Zserbó 3. recept

1 adag
1215
kcal
Zserbó 3.
Zserbó 3.
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon kiadós, sokáig elálló, klasszikus sütemény, de az arányok és az összetevők kisebb változtatásával sokféle
variációban készítik.
Az én tepsim mérete 38 x 28 cm.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Gerbaud szelet, zserbó szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A dióbelet megdaráljuk, összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  2. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  3. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
  4. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a tojássárgát, a vaníliás cukrot, a tejfölt és jól összedolgozzuk.
  5. Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk.
  6. Az első részt kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit.
  7. Megkenjük a baracklekvár felével, meglocsoljuk 1 ek rummal, rászórjuk a cukros dió felét.
  8. Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, megöntözzük rummal és rászórjuk a dió másik felét.
  9. Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, villával megszurkáljuk.
  10. Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 30 perc alatt szép világos barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
  11. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat:
  12. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal és a margarinnal együtt.
  13. Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük és egyenletesen elosztva ráöntjük a tésztára.

  • költség: 1940 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 126 532
elküldve: 46
receptkönyben: 1 509
elkészítve: 40/84
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (51)

Mazsola75
Mazsola75p, 2014-02-14 21:53

Most készítettem el életem első zserbóját és Muci néni remekét választottam. Jó döntésnek bizonyult :) Köszönöm ezt az isteni receptet :)

rcskvm
rcskvmh, 2014-01-20 14:00

Ez volt életem első zserbója, nagyon jól sikerült, szuper a tésztája, jó vele dolgozni, rugalmas, nem ragad. Én a 25. percben vettem észre, hogy már túlságosan is :) aranybarna a tészta, nem tudom, legközelebb mit csináljak: 200 fokon csak 20 percig süssem-e, vagy csak 180-on süssem 30 percig....?

Muci
Mucih, 2014-01-20 17:09

A receptben megadott sütési intervallumokhoz szorosan nem lehet ragaszkodni, mivel a sütők is különbözőek lehetnek. Érdemes a sütő közelében maradni és időnként ellenőrizni a tésztát én személy szerint így szoktam. Visszatérve a kérdésedre, a 180 fokot kevésnek találom.
Üdv.: Muci

rcskvm
rcskvmh, 2014-01-20 18:44

Oké, köszi! Akkor maradok a 200-nál és figyelek....! :-)

-Ademi-
-Ademi-h, 2014-01-06 12:40

Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet! Elkészítettem és isteni. Ez volt életem első zserbója. Egyszerű, gyors és nagyon finom!
Mindenkinek ajánlom :)

ircsi52
ircsi52szo, 2013-11-30 10:24

Kedves Muci!
Köszönöm a nagyon gyors választ. Sajna már megcsináltam 1.5 dkg élesztővel.
A recept tökéletes maradok ennél. Köszönöm a segítséget és a recit.

Muci
Mucics, 2013-11-28 17:28

Kedves "ircsi52 " !
1 dkg élesztő kell bele. A Nosalty megújulása során valahogy kimaradt a hozzávalók közül, de majd megpróbálom pótolni.
Üdv.: Muci

Skorpio73
Skorpio73v, 2013-11-24 19:03

Kedves Muci!

Több féle zserbó receptet kipróbáltam eddig, de a Tiéd a nyerő mostantól. :) A tésztájával öröm dolgozni, és az íze is isteni! Köszönöm, hogy megosztottad velünk. :)

Üdv: Ági

Muci
Mucih, 2013-11-25 17:15

Szia Ági !
Örülök, hogy bevált a receptem, további jó sütés, főzést.
Üdv.: Muci

Sydot
Sydotp, 2013-11-01 20:06

Szia, meg szeretném majd csinálni, de annyit kérdeznék, hogy keleszteni mennyi ideig keleszted? Hagyod pihenni, vagy miután összedolgoztad a tésztát, azonnal berakod a tepsibe?

Muci
Muciszo, 2013-11-02 16:54

Szia Sydot !
Nem kell keleszteni és pihentetni sem. Amint összeállítottad mehet a sütőbe.
Üdv.: Muci

pikowoman
pikowomanp, 2013-11-01 16:54

Kedves Muci,
tegnap megcsináltam, mára nagyon finom. Nagyon jól lehet a tésztával is dolgozni. Köszi szépen!

Muci
Mucip, 2013-11-01 17:20

Kedves "pikowoman " !
Nagyon szívesen. Örülök, hogy jól sikerült és finomnak találod a zserbót. Nem nehéz elkészíteni és nagyon kiadós, sokáig elálló sütemény.
Üdv.: Muci

macskanyuka
macskanyukaszo, 2013-03-30 19:06

Nekem is ez volt életem első zserbója. Még nem tudom milyen lett, de az biztos, hogy a tésztával nagyon jól lehetett dolgozni, nem szakadt, nem ragadt, szóval egy álom :) tegnap mézeskrémest csináltam, ahhoz képest ez egy könnyed ujjgyakorlat volt. Nagyon köszönöm a receptet!

KicsiDalmi
KicsiDalmik, 2012-11-20 12:33

Kedves Muci!
Már több recept alapján is készítettem Zserbót, de valahogy sosem volt olyan, amilyet én elképzeltem. Ma meg sütöttem a te recepted alapján, és hát hogy is fogalmazzak... ISTENI. :)
Köszönöm szépen!

linda83
linda83sze, 2012-09-19 08:11

Kedves Muci!
Imádom a receptjeidet és most ezt a fantasztikus zserbót is szeretném kipróbálni. Viszont lenne egy nagyon amatőr kérdésem, mert ilyet még sosem csináltam: " az élesztőt langyos tejben felfuttatom" --> ezt hogy kell csinálni? :(:( Bocsi ha nagyon béna a kérdés, de remélem kapok választ... Szép napot Neked!

Muci
Mucisze, 2012-09-19 15:14

Kedves " linda83 " !
Az élesztő felfuttatása egyszerűen azt jelenti, hogy a langyos tejbe beleszórod a cukrot, belemorzsolod az élesztőt és megvárod amíg az élesztő szétolvad és egy kicsit felpuffad az élesztős tej.
Jó sütést kívánok, ha van még kérdésed nyugodtan tedd fel.
Üdv.: Muci

lara405
lara405p, 2012-04-27 15:53

Most csináltam elsőnek zserbót! Isteni volt! Csodás a recept,gratulálok! :)

amina69
amina69v, 2012-04-08 07:33

Meg szeretném kérdezni, hogy mekkora tepsibe való tészta ez? Előre is köszönöm!
Üdv: Anikó

amina69
amina69h, 2012-04-09 06:26

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát! :)
Üdvözlettel:
Anikó

Muci
Muciv, 2012-04-08 16:22

Kedves Anikó !
A tepsi mérete 32x40 cm. Elnézést a hiányzó információért.
Üdv.: Muci

Cicmic
Cicmiccs, 2012-09-13 15:40

Kedves Muci!
A 'story' részben tepsiméretnek 28 x 38 cm van megadva, ami egyezik az enyémmel, de itt valakinek 32 x 40 cm-t írt, melyik lenne a helyes? Ha a nagyobb méret a jó, akkor kicsit már változtatnék a mennyiségeken. Előre is köszönöm, üdvözlettel: Cicmic

Muci
Mucics, 2012-09-13 16:08

Kedves Cicmic !
Elnézést az eltérő méretekért, az eredetileg írt 28x 38 cm a jó méret. A mennyiségen nem kell változtatni. Lehet, hogy amikor az illetőnek válaszoltam pontatlanul emlékeztem a tepsi méretére, ill.nem a belső , hanem a peremével együtt mért méretet adtam meg, de mivel nem reklamáltak, valószínűleg nem okozott gondot.
Üdv.: Muci

Cicmic
Cicmich, 2012-09-17 14:06

Sikerült a zserbó, még többször is meg fogom csinálni, nagyon finom! :)) Üdvözlettel: Cicmic

Cicmic
Cicmiccs, 2012-09-13 16:32

Kedves Muci!
Értem, köszönöm! Igen, lehet. Pont jókor jött a válasz, öröltem is neki, mert hétvégén kipróbálom. Nagyon szeretem a zserbót, de még sosem csináltam.
Üdv: Cicmic

zöldárviz
zöldárvizv, 2012-02-19 20:23

Már sokszor sütöttem zserbót,de először ennek a receptnek az alapján.Hát mit mondjak?Isteni lett.
Ezentúl csak igy sütöm.Köszönöm!

Muci
Mucip, 2012-01-27 16:54

Szia "hosvari orsolya "!
Nagyon szívesen. Külön örülök, ha " kezdőknek " segíthettem.
Üdv.: Muci

tide73
tide73h, 2011-12-26 21:15

Szuper lett! Elkésztettem karácsonyra, fantasztikusan jól sikerült és nagyon vészesen fogy :)! A lekvárral összekevertem a rumot így kentem meg a lapot. Köszi detta! A csokimáznál is a csokimikulás felolvasztása mellett lekvárt és olajat tettem bele, szupi lett! :)

Cirip
Ciripcs, 2011-12-22 17:20

Szia

Tavaly már megsütöttem a receptet, nagyon finom lett, az a kérdésem, hogy lehet-e 4 rétegben sütni?
Akkor hogyan változtatnád a sütési időt, hőfokot? Illetve a meglevő tésztát osztanád 4 felé, vagy 1/4-el többet kevernél be?

Köszönöm a válaszodat!

Muci
Mucisze, 2011-12-28 17:49

Szia Cirip !
Ha mindenképp ragaszkodsz a 4 réteghez akkor 1/4 -el emeld meg a tésztáhozvalók mennyiségét és a töltelékét is. A sütésnél a hőfokot nem emelném , inkább egy picit tovább sütném, de ezt úgy is látni fogod, hogy mikor jó.
Üdv.: Muci

Jefi1
Jefi1p, 2011-04-29 13:21

Sziasztok!
Húsvétra sütöttem életemben először zserbót, pedig nagyon szeretem. Eddig idegenkedtem tőle valamiért.De nagyon finom lett. Úgyhogy ma megint sütöttem :)

Muci
Mucisze, 2011-01-12 10:48

Kedves Anzsalej !
Ahogy számolom a tepsid kb másfélszerese az én tepsimnek, tehát minden hozzávalóból másfélszeres mennyiséget vegyél.( A megadott mennyiség felével növeld meg a hozzávalókat. ) A margarin helyett nyugodtan használhatsz vajat, ha zsírt is akarsz hozzá adni az kb egynegyed rész legyen.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv.: Muci

Anzsalej
Anzsalejh, 2011-01-10 16:11

Ja és még annyit, hogy margarin helyett én vajat és zsírt használok. Ennél a sütinél ez rendben lenne e? Ha igen, milyen keverési arányt ajánlasz?

Anzsalej
Anzsalejh, 2011-01-10 16:07

Kedves Muci! Légyszíves segíts nekem abban, hogy ha én a nagy gáztepsiben szeretném ezt elkészíteni (kb 40 X 40 -es), akkor az arányokat hogyan változtassam, hogy az enyém se legyen laposabb, mint a te általad készített? Köszönöm előre is! Ui: több receptedet próbáltam már, szimpatikus az izlésed, ezért is a te zserbódat választottam.

Muci
Muciszo, 2011-01-01 16:53

Minden kedves hozzászólónak !
Köszönöm a visszajelzéseket. További sikeres sütés-főzést és nagyon boldog új évet kívánok.
Muci

manna113
manna113cs, 2010-12-30 17:42

Kedvencem a zserbo, de eddig nem mertem kiprobälni. Tegnap megsütöttem, csak fel adagot, mert feltem elrontom. Nagyon finom lett... el is fogyott gyorsan. Ma megint meg kellett sütnöm :) Köszi a receptet!

Firnigl Margitka
Firnigl Margitkacs, 2010-12-23 13:38

Köszönöm szépen a receptet. Az utasításokat követtem, laza tészta, pompás sütike lett!
Kellemes ünnepeket kívánok!

anyamaci 22
anyamaci 22sze, 2010-12-22 17:57

Ma megsütöttem,nagyon finom lett!Kész csoda!
Békés Karácsonyt mindenkinek!

Erzsómama
Erzsómamasze, 2010-12-22 11:19

Ez a recept kiváló !!!!! mindenkinek javasolni tudom süsse meg !!!
Egy kis praktika a csokimázhoz:: a felolvasztott csokihoz én 2 evőkanál
baracklekvárt és 1 evékanál olajat teszek, a vajat- margarint elhagyom!
a lekvártól jól vágható, az olajtól szép fényes lesz :):) Próbáljátok ki.
Jó sütögetést és Áldott Békés karácsonyt, Boldog Uj Évet !!!! mindenkinek :)

dömpi
dömpip, 2010-12-17 14:38

most állok neki nagyon izgulok mi sül ki belőle
az előző tanács szerintem jó ötlet igy mindehová jutt a rumból
tuti a recept

detta
dettacs, 2010-12-16 18:05

sziasztok
én cukrász vagyok de nem kötöszködésnek szánom :
egyszerübb ha a rumot 4 ek vagy izlés szerint alevárral kikevered
egyébként karácsony nálunk nem mulik el zserbó nélkül
köszi a receptet
Üdv:Berni

babyka59
babyka59v, 2010-12-05 12:18

Nálunk nagyon édesszájú mindenki,nincs nemsikerült sütemény,mindenevők vagyunk.Rég a kedvencem a zserbó,van is pár receptem,de most ezt próbáltam ki.Jól sikerült a dicséret majd este,a Mikulást is megkinálom.Nektek is kellemes Mikulás járást kivánok!Mi itt Erdélyben ápoljuk a hagyományokat még ameddig lehet,sok puszi mindenkinek,nagyon szeretem az oldalt!!!!

Muci
Mucip, 2010-10-01 16:10

Szia "kicso" !
Gratulálok a sikeredhez. Örülök, hogy elsőre sikerült és finom lett a zserbó.
Üdv.: Muci

kicso
kicsop, 2010-10-01 13:53

életem első zserbóját készítettem ,és ezzel a recepttel, isteni finom lett.

BorsiRitus
BorsiRitussze, 2010-02-17 14:28

Elkészítettem, de egy kicsit variáltam a recepten. 5 tojássárgáját és dupla annyi lisztet tettem bele. Kellemes, finom, puha tészta lett belőle.

Legfrissebb cikkek

Top 7 reggeli gyerekeknek
Top 7 reggeli gyerekeknek
Hét közben nincs időnk a gyerkőcök reggelijével bíbelődni: egy gyors szendvics, esetleg müzli joghurttal, gyümölcs a tízórai mellé, és már indulunk is, különben elkésünk.
Sósat, sósat, jó ropogósat!
Sósat, sósat, jó ropogósat!
Hogy milyen a jó perec? Eddig fogalmam sem volt, mert igazság szerint sosem rajongtam érte. A gyerekek megvesznek érte, de mi a titka, hogy még a felnőttek is imádják?
Fogyás egyszerűen?
Fogyás egyszerűen?
Jó lenne erre egy tuti recept, ugye? Azt sajnos nem adhatunk, de pár alaptippet igen!
1215