Rákóczi túrós Tomatotree konyhájából recept

Rákóczi túrós Tomatotree konyhájából
Rákóczi túrós Tomatotree konyhájából
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden túróst szeretünk, és az omlós tészta is népszerű.

Többszöri sütés után ki akartam próbálni cukormentesen, ezért a tésztába és a túróba xilitet raktam, de a tojáshabba való porcukrot nem mertem édesítőszerrel helyettesíteni. Nem tudom, az hogyan viselkedett volna, de így az összes cukortartalom a tojáshabban van.

A tészta mennyiségét is sokadik kísérletre csökkentettem le, mert szerintem egy fél kiló túró pont ennyi tésztával jó. Nekünk legalábbis. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A habrácshoz

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rákóczi túrós, habos túrós, túrós sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Ha eleget pihent, kinyújtjuk és kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk, és rózsaszínűre sütjük.
  3. Amíg a tészta sül, a túrót összekeverjük a cukorral (vagy édesítővel), a 3 tojássárgájával, a tejföllel, hozzáadjuk a citromlevet, a mazsolát és végül a 3 tojás keményre vert habját.
  4. A halványra sült tésztát kivesszük a sütőből, elterítjük rajta a zsemlemorzsát, majd pár kanál baracklevárral megkenjük. A lekvárra  borítjuk a túrókrémet, és visszatoljuk sülni a sütőbe.
  5. A 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a végén hozzáadjuk a porcukrot. Habzsákba, vagy tortadíszítő kinyomóba töltjük.
  6. Ha a túrókrém a süti tetején rezgősre sült, újból kivesszük a tepsit, és a tojáshabból rácsot rajzolunk rá, majd egy rövid időre újra visszatesszük, amíg a tojáshab egy kis színt kap.
  7. A sütés végeztével, ha kihűlt, a rácsok közé még baracklekvárt pettyezünk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x32 cm
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 742
elküldve: 15
receptkönyvben: 420
elkészítve: 19/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
242 recept

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jessmor
jessmor h, 2013-12-09 23:31

Ma sütöttem meg, nagyon jó lett. Nagyszerű recept, köszönöm! :-)

Birigianya
Birigianya v, 2013-10-27 21:15

Kedves Tomatotree!
Fantasztikus a süti, nagyon finom lett. Sokszor fogom még készíteni.
Érthetetlen számomra, hogy az "Sz-es" névre hallgató kommentáló,hogy veszi a bátorságot így kifejezni magát... Komolyan mondom, hogy én elszégyelltem magam a hozzászólás olvasása közben.. Felháborító, hogy egyes emberek így nyilatkoznak meg.

A lényeg, hogy a süti isteni és köszönet a receptért!!

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree v, 2013-10-27 22:23

Nagyon örülök, Birigianya és nagyon szívesen! :)
Nem kell törődni vele, mindig vannak kötözködők, rá se ránts, süss-főzz tovább rendületlenül! :D

pannus100
pannus100 p, 2013-08-30 20:09

A recept tényleg fenséges, bár valóban én is testre szabtam, mert 75 deka túróból készítettem és a többi hozzávalót is ennek megfelelően tettem bele. Köszönet a receptért!

Fatime33
Fatime33 szo, 2013-04-13 14:01

Kedves Tomatotree!! Isteni ez a recept:) Tökéletes süti lett belőle:) Én már többször is elkészítettem és még fogom, az is biztos:) Az első hsz érdekes..még itt is kötekednek az emberek, hihetetlen. Lényeg a lényeg, nincs ezzel a recepttel semmi baj:)

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree szo, 2013-04-13 20:11

Kedves Fatime33!
Örülök, hogy Neked is bejön ez a recept! :) Az előző hsz-hoz: elhiszem, hogy dühös volt az írója, és erre én is paprikásan reagáltam, pedig nem szokásom, de nem látom értelmét itt egymásra fröcsögni. Velem is megesik, hogy valami nem sikerül elsőre, de nem rántok klaviatúrát és nem köpködök a másikra.
Szép estét! Gigi

Sz-es
BackerMan / Sz-es v, 2013-03-31 13:35

Heló! Ez a recept sok sebből vérzik. 1: A tésztát nem lehetett összeállítani a leírt menyiségből. Vagy ha folyósnak kell lennie mint a borsófőzeléknek akkor írd le, de akkor nem lehet nyújtani!? ?????????
Adtam még hozzá lisztet és így valami lett. 2: Elő sütöttem a tésztát és összesült. Most akkora, hogy 1-1 cm távolság van a tészta és a tepsi széle között. Pedig még direkt peremet is csináltam neki. Most a túrós massza szét terült a tepsiben. 3: Rezgős legyen a túró? Már eleve rezget amikor beraktam a sütőbe. Most akkor meddig süssem? Percet kérek!
Ezt szerettem volna húsvétra sütni. De már bezártak a boltok, és orrdit a gyerek, hogy sütit akar enni.
Igazán jó kis húsvét lett!

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree v, 2013-03-31 17:35

Köszönöm az epés hozzászólásodat, ami után kedvem sincs találgatni, hogy miért nem sikerült a süti. Ha az arányokat megnézed, ez egy omlós tészta recept, amit ha előhűtesz, ki lehet nyújtani.
Láttál már túrót sütve? Na, pont úgy kell rezegni ennek is, ami nem ugyanaz, ahogyan a nyers túró folyik. 30 percet írtam oda sütésnek, ami összesen értendő, ha már sütöttél linzert, akkor tudhatod, hogy 10-12 perc alatt elkészül. Ezt le lehet vonni a 30-ból, nem? Pontos percet nem tudok mondani, mert talán már arról is hallottál, hogy sütő és sütő között is van különbség. És ha az enyémben 40 percig kell sütni, a tiedben meg 20-ig, akkor odaégeted??? Vagy akkor azért kapom a savat??
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha egy új recepttel akarok debütálni ünnepen, vagy vendégeknek, akkor nem akkor próbálom ki először....)
(És ha még dög is akarnék lenni, akkor azt is ideírnám, hogy a gyerek vendégem egy sütire, mert én nem selejtet sütöttem...)

gabident
gabident h, 2013-02-25 19:40

Másodszor készítettem,csak annyi változtatással, hogy kétszeres adagot sütöttem.Köszönet a receptért, fenséges finomság, ami mindig nagy sikert arat:)))

Narancshéj_Netti
Narancshéj_Netti / Narancshéj_Netti k, 2013-01-15 14:41

Elkészítettem a süteményt, igaz, némi változtatással, mert muszáj. Nem eszem fehér lisztet, így a tésztát graham-liszttel készítettem, nagyon jól sikerült, valamint a baracklekvárjaim közül egyik sem volt cukormentes, így szeder-málna lekvárt kentem a tésztára. A tojáshabot pedig xukorral vertem fel, teljesen jó lett :) Köszönöm a receptet, ez volt egyébként életem első házi Rákóczija, mert eddig csak cukrászdában ettem :) Másnapra lett az igazi :)

661