01-29 19:48

Lényeg a lényeg hogy a mikró nem egészséges.Én sem használom.Dédanyáink is a sparhelton melegítették az ételt vagy a vizet.Tegyük mi is.Igaz ma már gáztűzhely van helyette de az is megteszi.

witch
witch / witch Wed, 2014-01-29 16:18

Szaz evvel ezelott az atlageletkor 35 volt, most pedig a duplaja. Szoval nem kell aggodni, kipusztithatatlanok vagyunk, hehe. :o)

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2014-01-31 02:34

Az atlageletkor csupan azert emelkedett meg, mert regen a halalozasok fo oka a fertozo betegsegek voltak es a jobb higieniaval + antibiotikumok elterjedesevel ezek visszaszorultak. Zarojeles megjegyzes, hogy csak es kizarolag a fejlett, nyugati vilagban. Hatalmas tevedes, hogy kipusztithatatlanok vagyunk. Amit a bakteriumoknak es virusoknak nem sikerult elerni, megtesszuk mi magunk helyettuk. A nyugati vilagban ma a fertozesek helyett a halalozasok fo oka a szivinfarktus, agyverzes es persze a rak, meghozza fiatal, 50-60 eves korban. Vajon miert? Aki nem kivancsi az unokajara es 50 eves koraban tavozni akar, az egye tovabbra is az elelmiszer-adalekait, hasznalja a mikrojat es hajszolja/stresszelje magat. Egyaltalan nem akarok valamifele kokorszaki eletformat propagalni, de ahogy valaki itt irta alabb, a mergek egy resze elkerulhetetlen, ne szaporitsuk oket - Merci nagyon helyesen irta- pusztan lustasagbol.

witch
witch / witch Fri, 2014-01-31 16:08

Szia Boribon! Amit en irok, azt nem kell komolyan venni, csak probaltam a feszultseget feloldani. Szerintem sokan ezert kapnak infarktust, mert tul komolyan vesznek mindent.
udv:witch

janek1
janek1 Wed, 2014-01-29 12:58

hú ha ezek a nagy kutatási eredmények egyik percben ez meg ez a rossz a másikban meg nem is olyan rossz csak kicsit de, szükség van rá ez vonatkozik élelmiszerre és gépekre meg bármi másra is majd én eldöntöm hogy nekem jó vagy nem mint szerintem mások is

andita1
andita1 Wed, 2014-01-29 16:37

Elolvasva a hozzászólásokat senki sem akarja neked megtiltani vagy rádbeszélni a mikrók használatát. Nekem is annó mondták hogy legalább a gyerek kakaóját ne abba melegítsem, de rá se hederítettem egészen tavalyig. Akkor megcsináltam a kísérletet ami csak abból áll hogy mikrózott és kihűtött vízzel locsoltam a virágot. Szegényke belepusztult. Azóta nem használunk mikrót.

PEGS
PEGS Thu, 2014-01-30 18:30

Kedves andita1!
Amennyiben a mikrózott víztől pusztult el a növényed,akkor ezt a módszert
alkalmazzuk ezután gyomirtásra :-) Üdv.:Árpád

Mónika Kiss
Monique / Mónika Kiss Wed, 2014-01-29 12:52

Persze ezt mind tudjuk, hogy a levegő amit beszívunk épp olyan káros, sőt amit még be sem tettél a sütődbe zöldség-gyümölcsöt, már tele van méreganyaggal. Épp ezért, amit elkerülhetünk és tehetünk a saját és a családunk egészsége megörzése érdekében, azt kötelességünk megtennünk. Fel kell hívni az emberek figyelmét a helytelen szokásokra, de a döntés jogát meghagyni mindenkinek.

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2014-01-29 10:48

Egy országos szinten leglátogatottabb sütős-főzős oldalnak mondott helyen, egészen biztos nem írnék a mikróhullámú sütő használatát támogató, reklámozó jellegű " cikket " ! Az ellenkezőjéről kellett volna inkább!

Nagyon cikinek tartom, hogy ezt megjelentették!!!!!!
Éppen elég baj, hogy ennyien még mindig használják!

Nem akarok most itt különböző tanulmányokat, cikkeket idézni, de érdemes csak annyit beírni egy keresőbe, hogy pl. mikróhullámú sütő káros....

Számos országban ( Franciaország, Svájc, .....) már a nyilvános reklámozását is betiltották!

Szikszai Anna
Szikszai Anna / Szikszai Anna Wed, 2014-01-29 11:58

Kedves vicikó,

Természetesen mi is tisztában vagyunk ezekkel a cikkekkel, tanulmányokkal. Nem reklámozó jellegű cikket írtunk, csupán tájékoztató jellegűt, hogy mit ne tegyél, vagy ha mégis akkor hogyan, a mikróba. Lássuk be, a háztartások nagy részében itthon is alap konyhai eszköz, napi használatban van, és az oldalon is jó néhány recept található, amiben ennek a gépnek a használatát javasolják. Úgy véljük mindenki a maga döntése szerint alkalmazza ezt az eszközt, mi nem szeretnénk ebben állást foglalni.

-Anna

Sylph
Sylph Wed, 2014-01-29 16:53

Kedves Anna,

pedig talán épp ideje lenne megtenni. És nem csak a mikróval.
Értjük, értjük, hogy ez csak tájékoztató jellegű, de akkor tájékoztassunk valóban.
A Nosalty, mint Magyarországon vezető, több más országból is rendszeresen böngészett oldal hatalmas információs és közösségformáló erővel bír, ezt Önöknek kellene tudniuk a legjobban, s mint ilyen felelősséggel kell leírnia bármit. Ez hatalmas adomány, amivel rengeteget lehetne segíteni is. Miért is nem történik ez meg? Miért nem merünk leírni fontos tényeket a bugyuta, felszínes gasztrocikkeken kívül? Igen, van millió más oldal, ami eleget foglalkozik ezekkel - mondhatnák. Azokat azonban jellemző célközönség látogatja. Sokan a Nosalty-n keresztül jutnak információhoz, tehát merjük már leírni azt, hogy ha valami gyanús, különösen akkor, ha rajtunk kívül más országok már régen túlhaladták például a mikró problémakörét. Ezután mindenki maga eldönheti, hogy mit kezd vele, de amit Önök csinálnak cikkírás gyanánt, az nagyjából ugyanaz, mint amikor köztudottan a legfontosabb híreket sem a Híradóból tudjuk meg, annak ellenére, hogy elvileg abban kellene benne lenniük...
A Nosalty elérte azt a méretet, ahol igenis vállalhat felelősséget a leírt dolgokért. Más dolog az, hogy nem célszerű az üzletpolitika szempontjából.
Szóval, akkor miről szól ez az oldal? Főzögetünk, írogatunk...
A kérdés költői...

Vagy ahogy vicikó írta: ciki.
Szerintem is.

Tisztelettel:
S.

Mónika Kiss
Monique / Mónika Kiss Wed, 2014-01-29 10:47

Vártam, hogy a cikk írója legalább egy mondatban valahol a lábjegyzetben, megemlíti majd a mikróban való melegítés káros élettani hatásait is. Ugyanis a műanyagban való melegítés, nem csak abból a szempontból nem ajánlatos, mert a műanyag elolvadhat és tönkreteheti az ételünket. A kutatások kimutatták, hogy a műanyagból olyan anyagok oldódnak ki a mikrohullámok hatására, amelyek károsak az emberi szervezetre. Ha lehet, inkább kerüljük a mikróban való melegítést, főleg a hosszas sütést-főzést, mert az anyagok molekulái degenerálódnak.

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2014-02-06 19:58

Kedves Mónika! Megírnád nekem, hogy mit jelent az, hogy a molekulák degenerálódnak ? Erről még sose hallottam, és nagyon érdekelne. Zsuzsa

Mónika Kiss
Monique / Mónika Kiss Thu, 2014-02-06 20:54

Kedves Zsuzsa!
Már régen köztudott, hogy a mikróhullámú sütőben melegített, készített ételek, - hogy finoman fogalmazzak - nem jó hatással van a szervezetünkre. Hiába csűrjük-csavarjuk, rengeteg kutatás és kísérlet támasztja ezt alá. Már nem tudom hol olvastam erről, de most rákerestem a neten, hát íme a cikk első mondatai:
"A mikrohullámú sütőben a villámgyors rezgések következtében az ételek molekulái rövid időn belül degenerálódnak. A degenerált ételtől, degenerált molekuláktól nem lesz egészséges sejtépítés az ilyen ételeket fogyasztó ember szervezetében, hanem előbb-utóbb egyre jobban elhatalmasodó degeneráció indul meg a szervezetében, éppen ott, ahol a szervezetén belül a leggyengébb az immunrendszer állapota..."
A folytatását itt olvashatod tovább: http://blogblogja.blogter.hu/400450/igy_mikrozzatok
Egyébként meg nekem nem tisztem, hogy én bárkit győzködjek a mikró szervezetre gyakorolt hatásairól. Mindenki maga döntse el az érvek és ellenérvek alapján, melyik oldalra áll. Természetesen soha senki nem tudja azt bebizonyítani nekünk, hogy mitől van ennyi rákos beteg. De akkor érzi majd át valaki ennek fontosságát, amikor már megérintette a szele. :( Én ezért igyekszem odafigyelni, hogy mit és hogyan készítek el.
Üdvözlettel: Kiss Mónika

Hyneman
Hyneman Wed, 2014-01-29 11:31

Ez így butaság...
Hiszen jelentek/jelenek meg fözes-sutrs mikroban...
A masik dolog meg az hogy ennyi erovel a kocsikat is ki kene vonni a vilagbol azaz a benzin uzemz gepeket..gugliz csak ra: kipufogo gaz hatasai
...;)

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2014-01-29 17:57

Kedves Mónika Kiss!
Egy nagy " like" Neked!
Örülök, hogy nem vagyok itt egyedül a véleményemmel. Reméltem is!