10 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a fahéjról, erről a különleges fűszerről

Fahéj nélkül nincs téli szezon, nemhogy karácsony. Különleges, fűszeres illata pillanatok alatt belengi a lakást, különlegessé teszi a teád vagy épp a süteményed.

Fahéj illata lengi át az őszi-téli szezont? Hoztunk pár érdekességet erről a különleges fűszerről.

Imádjuk, az őszi-téli időszakban a konyhánk állandó tartozékává válik, mégis keveset tudunk erről a fűszerről. Ismerd meg közelebbről a fahéjat!

1. A fahéjat a fahéjfa kérgéből állítják elő, ami akár 18 méter magasra is megnőhet.

2. A fahéj az egyik legrégebbi fűszer. Már a Bilbiában is említésre került, és az ókori Egyiptomban is előszeretettel használták. Nemcsak fűszerként, de gyógyítási célból is, ráadásul értékesebbnek tartották, mint az aranyat.

3. A kínai orvoslásban is jó ideje használják megfázásra, hányingerre, hasmenésre és a menstruációs görcsök enyhítésére is.

4. A fahéj nagyon egészséges, tele van rosttal, magas a kalcium tartalma, sok benne a vas és a magnézium, mindezek mellett pedig még segít a vércukorszint szabályozásában is.

5. A fahéj állítólag hasznos az olyan degeneratív agyi rendellenességek elleni küzdelemben, mint az Alzheimer-kór. Aktivál olyan fehérjéket, amelyek segítenek megállítani a sejtek károsodását.

6. A fahéjból kivont olajat, az eugenolt helyi érzéstelenítőként és fertőtlenítőként használták a fogorvosok.

7. Kumarint tartalmaz, aminek egészségkárosító hatása bizonyított: nagyobb mennyiségben károsítja a májat, súlyosabb esetben májgyulladáshoz vezet, és sárgaság alakulhat ki. Szóval csak mértékkel fogyasszuk!

8. Október 4-e a fahéjas csiga nemzeti napja Svédországban. A fahéjas csiga svéd „találmány”, ami az 1950-es években söpört végig az Egyesült Államokban. A termék megjelenése valójában az 1920-as évekre datálódik.

9. A valaha volt legnagyobb fahéjas csiga 118,8 kilót nyomott, amit 2006. február 10-én, Washingtonban készítettek.

10. Megdöbbentő: évente 27 500–35 000 tonna fahéjat állítanak elő világszerte!

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Savanyú káposzta, az olcsó multivitamin, amire szükséged van

A téli időszakban sokkal kevesebb lehetőségünk van friss zöldségekből és gyümölcsökből fedezni a napi vitaminszükségletünket, de mégis van egy évszázadok óta kedvelt alapanyagunk, amely egyrészt olcsó, könnyen elérhető, másrészt telis-tele van vitaminnal, és még az emésztésünknek is jót tesz. Ez a magyar konyha egyik alapélelmiszere: a savanyú káposzta.

Szekeres Dóra

További cikkek