Ököruszály leves recept

Ököruszály leves
Ököruszály leves
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy finom, ízletes leves. A recept eredete Dr. Oetker Főzőiskolája.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsleves marhafartőből, marhahúsleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A marhafartőt feldaraboljuk. A hagymát karikákra vágjuk. A vegyes zöldséget kockákra vágjuk. Az egészet egy vajjal kikent tepsibe tesszük.
  2. Előmelegített sütőbe toljuk és megsütjük. Közben öntsünk hozzá egy-egy kis levest.
  3. A megbarnult fartőt a zöldségekkel együtt egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük a maradék levessel, felfőzzük. Lefedve főzzük.
  4. A levest leszűrjük, leszedjük a zsírját. A húst a csontról lefejtjük, apróra vágjuk, visszatesszük a levesbe.
  5. Sóval, borssal ízesítjük.

 


 

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 7 398
elküldve: 0
receptkönyben: 14
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
982 recept

Hozzászólások (9)

csato
csatoszo, 2011-11-05 16:59

Fenti hozzászólást nem értem!Az van írva, ököruszálynak van írva.
De nem értem ezt a levest sem.Ha már veszek marha farkát akkor nem abból csinálok levest?Minek külön marha lé?Na a sütést meg végképp nem.Marha sokszor csinálok marha farkát,mert imádom.De most elakadtam.Meg vaj?
Bocs.
Üdv Csató

Sanyasef
Sanyasefszo, 2011-11-05 18:25

Segítek. Az ököruszály a marha farka. A fartő az egy másik alkatrésze az állatnak. Ha ezt a képet kinagyítod világosan látszik, hogy a 10-es számú a MARHA FAROK!!!! Olyan állagú mint a disznófarok, porcos, húsos finomság. marha.jpg
Üdv. sándor

csato
csatoszo, 2011-11-05 18:35

Hát ezt tudom!A világ legfinomabb ilyen levesét a Frankel Leó úton csinálták.Nem emlékszem az étterem nevére már ,volt vagy harminc éve.De emiatt járt oda szinte mindenki,én is.
De elolvastam azt amit írtál és leesett.Tényleg fartőt is ír a recept.Bocsánat,figyelmetlen voltam.
Na de ettől még mindig nem értem ezt az egész levest.Te igen?Megvilágosodás kéne!:)üdv Csató

Sanyasef
Sanyasefszo, 2011-11-05 19:14

Én nem voltam abban az étteremben, de amit írtál az teljesen KORREKT!!! Örülök, hogy segíthettem.
Úgy látszik ezen az oldalon minden elfér, hitelesség nélkül. A sok jó recepten kívül, van egy fokú belterjesség akik egymás seggét nyalják és még aljaskodnak is ha valaki bántja a haverokat!!!
Szép napot kívánok.
Üdv. Sándor

csato
csatoszo, 2011-11-05 20:23

Hát igen néha kiszédülök milyen receptek vannak.Párszor nem bírtam megállni,h ne írjak./na jó,jó párszor/Ne tudd meg,kaptam hideget meleget!Pedig nem bántani akartam senkit,de ha egyszer más a véleményem egy adott ételről miért ne írhatnám le?Nem oktattam,nem osztottam az észt csak leírtam ha nem tetszik valami.A legutóbbi ilyen affér tegnap vagy azelőtt esett meg velem.Egy s.pöri recept volt.Vagy annak nevezett valami.Benne van az utolsó száz receptbe még.Hát egy olyan választ kaptam ami nagyon ciki.Még most sem tértem magamhoz.Olvasd el ha van kedved.
De alapvetően szeretem ezt az oldalt,mert tényleg vannak nagyon jó receptek már tudom kiket érdemes olvasni.Meg ad ötleteket.üdv

glaser
glaserszo, 2011-11-05 19:56

Elöször is elnezest szeretnek kerni. Nem marhafartöröl van szo a levesben hanem marha farokrol, az az a nemet Ochsenschwanz. A recept erdette Dr. Oetker Fözöiskolaja, de a Petö Gyula vendeglato technologia tankönyveben is majdnem ugyanigy van leirva. Az egyik különbseg, hogy ott vaj helyett zsirt hasznalnak.

"A faggyútól megtisztított, jól megmosott ököruszályt 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A karikára vágott vegyes zöldséggel együtt tepsibe helyezzük. Ráöntjük a zsírt, és sütőbe helyezve gyakori kevergetéssel aranysárgára pirítjuk. Az egészet fazékba öntjük, ügyelve arra, hogy a pirításhoz felhasznált zsír ne kerüljön bele. Felöntjük a kb. 3 1 tartalmas húslevessel, majd füszerzacskóban hozzáadjuk az egész borsot, a kakukkfüvet, a vöröshagymát, és lassan főzzük. Közben gondosan leszedjük a tetején összegyűlt zsiradékot. A főzést legalább 3-4 óráig lassan végezzük. Ha a leves elkészült, pihentetjük, majd leszűrjük vizezett konyharuhán keresztül. Ezután lezsírozzuk kanállal, majd papírszalvé­tával. Ha szükséges, sóval ízesítjük, és hozzáadjuk a borpárlatot, esetleg madeirabort. "

Szep estet kivanok.
Üdv: Maria

csato
csatoszo, 2011-11-05 20:36

Szia Glaser!

Én egy csomó recepted imádom,csodálkoztam is ezen!Én a Petőre nem annyira hivatkoznék.Elavult és sosem volt igazán jó.Nála tanultam anno,meg a könyvéből.Na nem főzni,csak a suliba.
Maradjunk annyiban,h volt olyan gyakorlat ahol szerinte főztek,én meg csak úgy magamtól.Utána kóstolások voltak.Hát valahogy mindenkinél az én kajám nyert nem a recept.
De mondok egy másik példát a Benkő Lászlót.Hát ő sem laza.Ha olvasod a receptjeit lehet,h még ok első hallásra,de...........Mindegy ez nem ócsárlás volt .
De hidd el jobban jársz ha a farokból csinálsz egy igazi békebeli húslevest.Verhetetlen!És tényleg ne haragudj !Üdv Csató

Sanyasef
Sanyasefszo, 2011-11-05 20:09

Csillagom! Olvasd el a receptedet és azután reagálj. Pro primo: A hozzávalókban: MARHAFARTŐ!!!
Pro secundó: a marha farkat nem lehet 2-3 centisre vágni, csak a porcoknál elvágni!!
Ha plagizálsz, legalább próbáld hitelessé tenni. A leves nagyon finom!!! Vigyázz a leveskockákon található receptek NEM igazak!!!
Üdv. Sándor

Sanyasef
Sanyasefszo, 2011-11-05 15:40

Talán más nevet kellett volna adni ennek a finom levesnek!
A marha leghátsó része a farok, melyet hívnak még ököruszálynak is, sőt régi receptkönyvekben pontos "j"-vel ököruszáj-nak.
Németül: Ochsenschwanz, "osztrákul": Ochsenschlepp, angolul ox-tail.
Ennyit a hitelességről, tisztelt moderátorok!!!

Legfrissebb cikkek

8 kedvenc savanyúságreceptünk
8 kedvenc savanyúságreceptünk
Itt a szezon az évi savanyúságadagok elkészítésére – ha már csak a recept hiányzik, segítünk megtalálni a legjobbat!
Tojásból habot - menj biztosra!
Tojásból habot - menj biztosra!
Habcsók, pavlova, szuflé vagy mousse: mind azon múlik, hogyan bánunk a tojásfehérjével. Miben, mivel és hogyan: tudj meg mindent a tojáshabról!
A 112 éves sonka még mindig ehető
A 112 éves sonka még mindig ehető
Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.
547