13 mondat, amit soha ne mondj egy fogyni vágyónak

Egy igazán fogyni vágyó ember életében kulcsfontosságú a környezet támogatása. Vigyázzunk, mert néha ártalmatlannak tűnő mondatok is visszavethetik őket elhatározásukban.

Szinte biztosan van olyan a baráti körünkben, aki éppen fogyókúrázik, és persze szeretnénk segíteni. Mégis sokszor olyan dolgokat mondunk neki, amivel megbántjuk vagy esetleg megingatjuk az elhatározásában.

Ha lehet, kerüljük az alábbi megjegyzéseket:

1. Kóstold meg ezt a csokis kekszet (rántott húst, chilis babot stb.)! Csak a te kedvedért készítettem!

A bűntudat keltése nem túl jó ötlet, a diétázók rendszerint be is adják a derekukat a fenti kérésnek, mert nem akarják megsérteni a másik érzéseit.

2. Nem is vagy kövér!

Ha valaki megosztja velünk, hogy fogyókúrázik, az még nem jogosít fel minket arra, hogy kommentáljuk a külsejét. És ne használjuk a kövér szót, egyeseknek ez csak egy szó, másoknál már sértés is lehet.

Olvastad már?

"Egészséges" uzsonnák a fogyókúrád útjában

3. Azt szeretem, ha van rajtad mit fogni!

Ez a felkiáltás általában a férj, a partner szájából hangzik el és alapvetően jó szándék vezérli. Ha partnerként érintettek vagyunk, akkor sokkal többet teszünk kedvesünkért, ha támogatjuk célja megvalósításában. Ahogy jönnek majd az eredmények, kedvesünk jobban fogja érezni magát a bőrében testileg és lelkileg is, és ez a kapcsolatra is jó hatással lesz.

4. Szerintem nem kéne fogynod!

Bár ez a megjegyzés elsőre ártalmatlannak tűnik, de gondoljunk bele: ha tényleg van mit fogyni, akkor csak kárt okozunk egy ilyen mondattal, hiszen ő is tudja, hogy nem mondunk igazat. Ne kérdőjelezzük meg a döntését, inkább ajánljuk fel a támogatásunkat!

5. Már megint fogyózol?

Az ilyen típusú kérdést is érdemes hanyagolni, mert arra utal, hogy a korábbi kísérletek kudarcba fulladtak. Inkább ismerjük el a kitartását.

6. Próbáltad már a vércsoport/dukán/paleo/90 napos stb. diétát?

Remélhetőleg a válasz nem. A divatdiéták jönnek-mennek, időlegesen lehet velük eredményeket elérni, de hosszú távon rendszerint nem egészségesek, nagyon nehéz, vagy lehetetlen betartani a szigorú előírásokat és nem is működnek.

7. Én úgy fogytam, le hogy….

Ha a barátunk nem kéri a tanácsunkat, akkor inkább tartsuk magunkban, hiszen felnőtt emberként valószínűleg képes önállóan döntéseket hozni. Ráadásul teljesen egyéni, hogy kinek milyen változtatásokra van szüksége a táplálkozásban, és milyen testmozgás felel meg az igényeinek.

Olvastad már?

Fogyni szeretnék: este 6 után már nem eszem!

8. Szerintem egyszerűen csak ne egyél annyit!

Oké, nyilván ez már neki is eszébe jutott, és ha csak ennyiből állna a fogyás, nem küzdenének vele rengetegen. A fenti tanács gyakran olyanoktól jön, akiknek sosem kellett harcolni a kilókkal.

9. Ezt nem kéne megenned, biztos nem fér bele a diétádba!

A kajarendőrség szerepét kár magunkra venni. Hagyjuk barátunkra a döntést!

10. Csak egy falatot egyél belőle, attól nem dől össze a világ!

Megállni egy falat után a kedvenc ételből mindenkinek nehéz, annak is aki nem diétázik.

11. Hány kiló is vagy most?

Na ezt egyébként sem kérdezzük meg senkitől sem, igaz?

12. Na végre, hogy elkezdted!

Még ha évek óta figyeljük is, hogy a barátunkra rakódnak rá a kilók, és tényleg fogynia kellene, akkor se mondjunk ilyesmit, mert csak megbántjuk vele. Ha már kitüntetett minket azzal, hogy megosztja velünk a tervét, bátorítsuk, biztassuk, támogassuk!

13. Ugye tudod, hogy bármit csinálsz, a hasadon már csak a plasztikai sebész segíthet?

Azt hiszem ez a megjegyzés nem igényel magyarázatot.

Címlapról ajánljuk

További cikkek