Zserbó 3. recept

Kalória?
Zserbó 3.
Zserbó 3.
receptkönyvben hozzászólások (54)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon kiadós, sokáig elálló, klasszikus sütemény, de az arányok és az összetevők kisebb változtatásával sokféle
variációban készítik.
Az én tepsim mérete 38 x 28 cm.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Gerbaud szelet, zserbó szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A dióbelet megdaráljuk, összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  2. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  3. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
  4. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a tojássárgát, a vaníliás cukrot, a tejfölt és jól összedolgozzuk.
  5. Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk.
  6. Az első részt kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit.
  7. Megkenjük a baracklekvár felével, meglocsoljuk 1 ek rummal, rászórjuk a cukros dió felét.
  8. Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, megöntözzük rummal és rászórjuk a dió másik felét.
  9. Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, villával megszurkáljuk.
  10. Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 30 perc alatt szép világos barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
  11. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat:
  12. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal és a margarinnal együtt.
  13. Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük és egyenletesen elosztva ráöntjük a tésztára.

  • költség: 1940 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 143 815
elküldve: 59
receptkönyben: 1 726
elkészítve: 68/111
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (54)

Erzsi71
Erzsi71 cs, 2015-01-01 11:50

Életem második zserbója. Az elsőt úgy elrontottam, megfogadtam,soha ilyet még egyszer.De ezt a receptet olvasva, megint rászántam magam. Nem bántam meg! Nagyon jó lett. Köszi a receptet :))

szina1980
szina1980 h, 2014-12-22 23:27

Én is most készítettem el életem első zserbóját :) És valószínű, hogy nem ez volt az utolsó! Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet :)

Muci
Muci / Muci k, 2014-12-23 21:25

Szia !
Örülök, hogy bevált a recept. Én is ezt sütöttem, most lett kész , de csak holnap vágom fel , biztos finom lett . Ezt a sütit nehéz elrontani.
Üdv.: Muci

Mazsola75
Mazsola75 p, 2014-02-14 22:53

Most készítettem el életem első zserbóját és Muci néni remekét választottam. Jó döntésnek bizonyult :) Köszönöm ezt az isteni receptet :)

rcskvm
rcskvm h, 2014-01-20 15:00

Ez volt életem első zserbója, nagyon jól sikerült, szuper a tésztája, jó vele dolgozni, rugalmas, nem ragad. Én a 25. percben vettem észre, hogy már túlságosan is :) aranybarna a tészta, nem tudom, legközelebb mit csináljak: 200 fokon csak 20 percig süssem-e, vagy csak 180-on süssem 30 percig....?

Muci
Muci / Muci h, 2014-01-20 18:09

A receptben megadott sütési intervallumokhoz szorosan nem lehet ragaszkodni, mivel a sütők is különbözőek lehetnek. Érdemes a sütő közelében maradni és időnként ellenőrizni a tésztát én személy szerint így szoktam. Visszatérve a kérdésedre, a 180 fokot kevésnek találom.
Üdv.: Muci

rcskvm
rcskvm h, 2014-01-20 19:44

Oké, köszi! Akkor maradok a 200-nál és figyelek....! :-)

-Ademi-
-Ademi- h, 2014-01-06 13:40

Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet! Elkészítettem és isteni. Ez volt életem első zserbója. Egyszerű, gyors és nagyon finom!
Mindenkinek ajánlom :)

ircsi52
ircsi52 szo, 2013-11-30 11:24

Kedves Muci!
Köszönöm a nagyon gyors választ. Sajna már megcsináltam 1.5 dkg élesztővel.
A recept tökéletes maradok ennél. Köszönöm a segítséget és a recit.

Muci
Muci / Muci cs, 2013-11-28 18:28

Kedves "ircsi52 " !
1 dkg élesztő kell bele. A Nosalty megújulása során valahogy kimaradt a hozzávalók közül, de majd megpróbálom pótolni.
Üdv.: Muci

Skorpio73
Skorpio73 v, 2013-11-24 20:03

Kedves Muci!

Több féle zserbó receptet kipróbáltam eddig, de a Tiéd a nyerő mostantól. :) A tésztájával öröm dolgozni, és az íze is isteni! Köszönöm, hogy megosztottad velünk. :)

Üdv: Ági

Muci
Muci / Muci h, 2013-11-25 18:15

Szia Ági !
Örülök, hogy bevált a receptem, további jó sütés, főzést.
Üdv.: Muci

Sydot
Sydot p, 2013-11-01 21:06

Szia, meg szeretném majd csinálni, de annyit kérdeznék, hogy keleszteni mennyi ideig keleszted? Hagyod pihenni, vagy miután összedolgoztad a tésztát, azonnal berakod a tepsibe?

Muci
Muci / Muci szo, 2013-11-02 17:54

Szia Sydot !
Nem kell keleszteni és pihentetni sem. Amint összeállítottad mehet a sütőbe.
Üdv.: Muci

pikowoman
Pikowoman / pikowoman p, 2013-11-01 17:54

Kedves Muci,
tegnap megcsináltam, mára nagyon finom. Nagyon jól lehet a tésztával is dolgozni. Köszi szépen!

Muci
Muci / Muci p, 2013-11-01 18:20

Kedves "pikowoman " !
Nagyon szívesen. Örülök, hogy jól sikerült és finomnak találod a zserbót. Nem nehéz elkészíteni és nagyon kiadós, sokáig elálló sütemény.
Üdv.: Muci

macskanyuka
macskanyuka szo, 2013-03-30 20:06

Nekem is ez volt életem első zserbója. Még nem tudom milyen lett, de az biztos, hogy a tésztával nagyon jól lehetett dolgozni, nem szakadt, nem ragadt, szóval egy álom :) tegnap mézeskrémest csináltam, ahhoz képest ez egy könnyed ujjgyakorlat volt. Nagyon köszönöm a receptet!

KicsiDalmi
KicsiDalmi k, 2012-11-20 13:33

Kedves Muci!
Már több recept alapján is készítettem Zserbót, de valahogy sosem volt olyan, amilyet én elképzeltem. Ma meg sütöttem a te recepted alapján, és hát hogy is fogalmazzak... ISTENI. :)
Köszönöm szépen!

linda83
linda83 sze, 2012-09-19 09:11

Kedves Muci!
Imádom a receptjeidet és most ezt a fantasztikus zserbót is szeretném kipróbálni. Viszont lenne egy nagyon amatőr kérdésem, mert ilyet még sosem csináltam: " az élesztőt langyos tejben felfuttatom" --> ezt hogy kell csinálni? :(:( Bocsi ha nagyon béna a kérdés, de remélem kapok választ... Szép napot Neked!

Muci
Muci / Muci sze, 2012-09-19 16:14

Kedves " linda83 " !
Az élesztő felfuttatása egyszerűen azt jelenti, hogy a langyos tejbe beleszórod a cukrot, belemorzsolod az élesztőt és megvárod amíg az élesztő szétolvad és egy kicsit felpuffad az élesztős tej.
Jó sütést kívánok, ha van még kérdésed nyugodtan tedd fel.
Üdv.: Muci

amina69
amina69 v, 2012-04-08 08:33

Meg szeretném kérdezni, hogy mekkora tepsibe való tészta ez? Előre is köszönöm!
Üdv: Anikó

amina69
amina69 h, 2012-04-09 07:26

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát! :)
Üdvözlettel:
Anikó

Muci
Muci / Muci v, 2012-04-08 17:22

Kedves Anikó !
A tepsi mérete 32x40 cm. Elnézést a hiányzó információért.
Üdv.: Muci

Cicmic
Cicmic cs, 2012-09-13 16:40

Kedves Muci!
A 'story' részben tepsiméretnek 28 x 38 cm van megadva, ami egyezik az enyémmel, de itt valakinek 32 x 40 cm-t írt, melyik lenne a helyes? Ha a nagyobb méret a jó, akkor kicsit már változtatnék a mennyiségeken. Előre is köszönöm, üdvözlettel: Cicmic

Muci
Muci / Muci cs, 2012-09-13 17:08

Kedves Cicmic !
Elnézést az eltérő méretekért, az eredetileg írt 28x 38 cm a jó méret. A mennyiségen nem kell változtatni. Lehet, hogy amikor az illetőnek válaszoltam pontatlanul emlékeztem a tepsi méretére, ill.nem a belső , hanem a peremével együtt mért méretet adtam meg, de mivel nem reklamáltak, valószínűleg nem okozott gondot.
Üdv.: Muci

Cicmic
Cicmic h, 2012-09-17 15:06

Sikerült a zserbó, még többször is meg fogom csinálni, nagyon finom! :)) Üdvözlettel: Cicmic

Cicmic
Cicmic cs, 2012-09-13 17:32

Kedves Muci!
Értem, köszönöm! Igen, lehet. Pont jókor jött a válasz, öröltem is neki, mert hétvégén kipróbálom. Nagyon szeretem a zserbót, de még sosem csináltam.
Üdv: Cicmic

zöldárviz
zöldárviz v, 2012-02-19 21:23

Már sokszor sütöttem zserbót,de először ennek a receptnek az alapján.Hát mit mondjak?Isteni lett.
Ezentúl csak igy sütöm.Köszönöm!

Muci
Muci / Muci p, 2012-01-27 17:54

Szia "hosvari orsolya "!
Nagyon szívesen. Külön örülök, ha " kezdőknek " segíthettem.
Üdv.: Muci

tide73
tide73 h, 2011-12-26 22:15

Szuper lett! Elkésztettem karácsonyra, fantasztikusan jól sikerült és nagyon vészesen fogy :)! A lekvárral összekevertem a rumot így kentem meg a lapot. Köszi detta! A csokimáznál is a csokimikulás felolvasztása mellett lekvárt és olajat tettem bele, szupi lett! :)

Cirip
Cirip cs, 2011-12-22 18:20

Szia

Tavaly már megsütöttem a receptet, nagyon finom lett, az a kérdésem, hogy lehet-e 4 rétegben sütni?
Akkor hogyan változtatnád a sütési időt, hőfokot? Illetve a meglevő tésztát osztanád 4 felé, vagy 1/4-el többet kevernél be?

Köszönöm a válaszodat!

Muci
Muci / Muci sze, 2011-12-28 18:49

Szia Cirip !
Ha mindenképp ragaszkodsz a 4 réteghez akkor 1/4 -el emeld meg a tésztáhozvalók mennyiségét és a töltelékét is. A sütésnél a hőfokot nem emelném , inkább egy picit tovább sütném, de ezt úgy is látni fogod, hogy mikor jó.
Üdv.: Muci

Jefi1
Jefi1 p, 2011-04-29 14:21

Sziasztok!
Húsvétra sütöttem életemben először zserbót, pedig nagyon szeretem. Eddig idegenkedtem tőle valamiért.De nagyon finom lett. Úgyhogy ma megint sütöttem :)

Muci
Muci / Muci sze, 2011-01-12 11:48

Kedves Anzsalej !
Ahogy számolom a tepsid kb másfélszerese az én tepsimnek, tehát minden hozzávalóból másfélszeres mennyiséget vegyél.( A megadott mennyiség felével növeld meg a hozzávalókat. ) A margarin helyett nyugodtan használhatsz vajat, ha zsírt is akarsz hozzá adni az kb egynegyed rész legyen.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv.: Muci

Anzsalej
Anzsalej h, 2011-01-10 17:11

Ja és még annyit, hogy margarin helyett én vajat és zsírt használok. Ennél a sütinél ez rendben lenne e? Ha igen, milyen keverési arányt ajánlasz?

Anzsalej
Anzsalej h, 2011-01-10 17:07

Kedves Muci! Légyszíves segíts nekem abban, hogy ha én a nagy gáztepsiben szeretném ezt elkészíteni (kb 40 X 40 -es), akkor az arányokat hogyan változtassam, hogy az enyém se legyen laposabb, mint a te általad készített? Köszönöm előre is! Ui: több receptedet próbáltam már, szimpatikus az izlésed, ezért is a te zserbódat választottam.

Muci
Muci / Muci szo, 2011-01-01 17:53

Minden kedves hozzászólónak !
Köszönöm a visszajelzéseket. További sikeres sütés-főzést és nagyon boldog új évet kívánok.
Muci

manna113
manna113 cs, 2010-12-30 18:42

Kedvencem a zserbo, de eddig nem mertem kiprobälni. Tegnap megsütöttem, csak fel adagot, mert feltem elrontom. Nagyon finom lett... el is fogyott gyorsan. Ma megint meg kellett sütnöm :) Köszi a receptet!

Firnigl Margitka
Firnigl Margitka cs, 2010-12-23 14:38

Köszönöm szépen a receptet. Az utasításokat követtem, laza tészta, pompás sütike lett!
Kellemes ünnepeket kívánok!

anyamaci 22
anyamaci 22 sze, 2010-12-22 18:57

Ma megsütöttem,nagyon finom lett!Kész csoda!
Békés Karácsonyt mindenkinek!

Erzsómama
Erzsómama sze, 2010-12-22 12:19

Ez a recept kiváló !!!!! mindenkinek javasolni tudom süsse meg !!!
Egy kis praktika a csokimázhoz:: a felolvasztott csokihoz én 2 evőkanál
baracklekvárt és 1 evékanál olajat teszek, a vajat- margarint elhagyom!
a lekvártól jól vágható, az olajtól szép fényes lesz :):) Próbáljátok ki.
Jó sütögetést és Áldott Békés karácsonyt, Boldog Uj Évet !!!! mindenkinek :)

dömpi
Bloemcake / dömpi p, 2010-12-17 15:38

most állok neki nagyon izgulok mi sül ki belőle
az előző tanács szerintem jó ötlet igy mindehová jutt a rumból
tuti a recept

detta
Bloemcake / detta cs, 2010-12-16 19:05

sziasztok
én cukrász vagyok de nem kötöszködésnek szánom :
egyszerübb ha a rumot 4 ek vagy izlés szerint alevárral kikevered
egyébként karácsony nálunk nem mulik el zserbó nélkül
köszi a receptet
Üdv:Berni

babyka59
babyka59 / babyka59 v, 2010-12-05 13:18

Nálunk nagyon édesszájú mindenki,nincs nemsikerült sütemény,mindenevők vagyunk.Rég a kedvencem a zserbó,van is pár receptem,de most ezt próbáltam ki.Jól sikerült a dicséret majd este,a Mikulást is megkinálom.Nektek is kellemes Mikulás járást kivánok!Mi itt Erdélyben ápoljuk a hagyományokat még ameddig lehet,sok puszi mindenkinek,nagyon szeretem az oldalt!!!!

1215