Petrezselyem pesto recept

Petrezselyem pesto
Petrezselyem pesto
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a pesto mindenféle változatát: készült már a konyhámban spenótból, pitypangól. Most sem a klasszikus, bazsalikomos verzióért nyúltam: petrezselyem pestot csináltam dióval, ami kitűnően illik tésztákon kívül, pl. halas fogásokhoz.
A fenyőmag helyett diót tettem bele, ez szerintem jobban kiegészíti a petrezselyem ízét.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: Valentin-nap
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Petrezselyem pesto dióval, diós petrezselyem pesto
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott és leszárított petrezselyem leveleket durvára vágjuk, turmixgépbe dobjuk.
  2. Hozzáadjuk az előzetesen száraz serpenyőben illatosra pirított dióbelet, a megpucolt fokhagymát, és a sajtot. Az egészet pépesítjük, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat.
  3. Végül sóval és borssal ízesítjük, kis üvegekbe töltjük, a fedő alatt fóliával zárjuk. (A megbontott üvegcséket hűtőszekrényben tároljuk.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 68 939
elküldve: 16
receptkönyvben: 1 620
elkészítve: 48/66
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ppppaaaa
ppppaaaa Sat, 2017-09-02 10:45

Elkészítettem, finom lett. Talán kevés sót tettem bele, nem nagyon szoktam sózni az ételeket, de ez most elbírt volna még egy picit. A dió íze nekem nagyon intenzíven érződött elkészítés után. Üvegbe tettem az elkészült pesztót, olajat öntöttem a tetejére és így tettem a hűtőbe.
Így nagyon sokáig eláll és mostanra már az ízek is összeértek annyira, hogy a dió intenzitása visszafogottabb lett. Isteni :)

reekacica
reekacica Mon, 2014-03-17 23:55

Ma megcsináltam ezt és isteni lett! Alig várom, hogy bereggelizzek belőle :)

cct
cct Thu, 2013-08-08 14:46

Ma akartam nekiugrani, de hiába van tele a kert petrezselyemmel, ennyi mégsem volt, így a bazsalikomot lomboztam le rendesen és végül azzal készült. Nagyon finom lett - habár ez így már egy másik recept... :)

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Thu, 2013-07-18 18:27

Szia Petra!
Ez fenséges lehet. Önmagában petrezselyemből még nem készítettem, de medvehagymával vegyítve, fele-fele arányban már csináltam. Mondhatom nagyon finom volt. Tavasszal a medvehagymás időszakban többször is csináltam, de hiába volt bármekkora mennyiség, hamar elfogyott, pedig csak egyedül eszem. Amikor pestót csinálok, olyankor csak azt eszem, majdnemhogy reggelire, ebédre és vacsorára is, csak úgy simán vajas kenyérrel, vagy salátába, bármilyen ételbe keverve. Ki fogom próbálni ezt a petrezselyem pestót is.
Csak egy ötlet a felhasználásra: nemrég Horvátországban jártam és egy fish picnic hajókiránduláson grillezett makrélát kaptunk ebédre és legnagyobb meglepetésemre a kész halat extra szűz olívaolajjal felhígított pestóval locsolták meg. Nem tudom pontosan, milyen pestó volt, a tippem vagy petrezselyemből vagy medvehagymából készült, mindenesetre fantasztikusan feldobta a halat. Persze lecsurgott a halról, azt kimártogattam kenyérrel. Fenséges volt.
Köszönöm a petrezselyem pesto receptet.
Üdvözlettel: Vivike

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Sat, 2013-08-03 19:20

Fenséges lett. Most készítettem el, szinte ebben a percben lettem kész. Kicsit módosítottam, mert dióm nem volt itthon csak mandulám. Így is nagyon finom lett.
Köszönöm a receptet, biztosan sűrűn fogom készíteni.
Üdvözlettel: Vivike

ilmocsa
ilmocsa Tue, 2012-11-06 21:50

ilmocsa
imédom a pesztot szivesen veszem edves petra a receptet
én a patlicsán krémemet készitem
údv petra

sakti66
sakti66 Sun, 2012-10-28 12:27

Nagyon finom, kipróbáltam. Gratulálok. Én csempésztem a 2. adagba egy kis bazsalikomot is a kertből. :)

Ezeket a szép üvegeket honnan szerezted?

petra
Petra / petra Sun, 2012-10-28 16:22

Kedves Sakti66,
Örülök, hogy ízlett. Egy kis bazsalikom jó ötlet bele:-). Sajnos már nem emlékszem, honnan szereztem ezeket az üvegcséket:-(.
Üdv
Petra

kiskegyed62
kiskegyed62 Sat, 2012-02-25 10:57

Szia Petra!
A pestót még nem ismerem, mire használhatom? Bagett szeletek megkenésére és megsütésére is alkalmas?

petra
Petra / petra Fri, 2012-03-09 13:15

ahhoz talán egy kicsit tömény, nekem legalábbis az volna. Ez esetben lágyítanám egy kis krémsajttal, vagy ricottával, mascarponéval.

bogomir1
bogomir1 Wed, 2011-07-13 17:02

Kedves Petra! Ez valami fantasztikus, fenséges ízkavalkád!!! Most készült el egy hatalmas adag - családi találkozóra viszem -, remélem addig marad még belőle, mert így magában is be tudnám kanalazni az egészet! Köszönöm!

petra
Petra / petra Fri, 2011-04-08 10:18

szia,
jó kérdés:-), annyira régen készült a fotó és ez a pesto, hogy pontosan sajnos nem tudom megmondani (a 4 kis üveg megtelt, azok kb. olyan majdnem decisek lehettek), annyi biztos, hogy ez egy jókóra adag

dreka
dreka Thu, 2011-04-07 13:34

Sziasztok!
Ebből a mennyiségből kb mennyi pesto lesz? Mint az a 4 kis üvegcse? :) És azok mekkorák? :) köszi a választ előre is! :)

mirza
mirza Wed, 2010-05-19 18:13

Kedves Petra!
Adnál néhány konkrétabb tippet a felhasználásra, mint hogy "halas fogásokhoz" stb.? Bocs, de tudatlan vagyok :D; hogyan kell ezt enni? (Megkened vele a kész halat..? és a tésztát..??)
Köszi: Mirza

drops
drops Fri, 2010-03-26 22:33

Nagyon örülök, és gratulálok, én is szeretem a pestot. kisveréb

petra
Petra / petra Wed, 2009-07-01 13:38

Mindig frissen szoktam készíteni a pestot, de azt olvastam, ha a tetejére még egy kis olívaolajat öntünk, akkor úgy egészen sokáig eláll. Ja, és a biztonság kedvéért a hűtőben tartanám:-).

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-07-01 06:11

Hogyan tartósítod, hogy sokáig is elálljon a kamra polcán?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-08-08 11:34

Nagyon jól néz ki! Gratula!

229