Soto ayam Jawa, Elice-től recept

Soto ayam Jawa, Elice-től
Soto ayam Jawa, Elice-től
130 perc / előkészület: 60 perc főzés: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hol is kezdjem a törénetet? A nagy Nosalty találkozóra szerettünk volna valami különleges étellel készülni, s meglepni a szakárcstársakat az alkalomhoz mérten. Mivel a családunkban, a legkedvesebb unokatestvérem indonéz lányt vett feleségül - Elice-t, aki a címben szerepel, adva volt a dolog, hogy hozzájuk fordulok azonnal, hogy valami finomságot javasoljanak. Az unokatestvérem azonnal kész volt az ötletével, mondván, hogy az Elice-nek van egy olyan isteni levese, tele mindenféle fűszerrel, és UV-sárga színnel, így nem is volt kérdés, hogy mit készítsünk. Így, írt nekem egy bevásárlólistát... Itt kezdődtek a kalandok. Adtam magamnak két délelőttöt a beszerzésre. Első napon, rájöttem, hogy azonnal telefonos segítséget  kell igénybe vennem, ha a második napon végezni akarok...Az unoketestvérem persze röhögött a telefonban, és mondta, hogy na, gyere, menjünk együtt vadászni. Így is történt, és mindenféle helyekre elvitt, s menet közben sms-eket írogatott, hogy : "Szívem, üsd be a tolmácsgépbe tudod, indonézül, hogy vízi dió, meg mittoménmi, és fordítsd le vietnámi nyelvre, küldd át nekem utána!" Én néztem furcsán, mire mondta nekem, hogy az Ázsia Centerben a boltos csak vietnámi nyelven tud...Ja...Utána ment a másik sms, egy indonéz hölgynek, hogy a másik mittoménmit hol tudjuk megvenni. Szóval, így egy kissé lerövidítte a beszerzési időnket. Harmadik napon, mindenféle cuccal felrakodva, a nagy 17 literes lábassal, elmentem hozzájuk, s ott készítettük el együtt ezt a finomságot, mert szerettem volna, hogy igazán autentikus legyen. Mr Smith nagyon szomorú volt, mert nem akart kimaradni ebből a buliból, de sajnos dolgoznia kellett. Én csak azt vettem észre, hogy minimum tízzel többször hívott fel, mint szokott egyébként, s így azért lélekben ő is ott volt, s mindenről beszámoltunk neki is! :) Hogy mennyire autentikus ez az étel? Elice elmesélte, hogy a Soto Ayam, az Indonéziában egy olyan dolog, mint nálunk a gulyás, vagy a pörkölt. Soto - leves Ayam - csirke. A lényege, hogy tájegységenként másképpen készítik el. Az ő anyukája Jáwa szigetéről származik, így ez a Soto Ayam Jawa változat. Az anyukáról jut eszembe, nagyon aranyos volt, mikor Elice elmesélte, hogy az édesanyja mindig úgy készíti el az ételeket, hogy miközben darabol, vagy a fűszereket töri össze, vagy az ételt kavargatja, akkor azt mondogatja magában, hogy finom-finom-finom. Mert így lesz majd ízletes az eredmény. Ez nálunk is ismerős, hiszen régen "beleimádkoztak" a lábasba, fazékba faluhelyen... S dühös ember nem tud jó ételt készíteni - tartották. Mindenesetre, Elice mondogatta, hogy finom-finom, s mivel nagyon jókat nevettünk, szórakoztunk az elkészítés közben, mondhatom, igen vidám leves lett a vége! Nagyon köszönjük nektek Elice és Matyi! ;-) A végén még meg kell említenem AzEszter érdemét is. Menet közben, mivel aznap találkozni szerettünk volna, értekeztünk egy párszor telefonon. A vége az lett, hogy Elice-éknél találkoztunk, és úgy mentünk hozzánk. Ő volt az, aki segített nekem hazacipelni a levest, és a hozzávalóit, ami egy 17 literes lábasnál már igenis érdem!:DD Nem is beszélve arról, hogy nálunk a házban éppen liftnagykarbantartás volt - mikor máskor - így lépcsőzni kellett. A hatodikra. No, ezért, Neki is köszönjük! :D

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A leves fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A hús fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A sambal tomato trassihoz

A tálaláshoz levesbetéteknek

ajánlat

A levest forrón szedjük a hozzávalókra, és tegyük csípőssé kedvünk szerint a Sambal Tomato Trassival.
Tálalhatunk hozzá főtt rizst is, úgy is szokták fogyasztani.
Megjegyzés:
Vigyázat, a kemiri dió nyersen mérgező, csak hőkezelés után fogyasztható! Gondoltam, ezt nem árt megjegyezni, mert nekünk itthon nemigen van tapasztalatunk ezügyben. De egy kis sütés, vagy főzés után már biztonságosan fogyasztható, nem kell azért megijednünk, bátran ehetjük az ezzel készített ételeket.
pH besorolás: közepesen lúgosít
 


receptjellemzők

szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: levesek
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Soto Ayam Jawa, Soto Ayam, Indonéz húsleves
Szólj hozzá!

elkészítés

A leves elkészítése:

  1. Egy fazékban feltesszük főni a csirkecombokat kb. 4 liter vízben, fedő nélkül, közepes-lassú tűzön. Óvatosan főzzük fel, ugyanúgy, mint a húslevest, mert ez lesz az alaplé, menet közben ugyanúgy szedjük le a tetejéről a habot, mint a húslevesnek. Főzzük kb. 15-20 percig, nem kell készre főzni a húst, de arra ügyeljünk, hogy már ne legyen véres.
  2. A hús fűszereit, amit mozsárban kell összetörnünk, (lásd hozzávalóknál) egy mozsárban dolgozzuk össze. A fűszereket ne egyszerre rakjuk bele, mert úgy nem férünk el, hanem szépen sorban, és mindig dolgozzuk el.
  3. A felsőcombokat, amikor kész, kivesszük a fazékból, a levet félrerakjuk. A csontokról levágjuk a húst, és pici, kb 0,5 cm-es hosszúkás kockákra-csíkokra vágjuk, és a felvágott húsokat összekeverjük az előzőleg mozsárban összedolgozott fűszermasszával, jól átkavarjuk, s félrerakjuk pácolódni, kb. 20-30 percre.
  4. Következő lépésként összedolgozzuk egy mozsárban a leveshez való fűszereket, (lásd hozzávalóknál) és egy serpenyőben 2-3 ek olajon 5-7 percig sütjük, miközben kevergetjük.
  5. Amikor kész, belerakjuk egy tiszta lábasba, és ráöntjük a húslevet.
  6. Belerakjuk a karikákra vágott sárgarépát, a citromfüvet, amit előzőleg a mozsártörővel két-háromszor megütögetünk, megtörünk kissé, 1 ek sót, 2/3 ek pálmacukrot, és az 5 db kaffir lime levelet. Lassú-közepes lángon főzzük fedő nélkül.
  7. Amikor felforrt a leves, beleöntjük a kókusztejet, főzzük tovább, gyakran megkeverve, lassú mozdulatokkal, hogy a kókusztej szépen eloldódjon. Továbbra is fedő nélkül.
  8. Amikor a sárgarépa már majdnem puha, belerakjuk a fél csomag durvára vágott zellerzöldet, és az újhagymát, főzzük még 3-5 percig, és kész. Továbbra se fedjük le!

Elkészítjük a húst:

  1. Egy serpenyőben, előmelegített bő olajban, közepes lángon kisütjük a húsokat, s amikor ropogósra, de nem túl keményre sültek, kiszedjük őket egy papírtörlőre, és lecsepegtetjük, majd félrerakjuk.

A levesbetétek elkészítése:

  1. A vékony karikákra vágott salotthagymát szintén kisütjük kis olajban egy serpenyőben, aranybarnára. Vigyázzunk, aranyszínűn már szedjük ki egy papírtörlőre, mert még ott is sötétedik kissé, és képes esetleg ott megégni, amikor már kiszedtük.
  2. Az üvegtésztát dobjuk bele 2-3 percre felforralt vízbe, s ezután szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel.
  3. A lemosott mungóbabcsírát szintén dobjuk bele 3-4 percre felforralt vízbe, utána szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel. Ropogósnak kell maradnia, ne puhuljon meg!
  4. A káposztalevelek kemény szárrészét ék alakban kivágjuk, majd a leveleket hosszában elfelezzük. egymásra rakjuk őket, majd hosszában összehajtjuk, és felszeleteljük, mint a metélttésztát szokás, 2-3 mm vastagságú csíkokra.

Tálalás:

  1. A tányérba helyezünk a húsból 2-3 evőkanálnyit, rárakunk a tésztából egy félmaréknyit, a káposztából és a mungóbabcsírából egy harmad maréknyit, rakunk egy-két bő csipet sülthagymát, és finomra vágott zellerzöldet, és rámerünk a levesből ízlés szerint. Persze természetesen, mindenki ízlés szerint rakjon a hozzávalókból, az itt leírtak csak az ajánlás. Ezután tegyünk bele opcionálisan Sambal tomato trassit (recept hamarosan), ez teszi csípőssé a levesünket.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 076
elküldve: 2
receptkönyvben: 105
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept
hirdetés

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dida
Ildi / dida p, 2010-10-01 19:42

Kíváncsi lennék, hogy milyen és szívesen megkóstolnám, de asszem ilyen hozzávalókat errefelé lehetetlen beszerezni. :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp v, 2010-10-03 00:37

Kedves Dida! Jut eszembe, meg kell nézni az Ázsia Bt. honlapját, úgy tudom szállítást is vállalnak! A legjobbakat: Mrs Smith

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva p, 2010-10-01 19:10

Kedves Mrs.Smith! Köszi a segítséget, igen meg van az a hely, ahol lehet ilyen csoda alapanyagokat venni,azt is köszi!!!!De csak igénybe veszem a barátnőm segítségét, hiszen ő mégis csak Pesten él, és időnként lejárnak ide, és akkor szokott meglepni, vagy tudja eleve, mit szeretek, vagy leírom, e-mailben az úgynevezett rendelést,miből fogytam ki, és akkor ő hozza, én fizuzok neki, de megéri!!!!Sőt, az élménybeszámolók alapján, ő is nekivágott az ilyen fűszerezésű ételek főzésének, amihez pld. bulgur kell, vöröslencse, kuszkusz, garam masala stb.,.....Köszi:.Éva.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva p, 2010-10-01 18:07

Már a story egy kész eseménydús,nyomozási eset, persze tele érdekes és kedves fordulattal.Ja kérem, ha valakinek ilyen csodás családtagja is van?!Már teljesen elmerültem abba, hogy mennyi ideig tart megvenni a hozzávalókat, na de aztán...............,ahogy a versben is van:"hová merült el szép szemed világa?"...hát kb.ez volt velem,mikor olvastam a hozzávalókat, maga a mennyei manna, csak hogy Neked ott volt hol és kivel beszerezni, de itt Jászberényben én itten ezekkel a csodákkal mit kezdek???Honnan veszem???Mert ez tényleg csak úgy jó, ha azt teszed bele, ami a receptben van, itt nincs helyettesítgetés.Na, a receptek közt a helye, az tuti, majd nekidurálom magam, és a barátnőmnek, aki Pesti, majd leírom mi kell, és ha jönnek legközelebb, megkérem, hozza el, amúgy is a kínai fűszerekből is kifogytam, és kezdem élvezni az ilyen különleges aromákat,ízeket, illatokat, színeket!!!(kínai,marokkói,arab,most már Jawa,stb.....köszi !Éva-Anyóca

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2010-10-01 18:17

:))) Nagyon aranyos vagy Éva! Jó, értem tényleg nem a szokásos fűszerek kellenek hozzá, de az egyik hsz-ben már leírtam, hol szerezhetőek be, és ami tényleg szuper, hogy fagyaszthatóak, vagy simán tárolható némelyik, ezért ha ígérsz a barátnődnek valami különleges kaját, ha visz Neked ilyen fűszerkészletet...;-)) Szerintem simán leboltolhatod vele....:DDD Egyébként valóban ünnepi hangulatot tud adni, és az is kell néha! A kerimi dióhoz lehet egyébként a legnehezebben hozzájutni, mert nem mindig van. Ez végszükség esetén elhagyható, de hallottam már olyat is, hogy kesudióval pótolták. A családtagjaim, hála a Jó Istennek valóban nagyon segítőkészek, igazi családként tudunk működni!:))) Puszi: Mrs Smith

Bia
Bogi :o) / Bia p, 2010-10-01 16:37

Talán ez a nosalty eddigi leghosszabb receptje.Na de megérdemli,mert nagyon fincsi.Volt szerencsém megkóstolni.Köszi Smith-éknek,Elice-nek,Matyinak És Azeszternek!Puszi.Bogi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2010-10-01 16:57

Igen, nem tagadom, egy kissé hosszadalmas lett elmondani, de figyeltem, Elice-t neki ez olyan természetesen ment, mint nekünk a pörkölt. Örülök egyébként, hogy ízlett!:))Puszi: Mrs Smith

Zuzu
Zuzu / Zuzu p, 2010-10-01 16:33

Nagyon klassz recept,különösen tetszik a : finom-finom-finom:)))
üdv:Zuzu

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2010-10-01 16:55

Köszi kedves Zuzu!:))) Az nekem is nagyon tetszett, ezért is gondoltam, elmesélem, hátha másnak is hasznára válik! Üdv: Mrs Smith

modosa
modosa / modosa p, 2010-10-01 14:53

Ööööö, az lehet, hogy amikor nálatok ilyen készül, szóltok? Én meg vinnék mondjuk pudingot. Porból, mert az hamar megvan :) pusziA :)

elif
Tekten Elif / elif p, 2010-10-01 14:56

Modosa: hát ez a hozzászólás!!! :D Behaltam.... De azért a reci is jó (na jó annál sokkal több) és ha megszakadok is ki fogjuk valamikor próbálni!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2010-10-01 15:00

:))) Én is értékeltem...:)))) Elif, ne add fel,Te se, ha elakadsz beszerzést illetőleg valahol, szólj, majd összehozunk valamit! ;-) Pusz: Mrs Smith

nyamóka
nyamóka / nyamóka p, 2010-10-01 14:31

Ez fantasztikus!!! Azt hiszem, csak felsőfokban lehet beszélni erről a levesről, és a munkáról, lelkesedésről, ami mögötte van:-)
Kár, hogy én nem kóstolhattam meg, mert gyönyörű, biztosan nagyon finom is!
Külön tetszik a story, főleg a "finom-finom-finom" varázsige! :-))) Dühös ember tényleg ne főzzön, nagy igazság! :DD Ezer gratula+megemelt kalap:-) : Éva

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2010-10-01 14:37

Köszönjük drága Éva! azért írom többesszámban, mert ilyen segítséggel, mint Elice-ék, könnyű volt a dolgunk!:))) Puszi: Mrs Smith

Samy
Samy / Samy p, 2010-10-01 13:47

Nagyon finom volt, igazi pikáns fogás! A színe pedig hihetetlen :))

osztriga
OsztriGa / osztriga p, 2010-10-01 13:41

Te jó ég!!!! Most olvastam végig a hozzávalókat...ajjajjjjj, van gond... Gondolom szaküzlet nélkül ez a leves nem jöhet létre. Mert ha ugye mindent okosan helyettesítenék....na jó, csak vicceltem. Addig jó, hogy csirkecomb...:)
Imádom az egzotikus ízeket. Gratulálok a recepthez!! Egyelőre félreteszem.
T. (hátha a kemiri dióra is allergiás vagyok, és akkor mindegy is... :()

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2010-10-01 13:49

Kedves Osztriga! :DDD Soha nem feladni!!! (ez másra is vonatkozik) Én is be tudtam szerezni, a következő helyekről a hozzávalókat: Ázsia Bt - Nagycsarnok - weboldal is van, házhozszállítással. Ázsia Center - a földszinti vietnámi tulajos bolt, és a Kemiri diót a Culinárisban, időnként nincs, de amikor van, nem drága, évig is eláll - tehát a betankolás nyugodt lélekkel ajánlható. A többi hozzávaló: Galangal gyökér, gyömbér, fenyérfű, kaffir lime levél, kurkumagyökér szintén fagyasztható, tehát egy nagyobb bevásárlókörút, és megvan egy időre a fagyasztóban békésen. A Szép kis Indiában is volt kaffir lime levél, jut eszembe. Fagyasztva árulják többnyire, de a dobozra csak annyi van írva, hogy lime levél, de az kaffir lime. különbség: A kaffir lime levele dupla. És az illata! Hmmm..:))) Szóval csak bátran! Üdv: Mrs Smith

1477