Mindenkinek vannak az életében olyan helyszínek, ahova legalább egyszer szeretne eljutni, tevékenységek, amiket legalább egyszer szeretne kipróbálni, és persze alapanyagok és ételek, amikbe legalább egyszer szeretne belekóstolni. Mikor nekiláttam ennek a rövid kis listának, elég nehéz döntéssel találtam szemben magam. A béklyót jelentő 10-es számmal még csak-csak megbarátkoztam, bár őszintén szólva egy perc alatt eszembe jutott vagy 20 olyan tétel, aminek örök bérlete van az ilyen listákra. A nagyobb gondot az a kérdés okozta, hogy az extrém vonalat válasszam inkább, vagy valóban olyan tételeket tegyek rá, amiket ha nagyon akar, bárki megkóstolhat élete során - még egy isten háta mögötti kis ázsiai faluba sem kell elzarándokolnia érte, sőt, a gyomra sem fordul fel a gondolattól. Én most az utóbbi mellett döntöttem, ha más nem, hát bemelegítés gyanánt, íme:
Békacomb/Csiga
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/y5/rA/AD8tAqIXVEatSO9yFaa8SZSqRYsn6QyjICaozvJi.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=be275f5273d2583ced187f66af7e204e)
A francia konyha ínyencségeit nem szabad zsigerből elutasítani és az asztal alá söpörni. Egy próbát legalább megér!
Haggis
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/sr/o0/zE5mH2FVIigE9OUDoe3FBTHzqLRj0cwLarCEuZqM.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=89fb0048f91ae8d67982dbb0e6241af6)
Tradicionális skót étel általában birka- vagy borjúbelsőségekből (szív, máj, tüdő), hagymával, faggyúval, zabliszttel és fűszerekkel összekeverve, juh- vagy birkabélbe töltve.
Hagyományos new york-i bagel
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/1H/ET/qClwnixdJSCq6rn6s0m4mgq9H182ZOdNn5tiVXDu.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=61222d818844f1b494b2b3247c9fffcd)
Lazaccal, krémsajttal, ahogy azt kell!
Kakastaréj
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/WH/YA/C0MEraqh5vOebeh94UzAAbxv4WuqgXYQiwYiOmy9.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=6c9f18b559f653037db46996562dbf51)
A csirkén túl is van élet, igaz? Persze, hisz ott a kakas is, róla se feledkezzünk meg! Az olaszok egyik igazán különleges mártásában, a ciberioban az ékességét, a taraját is felhasználják - kezdőknek először inkább a herét ajánljuk, azt sem érdemes kihagyni, mert tényleg csodás pörkölt készülhet belőle!
Kaktusz
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/GI/W6/DecGrnzTRXOSxtXCAe2J7ikfVd2ZhMCLDbVaRQ5b.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=8db00a12094be228d9d7271ade03877f)
A fügekaktusz a mexikói konyha egyik jól ismert alapanyaga: fogyasztják főzve, sütve, grillezve, de akár még nyersen is. Sőt, italt is készítenek belőle.
Kobe marha
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/EP/K8/spzr1oVoqnmTa4Zys8b1pv4PXYq4r6gVXCeUeLoj.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=7ded45f80b8d02df19eda8eae3bc23b0)
A világ legkülönlegesebb - és persze ennek köszönhetően a legdrágább - marhahúsa japán Kobe tartományából származik, ahol az állatokat a lehető legjobb és legtermészetesebb körülmények között tartják - naponta masszírozzák, és időnként sörrel is itatják őket. Kellemes dolog lehet Kobéban marhának lenni.
Pierre Hermé féle macaron
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/up/ci/3yYZx9AZvVokzdTwnUSlZDamaHb5Ifu7ZQwJlhgP.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=9774b943293db25d83001432f48883bf)
Bár vélhetőleg már a fülünkön folyik ki ez a francia kis csoda, de erről a listáról mégsem maradhatott le. Különösen a Pierre Hermé féle leírhatatlan ízkombinációkat magukban rejtő példányok. Kóstoltam, csak ajánlani tudom.
Ramen/Pho leves
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/rd/Fr/2wPl3ySUuLHvtbEYjlpLdjQgIFDBnfRzfJOVSS0W.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=48e8e82f1b8aef61ec38ab444bbe2e14)
Ezeket a leveseket szerencsére ma már itthon is kipróbálhatjuk, de persze azért érdemes utánanézni, hogy hol tesszük mindezt, hiszen anyukánk húslevese a ramen tésztától még nem lesz ázsiai. Természetesen titokban mind arra vágyunk, hogy egyszer a származási helyükön fogyaszthassuk ezeket a fogásokat.
Szarvasgomba
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/i0/TT/irO1hHLptztmPs9U2rkIBOkV8gl3MzPBfQUNypCS.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=f9b1250543948480b14ad5fcf423ad3c)
A szarvasgombát talán már senkinek sem kell bemutatnunk - különleges "fűszer", afrodiziákum, igazi csemege. Vigyázzunk, mert ebben az esetben nagyon igaz a mondás, miszerint a kevesebb több.
Száz napos tojás
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ja/Ot/JA83B60znHkEXgS8FzdBKnHfUbRWFXhwtufeS5vu.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=937a9f8687cb89c583892eb550132ee3)
Egy igazi kínai különlegesség, általában kacsa vagy tyúktojásból készül, amit három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyeznek. A sárgája színe ettől megváltozik, krémes állagú lesz, míg a fehérje sötétbarnás árnyalatúra és kocsonyás, zselés állagúra vált.