Vajkaramella recept

1 adag
251
kcal
Vajkaramella
Vajkaramella
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Otthon is könnyűszerrel készíthetünk vajkaramellát. Karamellaimádóknak kötelező.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vajkaramella házilag, házi készítésű vajkaramella, karamell, vajkaramell
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat egy vastag falú edényben felforraljuk, közben néha megkeverjük, segítve a cukor olvadását.
  2. Lassú tűz felett addig főzzük, míg szép színt nem kap, besűrűsödik és jeges vízbe cseppentve a forró karamellből kemény kis golyót nem formál.
  3. Sütőpapírral bélelt, kisebb tepsibe öntjük.
  4. Miután megdermedt, vizes késsel tetszőleges alakúra, méretűre daraboljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 45 840
elküldve: 4
receptkönyben: 774
elkészítve: 8/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (19)

nbeatrix
nbeatrixp, 2011-12-16 15:59

Szia Petra!
Mindenképp szeretném kipróbálni ezt a receptet, de a 2. pontot nem tudom, hogy jól értelmezem-e: "jeges vízbe cseppentve a forró karamellből kemény kis golyót nem formál"
Jeges vizet kell készíteni, és ha úgy gondolom hogy kész a főzet, egy csepp karamellt a vízbe, ha golyót formál, akkor van kész? Bocs az értetlenségért, biztosra szeretnék menni.
Köszi: Bea

petra
petrah, 2011-12-19 13:37

Szia Bea,
Elnézést a kissé kései válaszért: igen, jól értelmezted, ezzel lehet megállapítani, hogy elkészült-e vagy kell még tovább főzni.
Kellemes ünnepeket!
Petra

petra
petrav, 2011-05-15 08:20

Sziasztok,
Köszönöm, hogy szóltatok,
és egyben elnézést is kérek a kellemetlen helyzetért:
az történhetett, hogy anno 2008-ban illesztettem be a linket a szóban forgó blogról, azóta megváltozott a blog helye, és a régi link nem éppen jó helyre vezet.
Megnéztem, az új link:
http://www.izbolygo.hu/2008/10/22/vajkaramellas-bonbon-poszt-orsinak/
További jó sütés-főzést kívánok:
Petra

Villemo
Villemok, 2011-03-22 06:41

 Sziasztok
A lányom cukrász szeretne lenni :) Tegnap megcsinálta , isteni finom omlós lett . Nagyon köszi a receptet :)

egifeny
egifenyszo, 2010-12-25 21:04

én is megcsináltam, csak tejszinnel (tej és sűrített tej helyett) főztem kb másfél óraig, hamarabb nekem nem akart besűrűsödni, de olyan isteni finom puha, omlós karamell lett az eredménye... nyami :)

egifeny
egifenycs, 2012-03-08 14:50

huh, az mar elegge regen volt :D
de mivel masfel deci tejet, es 2 desi suritettet ir a recepet, 3-4 deci korul lehetett, de emlekszem, akkor elkonyveltem h legkozelebb megprobalom kevesebbel es talan nem kell olyan sokaig allni felette! remelhetoleg nem menne a vegeredmeny karara :)

Cofi2
Cofi2cs, 2010-10-21 20:55

A sűrített tej helyett használható tejpor is, kb. 9 dekagramm a fenti mennyiséghez, ebben az esetben tej sem kell bele, elég a víz is. De ha csak simán tej van benne, úgy is finom, bár persze sűrített tejjel vagy tejporral jobb.

Volcsanszky Katy
Volcsanszky Katyk, 2010-01-26 01:38

Nem tudjàtok elképzelni sem - hacsak nem talàlkoztatok màr olyannal - mennyire zseniàlis, ha sos vajjal készititek.

petra
petrap, 2009-12-11 15:26

szia Eracica79,
az az igazság, hogy tavaly készítettem, és nem emlékszem mennyi lett belőle,
de ez attól is függ, hogy mekkora darabokat vágsz majd ki
üdv
Petra

Eracica79
Eracica79p, 2009-12-11 11:38

Sziasztok!
Kb. hány db cukorka jön ki ennyi mennyiségből? Én szaloncukor helyett szeretnék csinálni, de nem tudom mennyi alapanyagot használjak. Köszi

Charlene
Charlenev, 2009-09-20 16:57

Sziasztok, épp most csináltam meg és nekem omlós lett!!! Igaz, az elkészítési ideje több volt, mint félóra. Talán ez a titka, hogy hosszabb ideig kell főzni, igaz, én csak azért főztem tovább, mert túl világosnak találtam.

Macaroon
Macarooncs, 2008-12-11 14:23

Petra kikészítesz ezekkel a fotókkal, asszem te is pályát tévesztettél:o)

IIII
IIIIh, 2008-12-15 12:28

Kár, én omlós párti vagyok, olyat nem tudsz, nagyon érdekelne, köszi:
IIII

IIII
IIIIcs, 2008-12-11 14:12

Azt szeretném megkérdezni, hogy ez az omlós vagy a fogbeleragadós tipus, köszi:
IIII

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Puha, szaftos csirkemáj sűrű mártásban, sok zöldséggel vagy kívül jól átpirítva - sokféleképpen szeretjük. Most mutatunk kilenc változatot - 300 kalória alatt!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.
251