r
Nosalty Logó

Pikáns sárgarépa-krémleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Pikáns sárgarépa-krémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 218 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 874 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 26 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2066.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    1779 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    235.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1616 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    6576 micro
  • β-karotin
    15893 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    904 micro
Összesen 218 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8266.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    439 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    535 mg
  • Nátrium
    7116 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.1 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    941.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6463 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    203 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    26304 micro
  • β-karotin
    63572 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    3617 micro
Összesen 874 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    786 micro
  • β-karotin
    1899 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 26 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Mosd meg a zöldségeket, majd hámozd meg a zellert, a répákat, és húzd le a póré legkülső rétegét.
  2. A pórét hosszában irdald be, majd vékonyan karikázd fel. Így nagyon apró hagymadarabokat fogsz kapni. A répát és a zellert inkább reszeld, ha van türelmed hozzá, mert így kevesebb főzéssel is gyorsan készen leszel.
  3. Seperd bele a zöldségeket egy fazékba, és némi olívaolajon kezdd el párolni őket. 5-10 perc múlva öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd. (Én a tegnapi gombás, fokhagymás tarja szaftját használom, de a leveskocka is megteszi.)
  4. 5-10 percig, közepes tűzön főzd. Az utolsó percben szórd bele a gyömbért (egy jó csipetnyit) és a chillit (csak egy leheletnyit). Ezek a fűszerek hamar elillannak, azért használd csak a végén őket, de még némi főzéssel, hogy az ízek összeolvadjanak. Így lesz a leves zamata egyszerre tavaszos és melengető.
  5. Húzd le a fazekat a tűzről, és botmixerrel pürésítsd krémesre a zöldségeket.
  6. Tedd vissza a tűzhelyre, és keverd hozzá a tejfölös tejszínt. Ha nem tartod elég sűrűnek a levest, akkor a tejszínbe előbb szórj 1 ek lisztet. Most kell hozzáadnod a citromlevet is. Ha nem volt elég édes a répa, akkor nem árthat egy kanál méz.
  7. Forralj rajta egy utolsót, és közben kóstold meg. Ízesítsd, ha úgy kívánod. Jó étvágyat hozzá, akár melegen, akár hidegen eszed! :)
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 288
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 12206
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 23.

Ajánló

A sárgarépakrémleves, főleg ha pikáns jelzőt kapott, szívesen veszi, ha tálaláskor csurgatsz rá valamilyen fűszeres olajat: chilli, tökmag, szezám, bármilyen zöldfűszeres, bátraknak menta. Azt sem bánja, ha megszórod egy marék olajos maggal: szotyola, tökmag,  pisztácia, dió, de a szárított paradicsom sem rossz ötlet. Levesbetétnek a legjobb egy könnyű melegszendvics: a kenyérszeleteket permetezd meg olajjal, sózd, borsozd meg, és fektess rájuk vékony szelet sajtokat. A legjobban a camambert vagy a brie illik hozzá. Told be a sütőbe pár percre, amíg a kenyér ropogós, a sajt folyós lesz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tegnap vásárlás közben gondolkodtam el azon, mennyire leminősítjük, és mellőzzük a sárgarépát. Leveszöldség? Ugyan, ettől ez a növény sokkal több! Hihetetlen élénk a színe, sokkal inkább gyümölcsös, mint zöldséges az íze, magas a vitamin és a karotin tartalma. Nyersen, főzve, sütve egyaránt isteni. Szinte nincs olyan fűszer, amivel ne barátkozna össze. És sokáig eláll. Egész évben hozzáférhető. Nem is drága. Hadd legyen ma ő a főszereplő egy pikáns krémlevesben! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek