10 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a fahéjról, erről a különleges fűszerről

Fahéj nélkül nincs téli szezon, nemhogy karácsony. Különleges, fűszeres illata pillanatok alatt belengi a lakást, különlegessé teszi a teád vagy épp a süteményed.

Fahéj illata lengi át az őszi-téli szezont? Hoztunk pár érdekességet erről a különleges fűszerről.

Imádjuk, az őszi-téli időszakban a konyhánk állandó tartozékává válik, mégis keveset tudunk erről a fűszerről. Ismerd meg közelebbről a fahéjat!

1. A fahéjat a fahéjfa kérgéből állítják elő, ami akár 18 méter magasra is megnőhet.

2. A fahéj az egyik legrégebbi fűszer. Már a Bilbiában is említésre került, és az ókori Egyiptomban is előszeretettel használták. Nemcsak fűszerként, de gyógyítási célból is, ráadásul értékesebbnek tartották, mint az aranyat.

3. A kínai orvoslásban is jó ideje használják megfázásra, hányingerre, hasmenésre és a menstruációs görcsök enyhítésére is.

4. A fahéj nagyon egészséges, tele van rosttal, magas a kalcium tartalma, sok benne a vas és a magnézium, mindezek mellett pedig még segít a vércukorszint szabályozásában is.

5. A fahéj állítólag hasznos az olyan degeneratív agyi rendellenességek elleni küzdelemben, mint az Alzheimer-kór. Aktivál olyan fehérjéket, amelyek segítenek megállítani a sejtek károsodását.

6. A fahéjból kivont olajat, az eugenolt helyi érzéstelenítőként és fertőtlenítőként használták a fogorvosok.

7. Kumarint tartalmaz, aminek egészségkárosító hatása bizonyított: nagyobb mennyiségben károsítja a májat, súlyosabb esetben májgyulladáshoz vezet, és sárgaság alakulhat ki. Szóval csak mértékkel fogyasszuk!

8. Október 4-e a fahéjas csiga nemzeti napja Svédországban. A fahéjas csiga svéd „találmány”, ami az 1950-es években söpört végig az Egyesült Államokban. A termék megjelenése valójában az 1920-as évekre datálódik.

9. A valaha volt legnagyobb fahéjas csiga 118,8 kilót nyomott, amit 2006. február 10-én, Washingtonban készítettek.

10. Megdöbbentő: évente 27 500–35 000 tonna fahéjat állítanak elő világszerte!

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...