4 dolog, amit nem tudtál a fogyásról

A sikeres testsúlycsökkentés pilléreiről már több cikket írtunk. Most adunk néhány megfontolandó tippet, hogy fogyókúránk a lehető legkevésbé legyen legyen stresszes.

A minap egyik edzőtársammal hazafelé a fogyás étrendi nehézségeiről beszélgettünk. Ő is, mint sokan mások, félmosollyal a száján kifejezte abbéli kívánságát, hogy bárcsak lenne 1 titok, 1 szabály, amit ha betartanánk, akkor sima ügy lenne a testsúlycsökkentés.

Természetesen le kellett lombozzam, hogy nincs 1 darab szabály, de azt is elárultam, hogy azért ez az egész nem olyan bonyolult. Anélkül, hogy részletesen utánaszámoltam volna, szerintem ~15 szabályt kell fejben tartani ahhoz, hogy jó úton haladjunk.

Olvastad már?

7 egyszerű lépés a sikeres fogyáshoz

Érdemes azonban szem előtt tartani néhány olyan tényt is, amelyek egyrészt könnyíthetnek terheinken fogyókúránk idején, másrészt segíthetik is a nyugodt, magabiztos előrehaladást.

1. Ne csak a mérlegre figyelj!

Ha fogyni szeretnénk, akkor általában napi kapcsolatba kerülünk a mérleggel. Korábbi cikkemben már ismertettem a testsúlyméréshez kapcsolódó alapvető szabályokat, tudnivalókat, mire figyeljünk, mire nem, és hogyan értékeljük az eredmények alakulását.

Olvasd el!

A mérleg lehet(ne) a legjobb barátunk

Bár én egy testsúlycsökkentési program során nem hagynám el teljesen a mérleg használatát, de nem feltétlenül a kilók számát kell csak árgus szemekkel figyelni. Jó segítség lehet még testünk alakulásának követésében a centi (mérjük havonta egyszer a derék, a csípő, a has, a felsőcomb, a felkar körfogatát, és jegyezzük fel a mért adatokat). Ha ezúttal igazán eltökéltek vagyunk, akkor végeztessünk testösszetétel mérést is fogyókúránk elején (ezt végezheti dietetikus, személyi edző) és előrehaladásunk során is rendszeresen. A testösszetétel mérés során derül fény a zsír- és izomszövetünk arányának változására, hiszen amikor fogyni szeretnénk, akkor a célunk elsősorban a zsírszövet csökkentése, lehetőleg az izomszövet növekedése mellett. A nagyobb arányú izomszövet azonban nagyobb tömeggel is járhat, tehát nincs kizárva, hogy a mérleg nyelve nem mozdul el lefelé, mi mégis jó úton járunk, hiszen testösszetételünk a kedvező irányban változik.

2. Ésszel használd a kalkulátorokat!

BMI, alapanyagcsere, napi energiaszükséglet, fogyás- és kalóriakalkulátor - rengeteg mindent kiszámíthatunk ma már egy pillanat alatt, akár a NoSalty kalkulátoraival is. Azonban az így számított mutatókat sem érdemes önmagukban értékelni, hanem mindig együttesen, a többivel együtt, illetve az előző bekezdésben említett mérésekkel együtt értelmezhetőek.

A legismertebb mérőszám, a BMI (testtömeg index) korlátairól korábbi cikkünkben olvashattok.

Olvasd el!

Számold ki a BMI-d és értékeld!

3. Fogyni egyre nehezebb...

Ha belevágunk a testsúlycsökkentésbe (és jól csináljuk), akkor általában az első időszakban látványosabban pörögnek lefelé a kilók, mint később. Ennek oka részben a szervezetünket a megváltoztatott életmódnak köszönhetően érő "sokk", mint például a napi kalóriamennyiség csökkentése. Ehhez azonban idővel hozzászokunk, ez lesz az új egyensúlyi állapot. Emellett, ahogy csökken a testsúlyunk, úgy csökken az alapanyagcserénk is, ennek megfelelően csökken a napi energiaszükségletünk is, tehát, a fogyáshoz szükséges napi kalóriák számát is csökkenteni kell. Például, ha valaki 90 kilóról indul, lehet, hogy a kezdeti fogyáshoz elegendő egy napi 1800 kcal-os étrend, de az első 5 kiló mínusz után már lehet, h. csökkenteni kell 1700 kcal-ra (ez persze sok minden másnak is a függvénye, pl. ha sikerül a rendszeres fizikai aktivitást is az életmódba építeni, akkor máshogy néznek ki ezek a számok).

Többek között ezért is érdemes dietetikus felügyelete mellett végezni a testsúlycsökkentést, hogy ezek a finomhangolások is segíthessék haladásunkat.

Számold ki alapanyagcserédet kalkulátorunkkal! Kattints a képre!

4. Ne csak a kilók lebegjenek a szemed előtt!

A túlsúly, elhízás állapotának számos, az egészségünkre nagyon kedvezőtlen hatása van, több krónikus betegség, pl. magas vérnyomásbetegség, cukorbetegség, légzőszervi, keringési, daganatos betegség önálló kockázati tényezője. A normális testsúlytartományba eső súly elérése biztosítja az egészségben leélt évek számának növekedését. Szerintem elsősorban ennek kell a szemünk előtt lebegnie, ha túlsúllyal élünk.

Olvasd el!

10 ok, hogy ne a szépségért fogyj!

(via about.health)

Címlapról ajánljuk

Inkább az ára számít egy terméknek, mint a minősége

Az Auchan szakértői szerint manapság egyre inkább az ár számít, amikor édességet vásárolunk az ünnepekre. A fogyasztói kosárba jellemzően kevesebb termék kerül a tavalyi évekhez képest, és az előre elkészített csomagok és díszkosarak helyett is a vásárlók inkább maguk állítják össze az édességcsomagokat. Egyre népszerűbbek a sajátmárkás és a kimért termékek.

Nosalty

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.