Vajkaramella recept

Vajkaramella
Vajkaramella
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Otthon is könnyűszerrel készíthetünk vajkaramellát. Karamellaimádóknak kötelező.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vajkaramella házilag, házi készítésű vajkaramella, karamell, vajkaramell
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat egy vastag falú edényben felforraljuk, közben néha megkeverjük, segítve a cukor olvadását.
  2. Lassú tűz felett addig főzzük, míg szép színt nem kap, besűrűsödik és jeges vízbe cseppentve a forró karamellből kemény kis golyót nem formál.
  3. Sütőpapírral bélelt, kisebb tepsibe öntjük.
  4. Miután megdermedt, vizes késsel tetszőleges alakúra, méretűre daraboljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 56 819
elküldve: 5
receptkönyvben: 831
elkészítve: 15/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Shiva
Shiva Mon, 2015-03-30 20:50

ha szilikon formába öntöm melegen akkor kihűlés után ki tudom majd szedni belőle?

nbeatrix
nbeatrix Fri, 2011-12-16 15:59

Szia Petra!
Mindenképp szeretném kipróbálni ezt a receptet, de a 2. pontot nem tudom, hogy jól értelmezem-e: "jeges vízbe cseppentve a forró karamellből kemény kis golyót nem formál"
Jeges vizet kell készíteni, és ha úgy gondolom hogy kész a főzet, egy csepp karamellt a vízbe, ha golyót formál, akkor van kész? Bocs az értetlenségért, biztosra szeretnék menni.
Köszi: Bea

petra
Petra / petra Mon, 2011-12-19 13:37

Szia Bea,
Elnézést a kissé kései válaszért: igen, jól értelmezted, ezzel lehet megállapítani, hogy elkészült-e vagy kell még tovább főzni.
Kellemes ünnepeket!
Petra

petra
Petra / petra Sun, 2011-05-15 08:20

Sziasztok,
Köszönöm, hogy szóltatok,
és egyben elnézést is kérek a kellemetlen helyzetért:
az történhetett, hogy anno 2008-ban illesztettem be a linket a szóban forgó blogról, azóta megváltozott a blog helye, és a régi link nem éppen jó helyre vezet.
Megnéztem, az új link:
http://www.izbolygo.hu/2008/10/22/vajkaramellas-bonbon-poszt-orsinak/
További jó sütés-főzést kívánok:
Petra

Villemo
Villemo / Villemo Tue, 2011-03-22 06:41

 Sziasztok
A lányom cukrász szeretne lenni :) Tegnap megcsinálta , isteni finom omlós lett . Nagyon köszi a receptet :)

egifeny
egifeny / egifeny Sat, 2010-12-25 21:04

én is megcsináltam, csak tejszinnel (tej és sűrített tej helyett) főztem kb másfél óraig, hamarabb nekem nem akart besűrűsödni, de olyan isteni finom puha, omlós karamell lett az eredménye... nyami :)

egifeny
egifeny / egifeny Thu, 2012-03-08 14:50

huh, az mar elegge regen volt :D
de mivel masfel deci tejet, es 2 desi suritettet ir a recepet, 3-4 deci korul lehetett, de emlekszem, akkor elkonyveltem h legkozelebb megprobalom kevesebbel es talan nem kell olyan sokaig allni felette! remelhetoleg nem menne a vegeredmeny karara :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-21 20:55

A sűrített tej helyett használható tejpor is, kb. 9 dekagramm a fenti mennyiséghez, ebben az esetben tej sem kell bele, elég a víz is. De ha csak simán tej van benne, úgy is finom, bár persze sűrített tejjel vagy tejporral jobb.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-03-04 14:48

Sűrített tej helyett lehet mást használni?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-01-26 01:38

Nem tudjàtok elképzelni sem - hacsak nem talàlkoztatok màr olyannal - mennyire zseniàlis, ha sos vajjal készititek.

petra
Petra / petra Fri, 2009-12-11 15:26

szia Eracica79,
az az igazság, hogy tavaly készítettem, és nem emlékszem mennyi lett belőle,
de ez attól is függ, hogy mekkora darabokat vágsz majd ki
üdv
Petra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-12-11 11:38

Sziasztok!
Kb. hány db cukorka jön ki ennyi mennyiségből? Én szaloncukor helyett szeretnék csinálni, de nem tudom mennyi alapanyagot használjak. Köszi

Charlene
Charlene / Charlene Sun, 2009-09-20 16:57

Sziasztok, épp most csináltam meg és nekem omlós lett!!! Igaz, az elkészítési ideje több volt, mint félóra. Talán ez a titka, hogy hosszabb ideig kell főzni, igaz, én csak azért főztem tovább, mert túl világosnak találtam.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-12-11 14:23

Petra kikészítesz ezekkel a fotókkal, asszem te is pályát tévesztettél:o)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-12-15 12:28

Kár, én omlós párti vagyok, olyat nem tudsz, nagyon érdekelne, köszi:
IIII

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-12-11 14:12

Azt szeretném megkérdezni, hogy ez az omlós vagy a fogbeleragadós tipus, köszi:
IIII

251