Zöldséges vega samosa recept

Zöldséges vega samosa
Zöldséges vega samosa
25 perc / előkészület: 20 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szamósza indiai eredetű, mindenféle pikáns töltelékkel töltött, bő zsiradékban kisütött tésztabatyu. Lehet készíteni gyúrt tésztából, de most a gyorsabb verziót, a réteslapot választottam... A fűszerezést (is) természetesen tetszőlegesen lehet változtatni, érdemes azonban az indiai ízvilágot követni...
 
 

hozzávalók / 4 adag

A zöldséges töltött réteshez

A sütéshez

ajánlat

A hajtogatáshoz segítség. Más töltelékkel, akár darált hússal és fűszerekkel is készíthető. A hajtásnál ügyeljünk a sarkokra, jól zárjanak, ha bekentük tojásfehérjével, nyomjuk össze a sarkokat. Ha marad töltelék, adjuk hozzá a felütött tojássárgáját és a maradék fehérjét, formázzunk gombócokat, hempergessük zsemlemorzsába és süssük ki a forró olajban.
 

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szamosza, samosa, indiai tésztabatyu
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket tisztítsuk meg, a krumplit és a répákat kockázzuk fel, majd enyhén sós vízben főzzük puhára.
  2. A vöröshagymát szeljük apróra, 1-2 ek olívaolajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a reszelt, vagy apróra szelt fokhagymát és a felaprított gombát, majd pároljuk, amíg a gomba megpuhul.
  3. Ha a krumpli és a répák megfőttek szűrjük le, és villával törjük össze, majd keverjük hozzá a megpárolt gombát és fűszerezzük.
  4. Kettesével kihajtogatjuk a réteslapokat és hosszában harmadoljuk, így 6 db két egymáson fekvő csíkot kapunk. Mindig egy kétlapos csíkkal dolgozzunk, a töltést a lenti képsor mutatja, ha elkészült a batyu, kenjük meg a széleket felvert tojásfehérjével (összeragasztja, nem engedi ki a tölteléket).
  5. Ha elkészültek a batyuk, forró olajban pár másodperc alatt süssük aranybarnára.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 605
elküldve: 2
receptkönyvben: 318
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsófikacsa
zsófikacsa Tue, 2014-01-28 15:12

Én megcsináltam, némi módosítással, és igen finom lett. Elöször is nem volt rétes tésztám, úgyhogy leveles-vajas tésztával csináltam. Másodszor nem olajban sütöttem, hanem beraktam egy tepsin a sütöbe. Ezenkívül nem volt gombám, viszont volt egy póréhagym´´am, és azt raktam bele. Meg némi pirított bacont. Csak javasolni tudom másoknak is ezt a variánst!

pragaizita
pragaizita Fri, 2011-12-30 05:44

Elkészítettem a karácsonyi maradékok felhasználásával. Nem ízlett! Túl olajos volt. Azt hiszem adok a receptnek még egy esélyt, és megpróbálom sütőben is, hátha úgy élvezetesebb lesz az ízvilág:(

Receptműves
Receptműves / Receptműves Fri, 2011-12-30 10:02

Kedves Zita, lehet, hogy nem volt elég forró az olaj, illetve nem is kell túl sok hozzá és pár pillanatra kell csak beletenni, ennek ellenére sajnálom, hogy az első benyomás ilyen lett. Sütőben még nem próbáltam sütni, örülök, ha megírod, hogy sikerült, ha esetleg úgy is elkészíted :-) Szép napot, Memi

hidegzuhany
hidegzuhany Fri, 2011-12-30 09:34

Talán azért nem ízlett, mert botorság rétestésztát olajban sütni, mert olajos lesz, akárhogy igyekszik is az ember.
Javaslom nézz más samosa recept után, ahol a tésztát is elkészítik, sokkal jobban jársz vele.
A szakácsnak pedig halkan jegyezném meg, hogy ez nem samosa. Ez egy olajban kisütött rétestésztabatyu,de biztos finom. A majdnem olyan, mint a samosa, pont nem teszi alkalmassá, hogy úgy hívják. Ha samosát akarsz készíteni, készíts azt és ne vedd elő a rétestésztát.

668