Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta - Hossó Anita konyhájából

Töltött káposzta - Hossó Anita konyhájából
Töltött káposzta - Hossó Anita konyhájából
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is a kedvenc ételeim közé tartozott a töltött káposzta. De a középső gyermekkel várandósan ezt az ételt különösen kívántam smiley! Mifelénk, Heves megyében a savanyított káposztalevelet "harasztnak" nevezik. Imádom ezt a részét is! Hajdanában-danában a családunkban volt, aki nem ette meg a "harasztot", én viszont nem hagytam kárba veszni!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált húshoz hozzáadjuk a félig párolt rizst, 1 dkg zsíron üvegesre párolt vöröshagymát, sót, borsot, pirospaprikát, és jól elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy tojással.
  2. 8-10 db káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk, és hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkre helyezzük a káposztalevelet, közepére egy kanál darált húst teszünk. A levél alsó felét felhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk, és a levél felső szélét ujjunkkal benyomkodjuk. (Kóstoljuk meg a káposztát, mielőtt elkezdenénk készíteni, ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át hideg vízben.)
  3. Egy lábasban az olajjal és liszttel világos színű rántást készítünk, beletesszük a paradicsompürét, felöntjük vízzel, felforraljuk.
  4. Egy nagyobb lábasba helyezzük a vágott (és átmosott) káposzta felét, majd a szalonnadarabokat, rápakolgatjuk sorjában a töltelékeket, végül a szálas káposztával zárjuk. Ráöntjük a paradicsomos habarást, és még annyi vizet, hogy ellepje a „rakományt”. Csendesen főzzük, amíg jól megpuhul.
  5. Tálaláskor tejföllel meglocsolva kínáljuk.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 55 593
elküldve: 8
receptkönyvben: 198
elkészítve: 11/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött káposzta-ahogy a nagymamám készítette, töltött káposzta, darált húsos savanyú káposzta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

herika2483
herika2483 Fri, 2014-03-14 17:05

Én nagyon köszönöm a receptet, életemben először most állok neki és örülök, hogy rizzsel van, mivel nem tudok venni gerslit...... szóval mégegyszer köszönöm :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2017-12-25 12:55

Feljebb görgetve a hozzászólásokról, olvashatóak a hozzávalók és az elkészítés. Boldog karácsonyt!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Wed, 2014-03-19 15:13

Lehet, hogy "istenkáromlás", de nagymamám is rizzsel készítette, és én így vettem át Tőle. Akinek a gersli tetszik jobban, azzal is lehet főzni, nem "szentírás" az általam feltöltött recept. Nagyjából így készítem el mindig a töltött káposztát, de van, mikor még kolbászkarikák is kerülnek a fazékba, vagy más füstölt hús. További szép hetet!
Anita

733
darált sertéshús 20 dkg
darált marhahús 20 dkg
kolozsvári szalonna 15 dkg
rizs 10 dkg
káposztalevél 10 közepes db
savanyú káposzta 1 kg
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 3 dkg
sűrített paradicsom 140 g
vöröshagyma 1 közepes fej
tojás 1 db
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint