3 piac, amit szeretni fogsz

Budapest remek piacokat kínál! Mégis sokszor éri a fővárost az a vád, hogy nagyon nehéz minőségi alapanyagokhoz jutni, azok csak vidéken elérhetőek.

Ennek ellenére most 3 olyan piacot ajánlok, melyekre én is sűrűn járok és szinte mindig elégedetten távozom.A legfontosabb jó tanács a vásárláshoz a körültekintő figyelem mellett az, hogy legyünk nagyon határozottak és sose feledjük el, hogy az eladó van értünk, így nem kell szégyenkezni, ha a fonnyadtabb áru helyett frissről érdeklődünk vagy kóstolót kérünk valamelyik zöldség-gyümölcsből. Persze nem itt kell belakmározni, de például eper vagy cseresznye, de éppenséggel a nemrég szezonját élt spárga esetében végképp nem mindegy, hogy hozzáérhetünk-e az áruhoz.

Fővám téri vásárcsarnok

A Fővám téri csarnok legendás hírű, patinás épület, amit 1994-ben teljes körűen fel kellett újítani. A renoválás óta igazi turistalátványosság, külföldiek százai fordulnak meg itt hétről hétre, hungarikumok után kutatva, a csarnokban mindig fényképezkedik valaki. A földszinten isteni a húskínálat: például a vadak, de az egyik legjobb halas is itt árul, egy hatalmas keleti fűszeres üzlet is színesíti a képet. Fent a széleken árusítóknál talán érdemesebb keresgélni: több köztük a valóban háztájit kínáló árus. A csarnok hátsó traktusában pedig őstermelők kínálnak saját készítésű tésztákat, tojást, de nagyon jó minőségű sertés-, marha- és baromfihús is errefelé kapható. Az árak középkategóriásak.

Lehel téri piac

2012-ben nyerte el jelenlegi formáját, azóta Kofahajóként is nevezetes, bár a végeredmény erősen megosztotta a látogatókat. A piac nagyon élő és jellegzetesen hazai, őstermelők, tejesek, házi savanyúság és szuper húsáru is kapható. Mindemellett klasszikus lacipecsenyések, sütödék és borozók mellett lehet pultot támasztva enni és inni egy jót. A termelői soron középen érdemes a legjobb árut keresni eddigi tapasztalataink szerint, pénteken és szombaton pedig friss fűszernövények kínálják magukat megvételre, isteniek, lehetetlen elmenni mellettük. Szezonban nagyon jók az árak.

Hunyadi téri piac

Hozzám ez a piac esik a legközelebb, aminek a létezéséről sokáig nem is tudtam – vidékről költöztem Pestre, és valamiért ez a kincses doboz sokáig kimaradt a mindennapjaimból, pedig ha előbb tudtam volna! Nyáron, szombat délelőttönként itt valóságos Kánaán keletkezik, rengeteg kistermelő hozza ki a portékáját és árulja körben a téren. A házi kolbászok, sonkák feltétlenül megérnek egy misét, de a friss zöldségek és gyümölcsök is hibátlanok, különösen most, júliusban. Az árak barátiak, nagy különbség a másik két piachoz képest nem mutatkozik.

Az ÖkoSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek