Vajkaramella recept

1 adag
251
kcal
Vajkaramella
Vajkaramella
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Otthon is könnyűszerrel készíthetünk vajkaramellát. Karamellaimádóknak kötelező.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vajkaramella házilag, házi készítésű vajkaramella, karamell, vajkaramell
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat egy vastag falú edényben felforraljuk, közben néha megkeverjük, segítve a cukor olvadását.
  2. Lassú tűz felett addig főzzük, míg szép színt nem kap, besűrűsödik és jeges vízbe cseppentve a forró karamellből kemény kis golyót nem formál.
  3. Sütőpapírral bélelt, kisebb tepsibe öntjük.
  4. Miután megdermedt, vizes késsel tetszőleges alakúra, méretűre daraboljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 45 444
elküldve: 4
receptkönyben: 770
elkészítve: 8/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (19)

nbeatrix
nbeatrixp, 2011-12-16 16:59

Szia Petra!
Mindenképp szeretném kipróbálni ezt a receptet, de a 2. pontot nem tudom, hogy jól értelmezem-e: "jeges vízbe cseppentve a forró karamellből kemény kis golyót nem formál"
Jeges vizet kell készíteni, és ha úgy gondolom hogy kész a főzet, egy csepp karamellt a vízbe, ha golyót formál, akkor van kész? Bocs az értetlenségért, biztosra szeretnék menni.
Köszi: Bea

petra
petrah, 2011-12-19 14:37

Szia Bea,
Elnézést a kissé kései válaszért: igen, jól értelmezted, ezzel lehet megállapítani, hogy elkészült-e vagy kell még tovább főzni.
Kellemes ünnepeket!
Petra

petra
petrav, 2011-05-15 09:20

Sziasztok,
Köszönöm, hogy szóltatok,
és egyben elnézést is kérek a kellemetlen helyzetért:
az történhetett, hogy anno 2008-ban illesztettem be a linket a szóban forgó blogról, azóta megváltozott a blog helye, és a régi link nem éppen jó helyre vezet.
Megnéztem, az új link:
http://www.izbolygo.hu/2008/10/22/vajkaramellas-bonbon-poszt-orsinak/
További jó sütés-főzést kívánok:
Petra

Villemo
Villemok, 2011-03-22 07:41

 Sziasztok
A lányom cukrász szeretne lenni :) Tegnap megcsinálta , isteni finom omlós lett . Nagyon köszi a receptet :)

egifeny
egifenyszo, 2010-12-25 22:04

én is megcsináltam, csak tejszinnel (tej és sűrített tej helyett) főztem kb másfél óraig, hamarabb nekem nem akart besűrűsödni, de olyan isteni finom puha, omlós karamell lett az eredménye... nyami :)

egifeny
egifenycs, 2012-03-08 15:50

huh, az mar elegge regen volt :D
de mivel masfel deci tejet, es 2 desi suritettet ir a recepet, 3-4 deci korul lehetett, de emlekszem, akkor elkonyveltem h legkozelebb megprobalom kevesebbel es talan nem kell olyan sokaig allni felette! remelhetoleg nem menne a vegeredmeny karara :)

Cofi2
Cofi2cs, 2010-10-21 21:55

A sűrített tej helyett használható tejpor is, kb. 9 dekagramm a fenti mennyiséghez, ebben az esetben tej sem kell bele, elég a víz is. De ha csak simán tej van benne, úgy is finom, bár persze sűrített tejjel vagy tejporral jobb.

Volcsanszky Katy
Volcsanszky Katyk, 2010-01-26 02:38

Nem tudjàtok elképzelni sem - hacsak nem talàlkoztatok màr olyannal - mennyire zseniàlis, ha sos vajjal készititek.

petra
petrap, 2009-12-11 16:26

szia Eracica79,
az az igazság, hogy tavaly készítettem, és nem emlékszem mennyi lett belőle,
de ez attól is függ, hogy mekkora darabokat vágsz majd ki
üdv
Petra

Eracica79
Eracica79p, 2009-12-11 12:38

Sziasztok!
Kb. hány db cukorka jön ki ennyi mennyiségből? Én szaloncukor helyett szeretnék csinálni, de nem tudom mennyi alapanyagot használjak. Köszi

Charlene
Charlenev, 2009-09-20 17:57

Sziasztok, épp most csináltam meg és nekem omlós lett!!! Igaz, az elkészítési ideje több volt, mint félóra. Talán ez a titka, hogy hosszabb ideig kell főzni, igaz, én csak azért főztem tovább, mert túl világosnak találtam.

Macaroon
Macarooncs, 2008-12-11 15:23

Petra kikészítesz ezekkel a fotókkal, asszem te is pályát tévesztettél:o)

IIII
IIIIh, 2008-12-15 13:28

Kár, én omlós párti vagyok, olyat nem tudsz, nagyon érdekelne, köszi:
IIII

IIII
IIIIcs, 2008-12-11 15:12

Azt szeretném megkérdezni, hogy ez az omlós vagy a fogbeleragadós tipus, köszi:
IIII

Legfrissebb cikkek

A hét szakácsa: Redy
A hét szakácsa: Redy
Eheti kiemelt szakácsunk, Redy, alias Edit nagymamájától leste el a főzés csínját-bínját. Nem volt nehéz dolga, hiszen mentora egy egész Duna-parti üdülőnek főzött akkoriban.
8 vacsoraötlet maradék csirkéből
8 vacsoraötlet maradék csirkéből
Vasárnap csirkét sütöttem a családnak, és sajnos nem fogyott el maradéktalanul. Gondolom ismerős a történet, ezért megosztok veletek egy két maradékmentő ötletet.
Avokádót csak sósan! Vagy édesen?
Avokádót csak sósan! Vagy édesen?
Ha azt mondjuk, avokádó, mi jut eszedbe először? Persze, hogy a guacamole! A fűszeres, sós mártogatós. Itt az ideje, hogy felfedezd az avokádó édes oldalát is! (x)
Jófogások használtkávéfőző-vásárláshoz
Jófogások használtkávéfőző-vásárláshoz
Kávéfőzőt használtan? Miért ne! A Jófogáson tucatnyi márkás termék közül válogathatsz. Hogy melyiket vedd meg, abban pedig segítünk mi. (x)
251