-27 kg/180 nap a McDonalds menüivel

Egy újabb gyorséttermi emberkísérlet: egy amerikai tanár 27 kilót fogyott 2*90 nap alatt - kizárólag McDonalds-os ételeket fogyasztva!

John Cisna, egy amerikai tanár, aki nálunk kb. a biológia-kémia-fizika tárgyakat felölelő "science" (tudomány) elnevezésű tárgyat oktatja, 2014-ben egy különleges kísérletbe fogott. A pár évvel ezelőtt nagy port kavaró Super Size Me c. filmen inspirálódva, ám az ott szereplő Mr. Spurlockhoz képest pont ellentétes egészségi, fizikai állapotból, jelentős túlsúllyal indulva egy 90 napos, étrendi kísérletbe kezdett: 3 hónapig kizárólag McDonalds-os ételeket evett.

Reggel az iskolába menet a helyi gyorsétteremből beszerezte reggelijét és ebédjét, hazafelé pedig beugrott a vacsorájáért.

Mire jutott?

Mr. Cisna 127 kilósan vetette bele magát a kísérletbe, vérképe alapján magas koleszterin- és triglicerid-szinttel. A 90 nap végére 110 kg volt és vérértékei is jelentősen javultak.

Az eredményen annyira felbuzdult, hogy további 3 hónapra meghosszabbította a kísérletet és a 180. napon pedig mindössze 99 kg-t nyomott.

Mr. Cisna ma a McDonalds egyik nagykövete, akinek ma már aktivitásáért a gyorséttermi lánc díjat fizet és aki természetesen, igazi amerikai módra már könyvet is írt történetéről.

Mr. Cisna metamorfózisa

Következtetés?

Ebben a kísérletben számomra nem feltétlenül az a lényeg, hogy gyorséttermi ételeket evett, hanem az, hogy a napi kalóriabevitele 2000 kcal-ban került meghatározásra, illetve, hogy életébe bevezette a rendszeres fizikai aktivitást is. E két tényező fontos pillére a sikeres testsúlycsökkentésnek.

Remélhetőleg senki (?) nem fogja azt a következtetést levonni Mr. Cisna történetéből, hogy ha McDonalds-os ételt eszik, akkor fogyni fog. Szerencsére ezt a tanár úr is hangsúlyozza: ő nem azt szerette volna megmutatni, hogy kizárólag gyorséttermi ételeket kell ennünk, hanem azt, hogy a gyorséttermi kínálatból is lehet testsúlycsökkenésre alkalmas menüsort összeválogatni.

Azért van három gondom.

  1. Egyrészt, hogy húha, ember legyen a talpán, aki 2x90 napig képes gyorséttermi ételeken élni. De tényleg. Számomra ez teljesen elképzelhetetlen, igaz, nem az USA-ban élek. De én biztos megőrülnék a változatosság hiányától és az egyen-ízektől.
  2. Másrészt pedig, ez ugyan nem fogyókúrás kérdés, hanem inkább egészség, élvezeti kérdés - a friss ételeknél szerintem nincs jobb. A friss, magunk (ismerőseink, barátaink, családtagjaink) által gondos munkával, szívvel-lélekkel változatos friss alapanyagokból, fűszerezéssel készített ételek nélkül számomra a kiegyensúlyozott és a testsúlycsökkentő étrend sem képzelhető el.
  3. Harmadrészt - vajon meddig fenntartható ez? Nyilván ha marad a meghatározott (és a testsúlycsökkenéshez igazított) energiatartalom és a fizikai aktivitás, akkor az eredmény tartós és fenntartható lesz. Ha azonban a 180 nap után vége - nem leszünk sokkal beljebb.

(+ 1. Én a napi ötszöri étkezésben hiszek.)

(via)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.