10 dolog, amit meg kell kóstolnod!

Alapanyagok és ételek, amelyeket életünk során legalább egyszer érdemes megízlelnünk.

Mindenkinek vannak az életében olyan helyszínek, ahova legalább egyszer szeretne eljutni, tevékenységek, amiket legalább egyszer szeretne kipróbálni, és persze alapanyagok és ételek, amikbe legalább egyszer szeretne belekóstolni. Mikor nekiláttam ennek a rövid kis listának, elég nehéz döntéssel találtam szemben magam. A béklyót jelentő 10-es számmal még csak-csak megbarátkoztam, bár őszintén szólva egy perc alatt eszembe jutott vagy 20 olyan tétel, aminek örök bérlete van az ilyen listákra. A nagyobb gondot az a kérdés okozta, hogy az extrém vonalat válasszam inkább, vagy valóban olyan tételeket tegyek rá, amiket ha nagyon akar, bárki megkóstolhat élete során - még egy isten háta mögötti kis ázsiai faluba sem kell elzarándokolnia érte, sőt, a gyomra sem fordul fel a gondolattól. Én most az utóbbi mellett döntöttem, ha más nem, hát bemelegítés gyanánt, íme:

Békacomb/Csiga

A francia konyha ínyencségeit nem szabad zsigerből elutasítani és az asztal alá söpörni. Egy próbát legalább megér!

Haggis

Tradicionális skót étel általában birka- vagy borjúbelsőségekből (szív, máj, tüdő), hagymával, faggyúval, zabliszttel és fűszerekkel összekeverve, juh- vagy birkabélbe töltve.

Hagyományos new york-i bagel

Lazaccal, krémsajttal, ahogy azt kell!

Kakastaréj

A csirkén túl is van élet, igaz? Persze, hisz ott a kakas is, róla se feledkezzünk meg! Az olaszok egyik igazán különleges mártásában, a ciberioban az ékességét, a taraját is felhasználják - kezdőknek először inkább a herét ajánljuk, azt sem érdemes kihagyni, mert tényleg csodás pörkölt készülhet belőle!

Kaktusz

A fügekaktusz a mexikói konyha egyik jól ismert alapanyaga: fogyasztják főzve, sütve, grillezve, de akár még nyersen is. Sőt, italt is készítenek belőle.

Kobe marha

A világ legkülönlegesebb - és persze ennek köszönhetően a legdrágább - marhahúsa japán Kobe tartományából származik, ahol az állatokat a lehető legjobb és legtermészetesebb körülmények között tartják - naponta masszírozzák, és időnként sörrel is itatják őket. Kellemes dolog lehet Kobéban marhának lenni.

Pierre Hermé féle macaron

Bár vélhetőleg már a fülünkön folyik ki ez a francia kis csoda, de erről a listáról mégsem maradhatott le. Különösen a Pierre Hermé féle leírhatatlan ízkombinációkat magukban rejtő példányok. Kóstoltam, csak ajánlani tudom.

Ramen/Pho leves

Ezeket a leveseket szerencsére ma már itthon is kipróbálhatjuk, de persze azért érdemes utánanézni, hogy hol tesszük mindezt, hiszen anyukánk húslevese a ramen tésztától még nem lesz ázsiai. Természetesen titokban mind arra vágyunk, hogy egyszer a származási helyükön fogyaszthassuk ezeket a fogásokat.

Szarvasgomba

A szarvasgombát talán már senkinek sem kell bemutatnunk - különleges "fűszer", afrodiziákum, igazi csemege. Vigyázzunk, mert ebben az esetben nagyon igaz a mondás, miszerint a kevesebb több.

Száz napos tojás

Egy igazi kínai különlegesség, általában kacsa vagy tyúktojásból készül, amit három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyeznek. A sárgája színe ettől megváltozik, krémes állagú lesz, míg a fehérje sötétbarnás árnyalatúra és kocsonyás, zselés állagúra vált.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.