r
Nosalty Logó

Töltött gombakalapok vörösboros mártásban

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Töltött gombakalapok vörösboros mártásban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A töltött gombához

A mártáshoz

Összesen 395 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A töltött gombához

A mártáshoz

Összesen 1188 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A töltött gombához

A mártáshoz

Összesen 89 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    175 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    701.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    336 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    288.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    248 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    792 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    982 micro
Összesen 395 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.8 g

Zsír

  • Összesen
    49 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    524 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2104.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    225 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    680 mg
  • Nátrium
    1007 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    865.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    629 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    118 micro
  • K vitamin:
    744 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    429 mg
  • Retinol - A vitamin:
    430 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    2376 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2947 micro
Összesen 1188 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    226 micro
Összesen 89 Kcal

Hozzávalók

A töltött gombához

A mártáshoz

Elkészítés

A töltött gombához

  1. A gombákat alaposan megmossuk és hat nagy fejet közülük félre teszünk. A maradék gombát és a tönköket felaprítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk 1,5 ek vajon, majd hozzáadjuk a felaprított gombát és tovább pirítjuk. Hozzákeverjük a szintén felaprított petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. A lángot kisebbre véve hozzákeverjük a zsemlemorzsát és a lisztet isés további 5 percig pirítjuk. Lehúzva a tűzről 1-2 percnyi hűlés után a töltelékhez keverjük a tojássárgákat is.
  2. A félretett gombák tetejéből levágunk egy-egy vékony szeletet ügyelve arra, hogy a belseje ne sérüljön. A gombakalapokban egyenlően elosszuk a tölteléket és befedjük a tetejükkel.
  3. Egy serpenyőben megolvasszuk a maradék vajat, majd a töltött gombákat rátéve addig pirítjuk, míg az aljuk kissé megbarnul. Ezután áthelyezzük őket egy kivajazott jénai tálba és előmelegített sütőbe toljuk, hogy a teteje is szépen megpiruljon (kb. 10 perc).
  4. A mártáshoz egy lábasban a bort és az alaplevet kb. a felére beforraljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. A keményítőt kis vízzel elkevervehozzáöntjük és még pár percig forraljuk.
  5. A gombákat a mártással leöntve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 90
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 10279
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 10.

Ajánló

Ha kisebb méretű gombákból készítjük (4-5 cm átmérőjű), akkor az elején ne 6, hanem 8 kalapot tegyünk félre töltenivalónak. Az eredeti receptben is így szerepel. Meleg előételként kínálhatjuk önmagában, de ha főételnek szánjuk, akár rizzsel együtt is tálalhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a fogást a Gundel étterem újjászületésének tiszteletére kreálták, és azóta folyamatosan jelen van az étlapon is. Még régebben a honlapjukat böngészve botlottam bele a receptbe, hát azóta nálunk is többször vendégeskedett már a tányéron. A végeredmény nagyszerű ízharmónia. Akár a karácsonyi menüsor részeként is el tudom képzelni.

Hozzávalók

A töltött gombához

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek