Töltött káposzta - Hossó Anita konyhájából recept

Töltött káposzta - Hossó Anita konyhájából
Töltött káposzta - Hossó Anita konyhájából
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is a kedvenc ételeim közé tartozott a töltött káposzta. De a középső gyermekkel várandósan ezt az ételt különösen kívántam smiley! Mifelénk, Heves megyében a savanyított káposztalevelet "harasztnak" nevezik. Imádom ezt a részét is! Hajdanában-danában a családunkban volt, aki nem ette meg a "harasztot", én viszont nem hagytam kárba veszni!

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött káposzta-ahogy a nagymamám készítette, töltött káposzta, darált húsos savanyú káposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált húshoz hozzáadjuk a félig párolt rizst, 1 dkg zsíron üvegesre párolt vöröshagymát, sót, borsot, pirospaprikát, és jól elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy tojással.
  2. 8-10 db káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk, és hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkre helyezzük a káposztalevelet, közepére egy kanál darált húst teszünk. A levél alsó felét felhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk, és a levél felső szélét ujjunkkal benyomkodjuk. (Kóstoljuk meg a káposztát, mielőtt elkezdenénk készíteni, ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át hideg vízben.)
  3. Egy lábasban az olajjal és liszttel világos színű rántást készítünk, beletesszük a paradicsompürét, felöntjük vízzel, felforraljuk.
  4. Egy nagyobb lábasba helyezzük a vágott (és átmosott) káposzta felét, majd a szalonnadarabokat, rápakolgatjuk sorjában a töltelékeket, végül a szálas káposztával zárjuk. Ráöntjük a paradicsomos habarást, és még annyi vizet, hogy ellepje a „rakományt”. Csendesen főzzük, amíg jól megpuhul.
  5. Tálaláskor tejföllel meglocsolva kínáljuk.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 53 749
elküldve: 7
receptkönyvben: 195
elkészítve: 11/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

herika2483
herika2483 Fri, 2014-03-14 16:05

Én nagyon köszönöm a receptet, életemben először most állok neki és örülök, hogy rizzsel van, mivel nem tudok venni gerslit...... szóval mégegyszer köszönöm :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2017-12-25 11:55

Feljebb görgetve a hozzászólásokról, olvashatóak a hozzávalók és az elkészítés. Boldog karácsonyt!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Wed, 2014-03-19 14:13

Lehet, hogy "istenkáromlás", de nagymamám is rizzsel készítette, és én így vettem át Tőle. Akinek a gersli tetszik jobban, azzal is lehet főzni, nem "szentírás" az általam feltöltött recept. Nagyjából így készítem el mindig a töltött káposztát, de van, mikor még kolbászkarikák is kerülnek a fazékba, vagy más füstölt hús. További szép hetet!
Anita

733